Walk in -terapiassa nuori on päätähti

Painaako joku asia mieltä? Mietityttääkö tulevassa syksyssä jokin, josta haluaisit keskustella?

Yksi vaihtoehto on Oulun seurakuntien järjestämä Walk in -terapia, joka palasi kesätauolta 26. heinäkuuta. Isokadulla sijaitsevassa Nuorten Kivijalassa on jälleen tarjolla maksutonta keskusteluapua ilman ajanvarausta 16–29-vuotiaille nuorille. Kaakkurin toimipiste aukeaa 18. elokuuta.

Huhtikuussa 2022 käynnistyneen toiminnan ideana on keskustelun avulla tarjota nuorelle tukea hänen elämäänsä liittyvissä asioissa ja huolissa – olivatpa ne pieniä tai suuria. Nuori voi halutessaan tulla terapiaan anonyymisti. 

Terapia painottuu elo- ja kesäkuun väliin. Heinäkuun osalta se on ollut kuluneen kesän lisäksi myös edelliskesänä kolmen viikon tauolla. Toiminnassa mukava olevan diakoniatyöntekijä Pirita Satomaan mukaan tarkoituksena onkin viedä terapiatoimintaa tulevaisuudessa eteenpäin ja parantaa nuorten mahdollisuuksia saada keskusteluapua läpi kesän.

”Kovasti pohditaan, että nuorella olisi aina joku paikka, mihin tulla. Nyt esimerkiksi mietitään jo tulevassa kesässä sitä, miten välttäisimme heinäkuun kaltaisen katveajan”, Satomaa kertoo.

Kysyntää kasvokkain tapahtuvalle matalan kynnyksen terapiatoiminalle olisi, ja Satomaa nostaakin esiin Byströmin Ohjaamossa aiemmin kesäaikaan toimineen Vamoksen tarjoaman lyhytterapian, joka pyöri ajanvarauksella koko kesän. 

”Esimerkiksi kaikki ajat heinäkuussa olivat silloin täynnä.” 

Terapiassa mennään parempaa kohti

Ratkaisukeskeisen lyhytterapian menetelmiin perustuvan keskustelun keskiössä on aina nuori. 45–60 minuutin pituisen tuokion tavoite on, että hän tulee aina kuulluksi ja kohdatuksi. Satomaan mukaan menetelmien avulla ongelmakeskeinen puhe pyritään kääntämään ratkaisukeskeiseksi miettimällä, minkä asioiden nuori haluaisi olevan toisin ja mikä olisi ensimmäinen käytännön pieni askel niitä kohti.

”Voidaan käyttää esimerkiksi asteikkoa, jonka toisessa päässä on unelma, ja toisessa se huonoin tilanne. Sitten käydään läpi, että missä kohtaa nuori on nyt, ja mietitään, minkä asian pitäisi muuttua, että nuori voisi olla vaikka puoli askelta lähempänä”, Satomaa havainnollistaa.

Kaiken kaikkiaan menetelmä sisältää lopulta monia erilaisia työkaluja, joita voidaan soveltaa tilanteen mukaan. Satomaa myös muistuttaa, että vaikka terapiaan kuuluu tulevaisuuteen katsominen, niin tilaa on aina puhua myös aiemmasta elämästä ja ongelmista. 

Lyhytterapiassa nuorta auttavat ja hänen kanssaan keskustelevat koulutettu kirkon henkilökunta sekä vapaaehtoiset terapeutit. 

Walk in -terapian Kaakkurin toimipisteen sisäänkäynti.
Pyhän Andreaan kirkolla Kaakkurissa pääsee keskustelemaan 18. elokuuta alkaen.

Walk in -toiminnan ajatuksena on, että terapiassa käydään käynti kerrallaan. Toistaiseksi kaikki halukkaat ovat käyntipisteiden aukioloaikoina päässeet keskustelemaan. Jos nuori tulee terapiaan toisen kerran, ei samaa terapeuttia ole välttämättä saatavilla, mutta siinä on myös puolensa.

”Hyvä asia on se, että nuori voi saada uusia näkökulmia eri terapeutilta, vaikka menetelmät ovatkin samoja”, Satomaa toteaa.

”Välillä on pystytty avautumaan vaikeistakin asioista”

Vaikka terapiatoiminta järjestetään seurakunnan tiloissa, ei nuoren tarvitse kuulua kirkkoon ja käynnillä puhutaan luottamuksellisesti vain niistä aiheista, joista nuori itse haluaa. 

Satomaan mukaan toiminnassa luottamuksen rakentaminen on erittäin tärkeää. Nuoren kanssa voidaan käydä tapaamisen aluksi keskustelun perusasioita läpi vaikkapa kahvikuppi kädessä rennolla otteella, ja näin vapauttaa ilmapiiriä esimerkiksi jännityksestä, sekä saada aikaan turvallisen olon ja luottamuksen tunne. Tämä auttaa luonnollisesti myös avoimuuteen.

”Olen yllättänyt, kuinka syvällisiin keskusteluihin on päästy. Välillä on pystytty avautumaan vaikeistakin asioista”

Keskusteluissa korostuvat pääsääntöisesti tietyt aiheet. Niitä on tilastoitu terapeuttien tekemistä anonyymeista raporteista, joihin he ovat merkanneet keskustelussa ilmenneitä teemoja. Kolme yleisintä teemaa ovat olleet mielenterveys, ihmissuhteet ja tulevaisuuden näkymät kuten työelämä ja opiskelu. Tänä vuonna keskusteluissa ja toiminnassa on lisäksi ollut esillä myös aiempaa monipuolisempia asioita. 

”Viime syksyyn verrattuna tänä keväänä nousi esiin hieman enemmän sukupuoleen ja seksuaalisuuteen liittyviä aiheita sekä uskonnollisia kysymyksiä. Lisäksi perheelliset nuoret, joilla on omia lapsia, ovat löytäneet toiminnan pariin”, Satomaa kertoo.  

Matalan kynnyksen helpotusta 

Nuoret ovat ottaneet Walk in -terapian alusta asti hyvin vastaan. Heiltä kerätyn palautteen perusteella lyhytterapia on ollut myös toimivaa, sillä viime kevään tilastosta käy ilmi, että peräti 45 prosenttia vastaajista kirjasi olevansa täysin samaa mieltä palautelomakkeen kohtaan ”tilanteeni helpottui”. Samaa mieltä vastaajista oli 38 prosenttia. Vertailun vuoksi eri mieltä oli vain prosentti vastaajista.

Walk in -terapian ehdoton hyvä puoli onkin, että se on kirjaimellisesti matalan kynnyksen terapiatoimintaa, jossa yksikin kerta voi auttaa. Jo heti aulassa työntekijä ottaa lämpimästi vastaan ja tarjolla on kahvia sekä virvokkeita. Yksin ei tarvitse tulla, jos siltä tuntuu.

”Saa ottaa kaverin tai jonkun muun turvallisen ihmisen mukaan. Vastaanotolla on käyty esimerkiksi oman vanhemman kanssa. Nuoren seurassa oleva voi tulla jopa mukaan keskusteluun. Paikan päällä on myös viihtyisä aula, jossa tueksi tullut voi odottaa. Kaikki vaihtoehdot ovat täysin ok”, Satomaa rohkaisee.

Walk in -terapian toimipisteet ja aukioloajat:

Keskiviikkoisin klo 15–18 Nuorten Kivijalka, Isokatu 17, Oulu (käynti sisäpihalta).

Perjantaisin klo 15–17 Pyhän Andreaan kirkko, Sulkakuja 8, Kaakkuri. (jatkuu kesätauon jälkeen 18.8.2023)

Lisää Oulun seurakuntien järjestämästä Walk in -terapiasta voit lukea täältä

Myös Byströmin Ohjaamo auttaa, jos joku asia askarruttaa tai tarvitset apua

Kuvat: Joona Eerola