Ylpeästi ja näyttävästi pohjoinen Pride

Oulu Priden omalaatuisuus näkyy pohjoisessa mentaliteetissa.

Oulu Pride järjestetään elokuun ensimmäisellä viikolla 2.-8. välisenä aikana. Tapahtuman pääteema tänä vuonna on sateenkaarevuus ja työelämä. Teema näkyy esimerkiksi yhteistyökumppanien valinnassa, sillä Oulu Pride haluaa tukea paikallista osaajuutta ja paikallisia yrityksiä.

Oulu Priden tuottaja, Martu Väisänen kertoo olevansa ylpeä siitä, että Oulun kaupunki on aktiivisesti mukana tapahtuman yhteistyökumppanina.

Mun mielestä se on tärkeä pointti, että kaupunki näyttää ihmisille, että me ollaan yhdenvertaisia. Se on todella tärkeä signaali, Väisänen kiittelee.

Väisäsen mukaan tapahtuman teemalla halutaan myös osoittaa, kuinka paljon potentiaalia ihmisissä on riippumatta heidän taustoistaan tai identiteeteistään.

Ei se loppujen lopuksi mitä sä oot, niin ei se sitä osaajuutta kerro. Se on vain yksi osa ihmisyyttä. Jos mä vaikka meen valokuvaajana jonnekin, niin mä meen sen ammatin kautta. Se mun sateenkaarevuus on vain yksi osa mua, Väisänen kertoo.

Oululaisten yhteistyökumppanien lisäksi tapahtuman pohjoinen luonne tulee esille paikallisten ihmisten kautta. Väisäsen mukaan kaikilla ihmisillä on paikasta riippumatta samanlaiset haaveet tulla kohdatuksi yhdenvertaisina.

Siihen tää Oulu Pride perustuukin. Annetaan kaikille mahdollisuus tulla näkyväksi sekä saada oma ääni kuuluviin, Väisänen kuvailee.

Tämän lisäksi Väisänen peräänkuuluttaa pohjoissuomalaista mentaliteettia Oulu Priden pohjoisuuden merkkinä. ”Me ollaan pohjoisen keskus, minkä vuoksi meidän pitäisi olla näyttävästi ja ylpeästi esillä”, hän painottaa.

Kulttuuri tarjoaa hengenravintoa Pridellä

Väisänen tunnetaan myös taitelijana ja kulttuurialan ihmisenä. Tämän vuoksi hän on pyrkinyt saamaan kulttuurialan toimijoita mukaan Priden yhteistyökumppaneiksi. Erityisesti taiteen ja kulttuurin hyvinvointivaikutukset Väisänen näkee merkittävinä.

Jos Prideillä ihmiset pääsevät esimerkiksi taidemuseoon vähän halvemmalla, niin se on sellaista hengenkulttuuria myös. Että hei, me uskalletaan mennä joka paikkaan ja me tullaan näkyväksi eri osa-alueilla, kertoo Väisänen.

Martu Väisänen toimii Oulu Priden tuottajana. Hänen mukaansa Oulu Pride voisi tulevaisuudessa levitä maakuntiin. Kuva: Suvi-Anna Salminen

Oulu Priden tulevaisuudennäkymiä ja historiankäänteitä

Tulevaisuudessa Väisänen haluaisi Pride-liikkeen leviävän myös maakuntiin. Hänestä olisi ihanaa, jos Oulun lähialueilla voisi järjestää Pride-viikon kunniaksi pieniä omia Pride-päiviä.

Se ois mun mielestäni mielenkiintoinen idea, jota voisi alkaa kehittelemään, Väisänen pohtii ja jatkaa, tää ois mun mielestä huikee juttu, kun miettii niitä pienten paikkakuntien sateenkaari-ihmisiä.

Oulussa Pride on järjestetty ensimmäisen kerran vuonna 1997. Silloin tapahtuma on kulki nimellä Vapautuspäivät. Myöhemmin 2010-luvulla tapahtuma alkoi kantaa nimeä North Pride ja se järjestettiin Oulun Setan alaisuudessa. Vuonna 2018 syntyi Oulu Pride, joka vuotta myöhemmin eriytyi omaksi yhdistyksekseen Setan alaisuudesta.

Useiden nimenmuutosten lisäksi Oulu Pride on kasvattanut kokoaan vuosien varrella. Poliisin tietojen mukaan vuonna 2018 Pride-kulkueessa marssi noin 1 000 – 1 200 ihmistä. Seuraavana vuonna kulkueeseen osallistui jopa noin 3 000 henkilöä.