Kaksi henkilöä katselee tietokoneen näyttöpäätettä.

Pulmakulma: Laki nuorille

Oma ulkonäkö

Hmm

Onko mun vanhemmilla oikeus päättää miltä näytän? Sillä he eivät anna minun esimerkiksi värjätä hiuksiani eikä pukeutua omalla tyylilläni. Ostaisin hiusvärin omalla rahalla ja eihän mun hiusten pitäs mitenkää niitten elämään vaikuttaa. Haluiasin myös ostaa spiked collar- kaulakorun mut mun vanhemmat ei kato asiaa hyvällä. Eivätkä he ole innoissaan myöskään emomaisesta vaatetyylustäni. Mitä voin tehdä et voin näyttää omalta iteltäni?

  • Ohjaaja Tuula

   Hei Hmm! Kiitos kysymyksestä. Vanhemmillasi ei ole oikeutta päättää siitä, miltä sinä näytät. Kuten MLL:n verkkosivuilla kerrotaan, ulkonäkö on nuoren yksityisasia siihen saakka, kun se ei uhkaa välillisesti tai välittömästi nuoren terveyttä tai turvallisuutta. Asia ei toki ole aina perheissä näin yksinkertainen. Nuoren ja vanhemman näkemykset siitä, mikä on sopivaa, voivat poiketa toisistaan paljonkin. Vanhemmat voivat esimerkiksi vaikuttaa nuoren vaatteisiin säännöstelemällä rahankäyttöä tai kieltäytymällä ostamasta nuorelle sellaisia vaatteita, kuin tämä haluaisi. Jos sinulla kuitenkin on käytössäsi omaa rahaa, vanhempasi eivät voi kieltää sinua ostamasta sellaisia vaatteita tai koruja, kuin itse haluat. Asiasta on turha riidellä, vaan omia hankintoja kannattaa perustella rauhallisesti.

   Joistakin nuorten valinnoista voi tosiaan aiheutua välillistä tai välitöntä uhkaa terveydelle tai turvallisuudelle, ja vanhemmat voivat näillä perusteilla kieltää esimerkiksi hiusten värjäämisen alle 16-vuotiaalta. Tukesin, eli Turvallisuus- ja kemikaaliviraston verkkosivuilla kerrotaan, että monet hiusten värjäykseen tarkoitetut valmisteet sisältävät herkistäviä ainesosia ja niiden käytöstä hiusvärivalmisteissa pitää varoittaa ja antaa ohjeita tuotteiden pakkauksissa. Yksi ohjeista on, että tällaiset tuotteet ei ole tarkoitettu alle 16-vuotiaille. 16 vuotta täyttänyt voi sen sijaan ostaa hiusvärin ja värjätä hiuksensa, eivätkä vanhemmat voi tätä kieltää. Kannattaa kuitenkin muistaa noudattaa pakkauksen ohjeita tarkasti ja tehdä allergiatesti ennen hiusten värjäämistä.

   Voisit yrittää keskustella vanhempiesi kanssa asiasta rauhallisesti rakentavasti. Pyydä vanhempiasi kuuntelemaan ja kerro oma näkemyksesi. Ole avoin myös heidän mielipiteilleen, vaikka ne eivät olisikaan sellaisia, kuin toivot. Voit miettiä jo etukäteen, mitä haluat sanoa ja kirjoittaa asioita vaikka paperille. Jos jutteleminen tuntuu vaikealta, voisit halutessasi kirjoittaa heille myös kirjeen. Laitan vastauksen loppuun muutaman linkin MLL:n verkkosivuille, joihin voit tutustua myös itse, mutta ne on suunnattu lähinnä nuorten vanhemmille. Voisit pyytää vanhempiasi lukemaan verkkosivut. Toivottavasti pääsette yhteisymmärrykseen, mutta lopulta sinun tyylisi on sinun, eikä sinun tarvitse pukeutua siten, kuin vanhempasi haluavat.

   15–18-vuotiaan persoonallisuuden kehitys (Linkki aukeaa uuteen välilehteen.)
   Anna tilaa nuoren kokeiluille (Linkki aukeaa uuteen välilehteen.)

Osallistu keskusteluun