Pohjois-Pohjanmaan museo – tutustu historiaan ja luo tulevaisuutta

Pohjois-Pohjanmaan museo on vuonna 1896 perustettu kulttuurihistorian museo, joka sijaitsee Ainolan puistossa Hupisaarilla. Museon perusnäyttely esittelee Pohjois-Pohjanmaan ja Oulun historiaa. Museoon on vapaa pääsy, ja ehdit vierailla museossa sen nykyisessä muodossaan 31.12.2023 asti, kunnes näyttelyt puretaan. Museossa puhaltavat nimittäin muutosten tuulet, ja se on muuttamassa uusiin tiloihin Oulun kulttuuripääkaupunkivuonna 2026. Mikä parasta, myös sinulla on mahdollisuus vaikuttaa siihen, millainen Pohjois-Pohjanmaan museo on tulevaisuudessa. Käynnissä on myös nuorille suunnattu valokuvauskilpailu, josta voit lukea lisää artikkelin lopusta.

Museon perusnäyttelyssä riittää ihmettelemistä

Pohjois-Pohjanmaan museon perusnäyttely on koottu museon monipuolisten kokoelmien esineistöä ja kuvamateriaalia hyödyntäen. Ensimmäinen kerros esittelee muun muassa Pohjois-Pohjanmaan alueen esihistoriaa sekä metsästyksen ja maatalouden historiaa. Ensimmäisen kerroksen toinen puoli keskittyy Oulun kaupunkihistoriaan, ja siellä on esillä muun muassa upea pienoismalli Oulusta vuonna 1938.

Pohjois-Pohjanmaan museo esittelee maanviljelyn historiaa esineistön ja tekstitaulujen avulla.
Museossa on esillä muun muassa vanhoja maanviljelyvälineitä.

Toisessa kerroksessa pääsee näkemään eri aikakausien sisustustyylejä ja muotia 1700-luvun lopulta lähtien. Nähtävillä on myös esimerkiksi vanhoja lasi-, posliini- ja hopeaesineitä. Kerroksen toinen puoli tarjoaa katsauksen muun muassa koulun, lelujen, rahojen ja urheilun historiaan. Museosta löytyykin varmasti jokaiselle jotain, mikä kiinnostaa.

Pohjois-Pohjanmaan museo havainnollistaa sitä, miltä luokkahuoneet näyttivät 1930-luvulla.
1930-luvulla luokkahuoneet näyttivät kuta kuinkin tältä.

Jäljelle jää vielä kolmas kerros, jossa voi tutustua merenkulun, tervanpolton ja kalastuksen historiaan. Siellä on esillä esimerkiksi Sophia Marian hylystä nostetuista esineistä koottu näyttely. Sophia Maria oli hollantilainen purjealus, joka upposi Hailuodon edustalla 19. heinäkuuta 1859. Nähtävillä on monenlaista esineistöä, kuten laivan varusteita ja merimiesten henkilökohtaisia tavaroita. Tämä ainutlaatuinen näyttely on ehdottomasti näkemisen arvoinen.

Museossa riittää myös lisätietoa tarjoavia infotauluja.

Sinäkin voit osallistua museon kehittämiseen

Pohjois-Pohjanmaan museo ja Tiedekeskus Tietomaa muuttavat saman katon alle Myllytulliin vuonna 2026. Museo- ja tiedekeskus ovat vahvasti mukana kulttuuripääkaupunkihankkeessa, jonka teemana on kulttuuri-ilmastonmuutos. Pohjois-Pohjanmaan museo haluaa olla tulevaisuudessa entistä aktiivisempi ja osallistavampi. Museo haluaa olla läsnä nykyhetkessä ja samalla avata ovia sekä menneisyyteen että tulevaisuuteen. Eri aikakausien näkökulmien yhdistäminen tarjoaa yhteisöille työkaluja kestävän tulevaisuuden rakentamiseen.

Museolla avautuu syyskuun alussa ParasRakas museo -labra, jossa pääsee tutustumaan museotyöhön sekä osallistumaan uuden museon näyttelyiden ja toimintojen suunnitteluun. Tulevan syksyn aikana labrassa tullaan järjestämään opastuksia sekä osallisuus- ja tulevaisuusverstaita. Tulevaisuusverstailla pohditaan muun muassa sitä, minkälaista tulevaisuutta kohti halutaan edetä ja mitä sen saavuttamiseksi pitäisi tehdä. Osallisuusverstailla puolestaan mietitään konkreettisempia toimia museon näkökulmasta.

Tarjolla on ainutkertainen tilaisuus päästä osallistumaan museon kehittämiseen. ParasRakas museo -labran avajaiset on kaikille avoin ja maksuton tilaisuus, joten museolle kannattaa suunnata 1. syyskuuta 2023 klo 17–19. Löydät museon tulevat tapahtumat ja pääset ilmoittautumaan tulevaisuus- ja osallisuusverstaisiin Oulun kaupungin nettisivuilla.

Pohjois-Pohjanmaan museon seinällä oleva lappu, jossa kehotetaan kirjoittamaan ja piirtämään unelmien museosta.
Museon seinällä on paikka, jossa voit ilmaista unelmasi siitä, millainen museo voisi olla.

Minun Ouluni -valokuvauskilpailu nuorille

ParasRakas museo -projektilla ja Mobile Futures -tutkimushankkeella on käynnissä oululaisille nuorille suunnattu Minun Ouluni -valokuvauskilpailu. Ajatuksena on ottaa kuva, joka kertoo jotain sinulle tärkeää Oulusta. Kuva voi olla yksittäinen kuva tai monen kuvan yhdistelmä. Kuvia saa muokata, ja sekä digikuvat että paperikuvat ovat sallittuja.

Kuvaan tai kuvasarjaan tulee liittää lyhyt tarina kuvasta, jossa kerrot, mitä haluat kuvallasi sanoa. Tarinan voi kirjoittaa, videoida tai äänittää. Voit kirjoittaa tarinan millä tahansa kielellä. Jos kieli on muu kuin suomi, englanti tai ruotsi, kirjoita myös käännös tarinasta suomeksi, englanniksi tai ruotsiksi.

Kilpailuun lähetetyistä kuvista ja tarinoista kootaan näyttely keväällä 2024. Valokuvat ja tarinat tallennetaan Pohjois-Pohjanmaan museon arkistoon. Kuvia ja tarinoita voidaan käyttää myös Mobile Futures -tutkimushankkeessa. Valokuvauskilpailun pääpalkinto on 100 euron lahjakortti. Toisesta viidenteen sijaan sijoittuneet voittavat 50 euron lahjakortin.

Lähetä digitaaliset kuvat ja kertomukset 15.9.2023 mennessä tällä lomakkeella. Liitteiden yhteenlaskettu maksimikoko on 50MT. Jos lähetettävä tiedosto on yli 50MT, voit lähettää sen useammalla lomakkeella tai ottaa yhteyttä osoitteeseen . Lähetä kuvat jpg- tai png-muodossa.

Paperikuvat voi lähettää osoitteeseen:

Minun Ouluni -valokuvauskilpailu nuorille
Iida Kauhanen
Kasvatustieteen ja psykologian tiedekunta
PL 8000
FI-90014 Oulun yliopisto

Lisätietoa kilpailusta saat lähettämällä sähköpostia osoitteeseen sekä Oulun yliopiston nettisivustolta.

Kuvat: Susanna Näppä