Kaksi henkilöä katselee tietokoneen näyttöpäätettä.

Pulmakulma: Laki nuorille

Hakkeroiminen

peloissaan

Näin ku mun yks tyyyppi josta en tykkää kirjautu facebookiin ja näin se salasanan. Kerran sitte suutuin sille tosi paljon ja päätin hakkeroida facebookin. Pääsin sisään ja luin sen vanhoja tilapäivityksiä ja viestejä. En tehny mitään muuta ja kirjauduin ulois. Jäi sitten mietityttämään, että tapahtuisikohan jotain jos jäisin kiinni.

  • Ohjaaja Tuula

   Toisen Facebook-tiliin kirjautuminen on lain vastaista, sillä kirjesalaisuus koskee myös sähköistä viestintää. Suomen perustuslaki 10§ (Linkki aukeaa uuteen välilehteen.) Myös Facebookin periaatteissa/käyttäjäehdoissa lukee näin: ”Et yritä hankkia sisäänkirjautumistietoja tai käyttää toiselle henkilölle kuuluvaa käyttäjätiliä.” (Linkki aukeaa uuteen välilehteen.)

   Jos kyseisen tilin omistaja ei saa tietää, että olet käynyt hänen tilillään, asiasta ei todennäköisesti tule seuraamuksia, sillä vain tekijänoikeuden haltija tai haltijan valtuutettu edustaja voi ilmoittaa epäiltyjä rikkomuksia. Jatkossa suosittelen, että et tietoisesti selvitä toisen ihmisen salasanoja, lue toiselle ihmiselle tarkoitettuja viestejä tai muutenkaan riko yksityisyydensuojaa. Suomen Rikoslaissa luvussa 38 pykälässä 3 määritellään, että rangaistus viestintä- eli kirjesalaisuuden loukkauksesta on sakko tai vankeus enintään yhdeksi vuodeksi.

   Muistathan, että et voi kertoa mitään kyseisen henkilön yksityisistä viesteistä lukemaasi kenellekään. Voit miettiä, kerrotko tälle henkilölle tapahtuneesta vai yritätkö vain unohtaa virheen, jonka suutuksissasi teit.

Osallistu keskusteluun

Muita kysymyksiä