Qstockin yleisöä.

Pulmakulma: Päihteet

Huolestunut kaveri

Nonniih

Eli laitoin saman kysymyksen Seksi-osioon, kun en tiennyt mihin tämä tarkalleen pitäisi laittaa.
Eli ongelma on että kaveriporukan kanssa kokeiltiin Kokaiinia, samalla pillillä, jostain luin etttä myös osa sukupuolitaudeista voisi välittyä nenän limakalvojen kautta, ja pillissäkin oli hieman verta joten nyt huolestuttaa olenko voinut mahdollisesti saada jonkun sukupuolitaudin tämän hölmöilyn tiimoilta..?

  • Ohjaaja Tuula

   Hei Nonniih. Seksitaudeiksi (eli sukupuolitaudeiksi) kutsutaan joukkoa bakteerien, virusten ja alkueläinten aiheuttamia tauteja, jotka tarttuvat pääasiassa tai suureksi osaksi seksikontaktissa. Tavallisimpia näistä ovat klamydia, kondylooma, sukuelinherpes, kuppa, tippuri ja HIV-infektio. Koska nenässä on limakalvoa, useat sukupuoli- eli seksitaudit voivat tarttua nenänkin kautta. Esimerkiksi HIV (ihmisen immuunikatovirus) tarttuu huonosti limakalvojen läpi, mutta kerroit, että käyttämässäsi pillissä oli ollut verta. Jos pilli rikkoi myös sinun limakalvosi on mahdollisen tartunnan todennäköisyys suurempi. Kuvaamassasi tilanteessa voi veren kautta tarttua myös esimerkiksi hepatiitti B -virus, joka on viruksen aiheuttama maksatulehdus, vaikka se onkin Suomessa harvinainen.

   Luotettavaa tietoa seksitaudeista ja niiden tartuntatavoista löydät Terveyskirjastosta. (Linkki aukeaa uuteen välilehteen.)

   Koska seksitautitutkimuksiin on syytä hakeutua pienenkin epäilyn herätessä, kehottaisin sinua hakeutumaan seksitautitesteihin, jonne voit hakeutua omalle terveysasemalle, sukupuolitautien poliklinikalle tai opiskelijaterveydenhuoltoon. Sukupuolitautipoliklinikalle voit hakeutua ilman lähetettä. Voit varata ajan tältä sivulta löytyvästä linkistä. (Linkki aukeaa uuteen välilehteen.) Seksitaudit voivat olla pitkään oireettomia, joten ei kannata odottaa oireiden ilmaantumista ennen testeihin menoa. Jos teostasi on kulunut vasta vähän aikaa, kannattaa kuitenkin ottaa huomioon tautien itämisaika. Tartunnat eivät näy heti testeissä. Kunnallisissa hoitopaikoissa seksitautien testaus on maksutonta. Jos testeissä selviää, että sinulla on seksitauti, muistathan ilmoittaa siitä kavereillesikin, jotka olivat mukana teossa.

   Muistuttaisin sinua vielä siitä, että kokaiini on luokiteltu Suomessa erittäin vaaralliseksi huumausaineeksi. Sen käyttö, osto, myynti ja hallussapito on kiellettyä. Kehottaisin sinua perehtymään lisää kokaiinin vaaroihin Nuortenlinkki sivustolta ja miettimään uudelleen sen käyttöä. (Linkki aukeaa uuteen välilehteen.) Jos haluat apua ja neuvontaa päihteiden suhteen, voit olla yhteydessä Byströmin ohjaamoon, joka palvelee kaikkia alle 30-vuotiaita oululaisia nuoria. Puhelin 050 599 2293 tai sähköposti bystrom[at]ouka.fi. Voit myös halutessasi etsiä muita palveluita tämän sivuston Löydä oma palvelusi -osioista.

Osallistu keskusteluun

Muita kysymyksiä