Sivukategoria: Tietoa nuorille

Murrosikä etenee jokaisella yksilöllisesti omaan tahtiin. Murrosiässä keho alkaa tuottaa hormoneja, jotka aiheuttavat muutoksia kehossa, mielialassa ja myös tunteissa. Yhden päivän aikana murrosikäinen voi ehtiä riemuita ilosta, tuntea hämmennystä, epävarmuutta, saada kiukkukohtauksia ja itkeä murheitaan.

Omaa kehitystään ja itseään ei kannata vertailla toisiin, koska kehitystahti riippuu monesta tekijästä. Yksi merkittävä tekijä ovat geenit eli vanhemmilta saadut perintötekijät. Murrosiän muutokset tulevat kaikille ennemmin tai myöhemmin.

Päivitetty 14.3.2022

Lue tarkempaa tietoa:

Murrosikä

Murrosiässä seksi ja seksuaalisuus alkavat kiinnostaa.

Kehossa herää tuntemuksia sekä reaktioita ja mielessä pyörii asioita. Näiden kokemusten myötä omaan seksuaalisuuteen ja kehoon tutustutaan ja tullaan oman itsensä kanssa sinuiksi. Myöhemmin ihmissuhteiden ja seurustelun kautta voidaan yhdessä tutustua toisen kehoon ja seksuaalisuuteen.

Katso alta video murrosiästä. Voit katsoa videon Murrosikä myös YouTubessa tästä linkistä (Youtube).

MurrosikäKatso alta video asioista, joista kertoa murrosikäiselle. Voit katsoa videon Mitä murrosikäiselle pitäisi kertoa murrosiästä? myös YouTubessa tästä linkistä (Youtube).

Mitä murrosikäiselle pitäisi kertoa murrosiästä?

Muuttuva ulkonäkö murrosiässä on herkkä asia

Muuttunut keho ja ulkonäkö hämmentävät ja voivat saada olon epävarmaksi. Median ja sosiaalisen median kauneusihanteet voivat luoda paineita ulkonäöstä ja saada olon epävarmaksi. Kuvat mediassa ja sosiaalisessa mediassa ovat usein muokattuja eivätkä vastaa todellisuutta.

Jos murrosiän kehitykseen liittyvät asiat mietityttävät ja aiheuttavat huolta, on tuntemuksista hyvä jutella luotettavan aikuisen kanssa. Apuja ja neuvoja voi kysyä vaikka omalta vanhemmalta, joltain muulta lähiaikuiselta tai terveydenhoitajalta.

Tytön keho

Erilaisia piirrettyjä alastomia naisvartaloita vierekkäin seisomassa.
Kuvitus: Jenni Alasimi

Murrosikä alkaa suomalaisilla tytöillä yleensä noin 8–13-vuotiaana. Alkavan murrosiän merkkejä tytöillä ovat rintojen aristaminen ja kasvu, häpykarvoitus, kasvupyrähdys, kehon muotojen muuttuminen ja kuukautisten alkaminen.

Pojan keho

Erilaisia piirrettyjä alastomia miesvartaloita vierekkäin seisomassa.
Kuvitus: Jenni Alasimi

Pojilla murrosikä alkaa yleensä hieman myöhemmin kuin tytöillä, noin 9–14-vuotiaana. Useimmiten murrosiän ensimmäinen merkki on kivesten kasvu.

Murrosiän muutokset vaativat säännöllistä ja hyvää hygieniaa

Murrosiässä kehossa ja mielessä tapahtuu paljon muutoksia. Kehon kehittyminen alkaa usein ennen tunne-elämän kehittymistä. Hien ja ihon talin eritys vilkastuvat, iho muuttuu ja saattaa alkaa rasvoittua ja näppylöitä voi ilmaantua. Ihon kuntoon vaikuttaa säännöllinen hygienia, ravinto, riittävä veden juonti, liikunta sekä levon ja unen määrä.

Hyvä hygienia on säännöllistä hampaiden harjaamista, ihosta ja hiuksista huolehtimista sekä säännöllistä peseytymistä. Jos omasta puhtaudesta ei huolehdi, voi siitä aiheutua monenlaisia haittoja. Esimerkiksi pahaa makua ja hajua suussa, ikäviä hajuja iholla ja vaatteissa, kutinaa sekä ihon ja hiusten rasvoittumista ja hilseilyä.

Käsien puhtaudesta huolehtiminen estää bakteerien leviämistä. Kädet tulisi pestä saippualla aina ulkoa tultaessa, ennen ruokailua sekä vessassa käynnin jälkeen. Jos käsiä ei ole mahdollista pestä vedellä, kannattaa käyttää käsidesiä.

Hikoileminen sekä hien määrä ja haju ovat yksilöllisiä, ja niitä voi ehkäistä peseytymällä riittävän usein sekä käyttämällä sopivia deodorantteja. Ilman peseytymistä hiki tarttuu vaatteisiin, ja vaatteet alkavat vähitellen haista.

Vaatteet ja petivaatteet tulisi vaihtaa ja pestä usein. Rankan ja hikisen urheilun jälkeen vaatteet olisi hyvä pestä joka kerta, etteivät hajut ehdi imeytyä kankaisiin.

Murrosikäisen on tärkeää huolehtia intiimihygieniasta päivittäin

Intiimihygienia, eli sukuelinten alueen puhtaudesta huolehtiminen, on myös tärkeä osa päivittäistä peseytymistä. Pesuun riittää pelkkä vesi tai apteekeista saatava intiimialueiden saippua.

Kun tytöillä alkaa kuukautiset, hyvään intiimihygieniaan kuuluu kuukautissuojan säännöllinen vaihtaminen.  Pikkuhousunsuojia ei kannata käyttää säännöllisesti, koska ne ärsyttävät intiimialueiden limakalvoja ja luovat bakteereille ja hiivalle viihtyisät olosuhteet.

Päivitetty 14.3.2022

Pojan keho

Erilaisia piirrettyjä alastomia miesvartaloita vierekkäin seisomassa.
Kuvitus: Jenni Alasimi

Pojilla murrosikä alkaa yleensä noin 9-14-vuotiaana.

Pojilla murrosiässä tapahtuvat muutokset aiheuttaa testosteronihormoni, jota kivekset tuottavat. Murrosiän ensimmäinen merkki on usein kivesten kasvu.

Yleensä penis alkaa kasvaa noin vuosi kivesten kasvun jälkeen. Peniksen kasvu kestää keskimäärin puolesta vuodesta kahteen, mutta se voi vaihdella yksilöllisesti.

Katso alta video poikien murrosiästä. Voit katsoa videon Poikien murrosikä myös YouTubessa tästä linkistä (Youtube).

Poikien murrosikä

Murrosiän kehitys ja muutokset tapahtuvat jokaisella yksilöllisesti ja omaan tahtiin

Kehitykseen vaikuttavat yleensä perintötekijät. Jos murrosiän eteneminen huolettaa, voi omalta isältä tai veljiltä kysellä, missä iässä he aikoinaan huomasivat murrosiän merkkejä.

Jos jokin murrosiän kehityksessä huolettaa, kannattaa asiasta keskustella jonkun aikuisen, esimerkiksi terveydenhoitajan tai lääkärin kanssa.

Penikset ovat ulkonäöltään hyvin erilaisia

Erilaisia peniksiä on yhtä monta, kuin miehiä maailmassa. Penikset näyttävät eriltä ja ovat myös eri pituisia ja paksuisia. Peniksen kokoon ei voi itse vaikuttaa. Vanha sanonta “koolla ei ole väliä”, pitää oikeasti paikkaansa.

Eri kokoisia, muotoisia ja näköisiä peniksiä

Kuvitus: Jenni Alasimi

Muita murrosiän merkkejä pojilla ovat karvoituksen kasvu, kasvupyrähdys ja äänenmurros

Parrankasvu voi alkaa vasta täysi-ikäisenä. Hormonien myötä myös talin ja hien eritys vilkastuu, joten omasta hygieniasta on tärkeä huolehtia. Hormonit saattavat aiheuttaa pojilla myös rintarauhasten turpoamista. Rintarauhasten turpoaminen on aika yleistä ja menee ohi parissa vuodessa.

Murrosiässä myös kurkunpää ja äänihuulet kasvavat, minkä seurauksena poikien ääni madaltuu. Äänenmurroksessa äänen korkeutta on vaikea hallita. Tahattomat “kiekaisut” tai “murahtelut” voivat tuntua noloilta, mutta ovat hyvin tavallisia murrosiän muutoksia.

Siemensyöksyjen alettua poika on saavuttanut sukukypsyyden

Sukukypsänä voi yhdynnässä saattaa tytön raskaaksi, jos ehkäisyä ei käytetä. Yölliset tahattomat siemensyöksyt ovat tavallinen osa pojan murrosiän kehitystä.Päivitetty 14.3.2022

Tytön keho

Erilaisia piirrettyjä alastomia naisvartaloita vierekkäin seisomassa.
Kuvitus: Jenni Alasimi

Murrosikä alkaa tytöillä yleensä noin 8-13-vuotiaana.

Alkavan murrosiän merkkejä tytöillä ovat rintojen aristaminen ja kasvu, häpykarvoitus, kasvupyrähdys, kehon muotojen muuttuminen ja kuukautisten alkaminen. Kuukautiset ilmaantuvat yleensä kasvupyrähdyksen jälkeen.

Katso alta video tyttöjen murrosiästä. Voit katsoa videon Tyttöjen murrosikä myös YouTubessa tästä linkistä (Youtube).

Tyttöjen murrosikä

Yksi murrosiän ensimmäisistä merkeistä tytöillä on rintojen kasvu

Rintojen kehitys tapahtuu jokaisella tytöllä eri vauhtia. Ensimmäisiä rintojen kasvun merkkejä ovat kovat patit nännien alla. Rintojen kasvaessa ne saattavat tuntua kireiltä ja aristavilta. Ihon alla voi tuntua outoja patteja, jotka muodostuvat eri tahtiin kasvavasta rasva- ja sidekudoksesta.

Eri näköisiä, kokoisia ja muotoisia rintoja

Kuvitus: Jenni Alasimi

Rintojen kehityksen aikana on tavallista, että rinnat ovat ensin muodoltaan hivenen suipot tai nännit ovat kääntyneet sisäänpäin. Ei ole olemassa kahta täysin samanlaista rintaa, vaan jokainen on ainutlaatuinen ja yksilöllinen.

Kuukautisten alkamisajankohta ja rintojen kasvuvauhti vaihtelevat yksilöllisesti

Usein tytön ensimmäiset kuukautiset tulevat melko samanikäisenä kuin äidillä tai isosiskoilla. Kuukautiset saattavat tuntua kiusallisilta, mutta ne ovat osa naiseutta ja luonnollinen osa naisen kehon toimintaa.

Kuukautisten alettua kuukautiskiertoa kannattaa seurata säännöllisesti

Kuukautiskiertoa voi seurata esimerkiksi merkitsemällä kalenteriin ylös kuukautisten alkamis- ja päättymispäivämäärät. Kuukautiskierto voi olla kuukautisten alettua epäsäännöllinen. Parin kolmen vuoden ajan vuodot voivat tulla muutaman kuukauden välein. Kaikilla kierto ei välttämättä koskaan tule täysin säännölliseksi.

Sopivan kuukautissuojan löydät kokeilemalla eri vaihtoehtoja

Sopivia vaihtoehtoja suojista voi kysyä äidiltä, siskoilta, kavereilta tai kouluterveydenhoitajalta. Kaupan terveyssideosastolle voi mennä rohkeasti tutustumaan eri vaihtoehtoihin. Kuukautissuojaa kannattaa pitää aina mukana laukussa, sillä aluksi kuukautiset saattavat olla epäsäännölliset ja alkaa yllättäen.

Jos kuukautiset eivät ole alkaneet 16 ikävuoteen mennessä, kannattaa asiaa selvitellä lääkärin vastaanotolla

Tyttö voi tulla raskaaksi jo ennen kuin ensimmäiset kuukautiset ovat alkaneet. Raskaaksi tuleminen perustuu ovulaatioon, eli munasolun irtoamiseen, ja se voi tapahtua jo ennen ensimmäisten kuukautisten alkamista. Tämän vuoksi ehkäisystä on syytä pitää hyvää huolta aina, kun on yhdynnässä.

Gynekologiset tarkastukset ovat osa naisen elämää

Ensimmäisen kerran tarkastukseen meneminen voi jännittää tai pelottaa. Tutkimus tehdään kuitenkin hyvinvoinnin ja terveyden takia ja se on todella tarpeen.

Ensimmäisen kerran tarkastuksessa kannattaa käydä, kun aloittaa seksin harrastamisen tai viimeistään 25-vuotiaana. Ehkäisypillerit tai muun hormonaalisen ehkäisyn saa lääkäristä tai terveydenhoitajalta.

Katso alta video gynekologilla käymisestä. Voit katsoa sen myös YouTubessa tästä linkistä (Youtube).

Tubeäidin ja väestöliiton video: Mitä gynekologilla tapahtuu

Erinäköisiä piirrettyjä vaginoita

Kuvitus: Jenni Alasimi

Hormonivaihtelut ja murrosikä saattavat aiheuttaa iho-ongelmia, kuten finnejä ja mustapäitä

Hygieniasta ja kasvojen huolellisesta puhdistamisesta kannattaa huolehtia aamuin illoin. Apua iho-ongelmien hoitoon voit kysyä esimerkiksi apteekista, terveydenhoitajalta tai lääkäriltä.

Päivitetty 14.3.2022

Kysy tai keskustele aiheesta PulmaKulmassa:

Oliko tämä sivu hyödyllinen?

1 = Ei lainkaan hyödyllinen, 5 = erittäin hyödyllinen

Sivukategoria: Tietoa nuorille

Ympäristön kuntoon ja hyvinvointiin voi vaikuttaa pienillä teoilla. Turvallinen, siisti ja huolehdittu asuinalue ja ympäristö vaikuttavat asukkaiden mielialaan ja alueen viihtyvyyteen. Ympäristöstä huolehtiminen on jokapäiväisiä pieniä tekoja, lainsäädäntöä ja oikeanlaisia valintoja. Yhteinen ympäristö ja sen tulevaisuus on jokaisen yhteinen asia. Kestävä kehitys tarkoittaa maailmanlaajuisesti, alueellisesti ja paikallisesti tapahtuvaa muutosta, jolla turvataan sekä nykyisten että tulevien sukupolvien elämisen mahdollisuudet.

Lähes jokainen teko tai toiminta vaikuttaa luontoon ja kuluttaa sitä. Kaikki luonnonvarat eivät ole itsestään uusiutuvia. Ympäristöstä on pidettävä huolta, jotta luonnon antimista ja sen tarjoamista elämyksistä voidaan nauttia vielä sukupolvien ajan. Huolimaton jätteiden lajittelu kuormittaa ympäristöä ja voi olla uhka ihmisten ja eläinten terveydelle. Vaarallinen jäte, kuten lääkkeet, akut ja paristot, eivät kuulu luontoon, vaan ne tulee toimittaa asianmukaisiin keräyspisteisiin.

Yksittäinen ihminen voi vaikuttaa asioihin esimerkiksi ostopäätöksillä. Kuluttajat ohjaavat markkinoita ja kaupat tarjoavat sellaista tavaraa, jota ostetaan paljon. Valitsemalla eettisesti kestäviä ja ympäristöä säästäviä tuotteita voi omalta osaltaan huolehtia maapallon hyvinvoinnista.

Päivitetty 14.3.2022

Lue tarkempaa tietoa:

Arjen valinnat

Pienilläkin valinnoilla ja toiminnalla on merkitystä ympäristöön. Omaa arkea ja kulutusta voi arvioida monelta kannalta:

 • Kuinka paljon elämäntapani ja valintani kuormittavat ympäristöä?
 • Kuinka voisin vähentää tuottamaani jätemäärää?
 • Missä ostamani tuote on valmistettu ja kuka sen on tehnyt?
 • Mitä lautasellani on?

Arjen pienet valinnat voivat tuntua turhilta, mutta omalla esimerkillä voi saada muitakin mukaan, ja pienistä puroista syntyy isompi virta. Suosimalla kestäviä tuotteita, ja esimerkiksi kierrätystä, jokainen on mukana luomassa puhtaampaa huomista.

Kertakulutus ja jokaisen muotivaatteen ostaminen kuluttaa ympäristöä

Vaateostoksissa kannattaa aina suosia kirpputoreja, kierrätystä ja ostaa vain tarpeeseen laadukkaita ja kestäviä tuotteita. Ympäristön lisäksi samalla tulee säästäneeksi myös kukkaroaan.

Liikenne kuluttaa paljon luonnonvaroja ja energiaa

Liikkumiseen kannattaa myös kiinnittää huomiota. Kannattaa suosia kävelyä, pyöräilyä, tai joukkoliikennettä. Liikenne on ympäristön kannalta yksi merkittävistä kulutuksen osa-alueista. Liikenne kuluttaa luonnonvaroja ja energiaa, aiheuttaa melua, heikentää ilmanlaatua ja tuottaa jätteitä. Työ- ja harrastusmatkojen osalta voi myös selvittää, onko muilla sama matka, ja kulkea yhteiskyydillä. Kimppakyyti vähentää liikenteen ympäristölle aiheuttamaa rasitusta.

Roskat eivät kuulu luontoon

Roskat kuuluvat roskakoriin eivätkä maahan tai luontoon. Purukumin tai tupakantumpin paikka on niille varatussa jäteastiassa. Autoillessa kyydin aikana syntyneet roskat kerätään pussiin ja hävitetään asianmukaisesti. Lajittelu, esimerkiksi biojätteisiin ja sekajätteisiin on hyvä keino vähentää ilmastokuormaa.

Oikeanlainen kasvissyönti on ympäristölle hyväksi

Worldwatch-instituutin ja Maailman luonnonsäätiö WWF:n mukaan kasvisruoan tuotantoon tarvitaan merkittävästi vähemmän energiaa kuin lihan. Lihantuotanto aiheuttaa myös runsaasti kasvihuonekaasupäästöjä. Kasvisten määrää lautasella kannattaa lisätä ja opetella syömään niitä monipuolisesti.

Ruokailussa kannattaa suosia kotimaisia tuotteita. Suomessa valmistettu tuote työllistää suomalaisia. Myös tuotteen kuljetukseen on kulunut vähemmän energiaa kuin esimerkiksi ulkomaisen tuotteen kuljetukseen.

Suomessa ei ole pulaa vedestä, mutta kuuman veden tuottaminen kuluttaa runsaasti energiaa

Suihkussa ei siis kannata läträtä turhan kauan. Helppo keino pitää suihkuttelu sopivan mittaisena on valita alle neljän minuutin mittainen suosikkikappale ja laittaa se soimaan suihkuun mennessä. Kun kappale loppuu, oma suihkuvuoro on käytetty. On myös hyvä totutella peseytymään hieman viileämmällä vedellä ja sammuttaa vesi aina saippuoinnin ajaksi.

Viihtyisän ja turvallisen asuinympäristön luominen ja siitä huolehtiminen on kaikkien vastuulla

Todennäköisesti jokainen meistä haluaa asua siistissä ja viihtyisässä ympäristössä, jossa tuntee olonsa turvalliseksi. Omaa asuinaluettaan osaa yleensä arvostaa enemmän, kun löytää asioita, joiden vuoksi juuri se on kaikista mukavin.

Mitä kotitalon paikalla oli viisikymmentä tai sata vuotta sitten? Onko kadun nimi aina ollut sama, kuka sen keksi ja mitä se tarkoittaa? Miltä kotikulmat nyt näyttävät, ja millaisen jäljen me nykyihmiset olemme jättämässä sen historiaan? Tällaisiin kysymyksiin voi saada vastauksia iäkkäiltä tutuilta, maakunta-arkistosta tai esimerkiksi kirjastosta.

Oulun kaupungin yhdyskunta- ja ympäristöpalvelujen verkkosivuilta löytyy runsaasti tietoa kaupunkiympäristöstä, aina grillauspaikkojen sijainnista viimeisimpien lakiuudistusten vaikutuksiin. Ympäristöhallinnon verkkosivuilta löytyy ympäristötietoa Suomen eri alueista Hangosta Nuorgamiin.

Turvallisuus ja siisteys ovat asioita, joita useat arvostavat asuinpaikasta riippumatta

Hyvä asuinalue tukee kaiken ikäisten asukkaidensa hyvinvointia. Jos oman asuinalueen kunnossa on parantamisen varaa, voi Oulussa ottaa yhteyttä suoraan omalla alueella toimivaan urakoitsijaan.

Roska-astioiden vähyys, rikkinäiset puistonpenkit tai puutteellinen valaistus lisäävät epämukavuuden ja levottomuuden tuntua. Roskainen ympäristö lisää roskaamista, kun taas puhdas ympäristö vähentää sitä.

Omat ideat kotikulmien parantamiseksi kannattaa viedä eteenpäin. Useissa kunnissa toimii nuorten vaikuttajaryhmiä ja netissä on erilaisia vaikuttamisen kanavia. Näitä kanavia kannattaa hyödyntää omien ideoiden viemisessä eteenpäin.

Joitakin ideoita voi toteuttaa itse

Roskien kerääminen vaikkapa iltalenkillä on yksinkertainen tapa saada ympäristöä siistimmäksi. Omalla esimerkillä voi kannustaa mukaan myös muita.

Naapuruston ihmisiä voi kysellä talkoisiin, joiden tarkoituksena on tehdä asuinalueesta viihtyisämpi. Heiltä voi myös kysellä mielipiteitä asuinalueesta. Mukavaan asuinympäristöön kuuluu, että ihmiset siellä tulevat toimeen keskenään.

Omalla alueella asuvia voi kerätä yhteen myös sosiaalisissa medioissa. Esimerkiksi Facebookista voi etsiä omalla alueellaan toimivia ryhmiä tai perustaa oman ryhmän.

Päivitetty 14.3.2022

Jokamiehenoikeudet

Jokamiehenoikeudet antavat jokaiselle mahdollisuuden käyttää luontoa.

Suomalainen jokamiehenoikeus on laajuudessaan ainutlaatuinen koko maailmassa, ja se koskee jokaista Suomessa oleskelevaa. Jokamiehenoikeuksilla tarkoitetaan mahdollisuutta käyttää luontoa maksutta riippumatta siitä, kuka on alueen omistaja.

Toisten pihamaita lukuun ottamatta luonnossa saa liikkua ja retkeillä jalan, hiihtäen, ratsailla tai pyöräillen. Pellot, niityt ja istutusalueet tulee myös kiertää, etteivät ne vahingoitu.

Luonnonsuojelualueilla jokamiehenoikeuksia voidaan rajoittaa

Jokaisella luonnonsuojelualueella voi olla erilaiset rajoitukset. Alueella voidaan rajoittaa esimerkiksi liikkumista, leiriytymistä, kasvien keräämistä ja onkimista.

Liikkumisen lisäksi myös tilapäinen majoittuminen on yleensä sallittua

Luonnossa voi telttailla melko vapaasti, kunhan pitää sopivan etäisyyden asumuksiin. Toisen pihamaalle ei siis saa pystyttää omaa telttaa. Avotulta ei saa tehdä toisen maille, ellei siihen ole pakottavaa syytä. Kannettavan keittimen tai grillin käyttöä ei kuitenkaan lasketa avotuleksi.

Luonnon antimia saa hyödyntää vapaasti

Marjat, sienet ja rauhoittamattomat kukat ovat kaikkien poimittavissa. Myös onkiminen ja pilkkiminen ovat sallittuja. Muuhun kalastukseen tulee olla lupa. Vesistöjä saa hyödyntää myös uima- tai peseytymistarkoituksiin, ja talvisin jäällä on lupa kulkea.

Jokamiehenoikeudet tuovat mukanaan vastuun

Jokamiehenoikeudella liikkuva ei saa aiheuttaa häiriötä tai haittaa luonnolle, eläimille tai toisille ihmisille. Koiraa ei saa pitää irti luonnossa 1.3.–19.8.

Lintujen pesät ja poikaset on jätettävä rauhaan, samoin muut metsän eläimet sekä rauhoitetut kasvit. Kasvavia puita ei saa kaataa tai vahingoittaa, eli saunavihdan tai pajunkissojen keruu toisen mailta ei ole sallittua.

Kuivunutta tai kaatunutta puuta ei saa toisen mailta ottaa, kuten ei myöskään varpuja tai sammalta. Roskia ei jätetä luontoon, vaan ne tulee ottaa mukaan ja hävittää asianmukaisesti.

Toisen mailla ei saa ajaa luvatta moottoriajoneuvolla. Myös kalastus ja metsästys vaativat viralliset luvat.

Päivitetty 14.3.2022

Kestävä kehitys

Maapallon tulee kestää sukupolvilta seuraaville.

Jokainen voi vaikuttaa siihen, millaiseen kuntoon planeetta jäljiltämme jää. Kestävä kehitys jakaantuu kolmeen alueeseen: ekologiseen, taloudelliseen sekä sosiaaliseen ja kulttuuriseen kestävyyteen.

Kestävä kehitys tarkoittaa maailmanlaajuisesti, alueellisesti ja paikallisesti tapahtuvaa muutosta, jolla turvataan sekä nykyisten että tulevien sukupolvien elämisen mahdollisuudet. Kestävän kehityksen periaatteen mukaan ympäristö, ihminen ja talous otetaan tasavertaisesti huomioon päätöksenteossa. Luonnon kestokyvyllä on rajansa.

Maailmanlaajuisesti kestävän kehityksen tärkeitä kysymyksiä ovat esimerkiksi liikakansoittuminen ja ilmastonmuutos.

Yhden ihmisen ei ole tarkoitus kantaa vastuuta koko maailman pelastamisesta

Kestävämpään kehitykseen tulee pyrkiä valtioiden tasolla. Suomi on menestynyt kansainvälisissä kestävän kehityksen vertailuissa hyvin. Tämä vaatii kuitenkin yhteisiä talkoita niin kunta- , työpaikka- kuin yksilötasollakin.

Esimerkiksi Kirkon ulkomaanavun nuorisoverkosto Changemaker toimii globaalin oikeudenmukaisuuden puolesta rauhaa, ihmisoikeuksia ja luontoa koskevissa asioissa.

Kierrätys on tavaroiden ja materiaalien uusiokäyttöä

Kierrätyksen tarkoituksena on säästää luontoa, sillä uusien tavaroiden tuottaminen markkinoille kuluttaa energiaa ja raaka-aineita.

Elektroniikka sekä vaate- ja sisustusmuoti vaihtuvat koko ajan. Itselle tarpeettomat tavarat kannattaa laittaa kaatopaikan sijasta kiertoon, sillä yhden roska voi olla toisen aarre. Tavaroita kannattaa kierrättää ja lainailla kavereiden kanssa ja myydä kirpputoreilla.


Kekseliäisyyttä käyttämällä vanhasta saa tehtyä jotain uutta. Vanhoista farkuista voi tehdä esimerkiksi uuden laukun ja pienistä rikkoutuneista tavaroista koruja.

Kestävä kehitys on luonnosta ja toisista ihmisistä huolehtimista

Sosiaalisesti kestävässä yhteiskunnassa kansalaiset pystyvät vaikuttamaan heitä koskevaan päätöksentekoon ja ovat turvassa syrjäytymiseltä. Hyvinvoinnin edellytysten, kuten riittävän ravinnon ja terveydenhuollon, on oltava taattuja nyt ja tulevaisuudessa.

Suomalaisten ekologinen jalanjälki on maailman suurimpia

Hiilijalanjäljellä tarkoitetaan ilmastokuormaa, joka syntyy tuotteen, toiminnan tai palvelun takia. Ilmastokuormitus lisää kasvihuonekaasuja ja aiheuttaa ilmastonmuutosta. Jokainen kuluttajan tekemä päätöksen vaikutus on laskettavissa sen mukaan, paljonko päästöjä siitä syntyy.

Lähes kaikelle toiminnalle on laskettavissa hiilijalanjälki. Esimerkiksi ruoka, sähkölasku ja liikkuminen tuottavat päästöjä. Hiilijalanjälki ilmoitetaan kilogrammoina. Ekologinen jalanjälki taas ilmoitetaan pinta-alana: montako maapalloa tarvittaisiin, jos kaikki eläisivät kuten minä?

Ympäristönsuojelun tarkoituksena on estää ympäristön saastuminen ja säilyttää hyvä ympäristön tila

Suojelutyötä voivat tehdä kaikki. Myös kunnilla ja valtiolla on velvollisuus huolehtia ympäristön tilasta esimerkiksi lainsäädännöllä. Jokainen haluaa elää puhtaassa ympäristössä, joka alkaa heti omalta kotiportaalta. Siihen eivät kuulu maassa lojuvat roskat, rikotut pullot tai ojaan hylätyt rikkinäiset polkupyörät. Tärkeintä on huolehtia siitä, ettei omilla toimillaan aiheuta ympäristön roskaantumista.

Päivitetty 14.3.2022

Kirpputorit Oulussa

Kaikkea ei kannata ostaa uutena, sillä kirpputoreilta voit saada tarvitsemasi vaatteen tai tavaran edullisemmin ja kierrätettynä.

Hyväkuntoisia vaatteita, kodintekstiilejä, huonekaluja, astioita ja erilaisia harrastusvälineitä voit löytää kirpputoreilta. Voit itsekin myydä turhaksi jääneitä, ehjiä ja hyväkuntoisia vaatteita ja tavaroita kirpputoreilla, tai lahjoittaa niitä myyntiin. Netistä löytyy myös paljon kirpputoreja ja erilaisia kierrätysryhmiä.

Nettikirpputori

Fintage (fintage.fi)

nettikirppari -toimintaa

Kirpputorit Oulun keskustassa

DOM second hand (oulunseurakunnat.fi)

Osoite: Asemakatu 6, 90100 Oulu

Lähetyskirpputori Lähis (facebook.com)

Osoite: Uusikatu 78, 90100 Oulu

Sininen pysäkki, osto- ja myyntiliike (sininenpysakki.fi)

Saaristonkatu 18-20, 90100 Oulu

Kirpputorit Limingantullissa

Vadelmatarha (vadelmatarha.fi)

Osoite: Kempeleentie 7B

SPR:n Kontti (sprkontti.fi)

Osoite: Tyrnäväntie 14

Muut asuinalueet

Järkikirppis (järkikirppis.fi)

Osoite: Tehtaankatu 1, Raksila

Paljekirppis (paljekirppis.fi)

Osoite: Paljetie 12, Karjasilta

Kirppis Aarrearkku (facebook.com)

Osoite: Patteritie 7, Alppila

Toppila-Center (facebook.com)

Osoite: Paakakatu 2, Toppila

Oulun lähialueet

Kyläkirppis & kahvila Iisi (iisikirppis.fi)

Osoite: Lummintie 21, Oulunsalo

SPR:n Pointti (punainenristi.fi)

Osoite: Revontie 13, Haukipudas

Vintage liikkeet Oulussa

Tarkkis 14 (facebook.com)

Osoite: Tarkka-ampujankatu 14

Pivis (pivis.fi)

Osoite: Rautatienkatu 20

Mallaamo – vaatelainaamo (mallaamo.fi)

Osoite: Uusikatu 14

Päivitetty 14.3.2022

Kysy tai keskustele aiheesta PulmaKulmassa:

Oliko tämä sivu hyödyllinen?

1 = Ei lainkaan hyödyllinen, 5 = erittäin hyödyllinen

Sivukategoria: Tietoa nuorille

Jokaiseen työsuhteeseen liittyy lakisääteisiä ja kunkin alan työehtosopimuksessa määriteltyjä sääntöjä, joita työnantajan ja työntekijän tulee noudattaa. Omaan työsopimukseen ja alan työehtosopimuksiin kannattaa tutustua sekä pitää huolta omista oikeuksistaan. Verotuksesta, palkkauksesta ja loma-ajoista kannattaa ottaa myös selvää.

Töitä voit hakea heti samana vuonna, kun täytät 14 vuotta. Työ ei saa vahingoittaa terveyttäsi tai kehitystäsi, eikä haitata koulunkäyntiäsi. Työnteolla, esimerkiksi kesätyöllä, saat lisää rahaa käytettäväksi ja arvokasta kokemusta työelämästä. Opiskelijan päätehtävä on kuitenkin opiskelu, työ ei saa hidastaa tai haitata opintoja liikaa.

Jos jäät työttömäksi koulun loppumisen jälkeen tai työsuhteen päättyessä, ilmoittaudu työttömäksi työnhakijaksi heti ensimmäisenä työttömyyspäivänä. Voit tehdä ilmoittautumisen TE-palveluiden Oma asiointi -verkkopalvelussa. Lue verkkopalvelussa asiointiohjeet ja vastaanottoilmoitukset tarkasti ja toimi niiden mukaisesti.

Yrittäminen vaatii paljon oma-aloitteisuutta ja aktiivisuutta. Yrittäjäksi voi alkaa vanhempien tai huoltajan suostumuksella jo alaikäisenä. Jos töitä tekee satunnaisesti ja toiminta on pienimuotoista, voi miettiä kevytyrittämistä.

Päivitetty 14.3.2022.

Lue tarkempaa tietoa:

Työhakemus ja CV

Hyvä työhakemus on lyhyt, ytimekäs ja persoonallinen.

Työhakemuksessa ei ole tarkoitus kertoa kaikkea itsestään. Hakemuksessa esitetään työn kannalta tärkeimmät taidot, osaamiset, koulutustausta sekä aikaisempi työkokemus.

Työhakemus kannattaa tehdä aina haetun työpaikan mukaisesti

Työhakemus kannattaa kirjoittaa aina tietokoneella ja selkeällä asiakielellä. Työnantajat lukevat kymmeniä ja jopa satoja työhakemuksia yhtä työpaikkailmoitusta kohden, joten joukosta erottuminen on tärkeää.

Monilla työnantajilla on nettisivuillaan valmis lomake, jolla voi hakea työpaikkoja. Lomake tulee täyttää huolellisesti ja tarkistaa antamansa tiedot ennen lähettämistä. Jos lomakkeessa on kohta ”oma esittely / kerro itsestäsi”, itsestään kannattaa kirjoittaa persoonallisesti ja mielenkiintoisesti.

Työhakemuksessa kannattaa korostaa hyviä puoliaan ja kirjoittaa, miksi juuri sinä olet oikea henkilö tarjottuun työhön. Vaikka kuvaa ei pyydetä hakemuksessa, voi oman kasvokuvan liittäminen olla hyvä tapa erottua joukosta.

Kun työhakemus on valmis, kannattaa pyytää vaikka kaveria tai perheenjäsentä lukemaan se ennen lähettämistä. Hän voi kertoa hyviä vinkkejä tai parannusehdotuksia.

Kerro hakemuksessa aina

 • yhteystietosi
 • koulutuksestasi
 • työkokemuksestasi
 • työn kannalta hyödyllisistä taidoistasi ja ominaisuuksistasi.

CV:tä kannattaa päivittää aina kun siihen on lisättävää

Ansioluettelo eli CV on työhakemuksen liite, jossa tuodaan esiin olennaiset tiedot omasta koulutus- ja työhistoriasta. Halutessaan ansioluetteloon voi kertoa syntymäajan sekä liittää oman kuvan. Ansioluetteloon voit kirjata myös mahdollisen suosittelijan yhteystiedot. Suosittelijoiksi voi pyytää entisiä esimiehiä. Ilman suostumusta ei ketään saa ilmoittaa suosittelijaksi.

Kerro ansioluettelossa luettelomaisesti ja järjestyksessä uusimmasta vanhimpaan:

 • koulutuksista ja tutkinnoista
 • työkokemuksesta
 • taidoista (kielitaito, tietotekniikkataidot, erityisosaaminen)
 • harrastuksista
 • luottamustoimista
 • suosittelijoistaPäivitetty 14.3.2022

Kesätyöt

Kesätyöt on mainio tapa kerätä arvokasta työkokemusta, työelämän kontakteja ja ansaita omaa rahaa.

Kaikenlaisesta työkokemuksesta on tulevaisuudessa hyötyä. Joskus kesätöistä saa lisätöitä myöhemmin. Hyvä työntekijä erottuu joukosta, ja hänelle saatetaan tarjota töitä seuraavanakin kesänä tai kiireapulaisena.

Kesätöiden etsiminen kannattaa aloittaa hyvissä ajoin

Monet kesätyöntekijät valitaan jo alkuvuodesta, mutta koko kevään ajan kannattaa etsiä työpaikkoja ja kysellä aktiivisesti. Kesätöitä voit etsiä netistä, lehdistä, TE-toimistosta ja ilmoitustauluilta. Työpaikoista kannattaa kysyä tutuilta ja sukulaisilta. Kunnat ja kuntayhtymät työllistävät Suomessa kesäisin kymmeniä tuhansia nuoria.

Suuremmilla yrityksillä on yleensä nettisivuillaan sähköinen hakulomake, joka kannattaa täyttää huolellisesti. Itseä kiinnostavissa työpaikoissa kannattaa myös käydä paikan päällä kyselemässä ja viemässä oma työhakemus. Kasvokkain töiden kyseleminen voi jäädä työnantajille paremmin mieleen kuin paperinen lomake. Mielenkiintoisille työnantajille kannattaa myös soittaa.

Oulun kaupunki tukee kaikkien oululaisten 15–17-vuotiaiden nuorten kesätöitä

Oulun kaupungilla on käytössä kesätyöseteli, joka on tarkoitettu työnantajalle tueksi nuoren palkkaukseen. Kesätyösetelin avulla voi hakea töitä Oulun kaupunkiseudulla (Oulu, Hailuoto, Ii, Kempele, Liminka, Lumijoki, Muhos ja Tyrnävä). Kesätyösetelillä voit työllistyä yritykseen, yhdistykseen, järjestöön, säätiöön, taloyhtiöön tai seuraan.

Jos et saa seteliä omasta oppilaitoksestasi, tai se katoaa tai tuhoutuu, voit saada uuden setelin Byströmin Ohjaamosta. Ohjaamo sijaitsee osoitteessa Hallituskatu 5a. Byströmin Ohjaamo on avoinna arkisin kello 9–16. Lisätietoja voi kysyä puhelimitse p. 050 599 2293.

Kaksi nuorta pyöräilee kadulla. Edellä menevä keulii polkupyörällä. Taustalla näkyy Toripolliisi-patsas, rakennuksia ja savuavia tehtaiden piippuja.
Kuvitus: Jenni Alasimi

Oulun kaupunki tarjoaa kesäisin yli 18-vuotiaille oululaisille opiskelijoille kesätyöharjoittelupaikkoja

Kesätyöharjoittelupaikkaa voi hakea, jos olet opiskelija ja täyttänyt 18 vuotta.  Kesätyöharjoittelu kestää kuukauden. Työt ovat kaupungin eri liikelaitoksissa ja palvelualueilla.

Työt voivat olla esimerkiksi puistojen ja ulkoliikuntapaikkojen kunnossapitoa, kirjastossa tai erityisryhmien asumis- ja päiväpalveluissa työskentelyä.

Kesätyöharjoittelu kestää kuukauden, työaika on 30 tuntia viikossa ja bruttopalkka 1 100 euroa.

Hakuaika on 7.2.-14.3.2022.

Kesätyöharjoitteluun hakeminen

Voit hakea Oulun kaupungin kesätyöharjoittelupaikkaa, kun:

 • olet opiskelija, mutta et valmistu kevään aikana (poikkeuksena keväällä lukion päättävät)
 • kotikuntasi on Oulu
 • olet täyttänyt 18 vuotta 30.4.2022 mennessä
 • et ole aiemmin ollut kesätyöharjoittelussa Oulun kaupungilla

Kesällä voit kokeilla myös yrittäjyyttä

TATin Kesäyrittäjä-ohjelma on Talous ja nuoret TATin 17-29 -vuotiaille suunnattu maksuton kesäajan yrittäjyysohjelma. Kesäyrittäjä-ohjelman tavoitteena on tehdä yrittäjyydestä helpommin lähestyttävää, tarjota vaihtoehto perinteiselle kesätyölle sekä edistää yrittäjyys- ja työelämätaitojen oppimista. Oulussa kesäyrittäjä-ohjelmaa toteutetaan yhdessä BusinessOulun ja Talous ja nuoret TAT:n kanssa. Ohjelma tarjoaa nuorille toukokuussa toteutettavan yrittäjyyskurssin, 320 euron kesäyrittäjäsetelin, henkilökohtaista ohjausta ja tukea sekä yhteisiä tapahtumia koko kesän ajaksi. TATin Kesäyrittäjä-ohjelmaan osallistuminen on mahdollista hakea myös osaksi opintoja.

Oulun Kesäyrittäjä-ohjelmaan osallistuva opiskelija voi hakea yrityskokeiluunsa Oulun kaupungilta rahallista tukea 320 euroa. Tuen saamiseksi seuraavien ehtojen tulee täyttyä:

 • Kesäyrittäjän kotikunta on Oulu
 • Kesäyrittäjä on 17–24-vuotias ohjelman alkaessa
 • Kesäyrittäjä on opiskelija
 • Kesäyrittäjä ei ole hyödyntänyt Oulun kaupungin myöntämää kesätyöseteliä saman vuoden aikana (kesätyöseteli ja kesäyrittäjätuki ovat toisensa poissulkevia)
 • Kesäyrittäjä ei ole vastaanottanut Oulun kaupungin opiskelijoiden kesätyöharjoittelupaikkaa saman vuoden aikana (Oulun kaupungin opiskelijoille suunnattu kesätyöharjoittelu ja kesäyrittäjätuki ovat toisensa poissulkevia)
 • Kesäyrittäjä osallistuu ohjelman mukaisiin ohjauksiin
 • Kesäyrittäjätukea haetaan erillisellä hakemuksella.Tuki tulee käyttää kokonaisuudessaan yritystoimintaan. Lisätietoa tuen hakemisesta saat kesäyrittäjämentoreilta.
 • Nuori, jos et ole opiskelija mutta olet kiinnostunut Kesäyrittäjä-ohjelmasta, löydät lisätietoa alla olevasta linkistä.

Haku ohjelmaan on auki 3.5.2022 saakka. Pääset kesäyrittäjyyden hakusivulle tästä linkistä. (Linkki aukeaa uuteen välilehteen.)


Päivitetty 29.4.2022.

Työnteko alaikäisenä

Töitä voi hakea ensimmäisen kerran samana vuonna, kun täyttää 14 vuotta.

14-vuotias tai saman kalenterivuoden aikana 14 vuotta täyttävä voi tehdä kevyitä töitä tilapäisesti tai korkeintaan puolet koulun loma-ajasta. Työ ei saa vahingoittaa nuoren terveyttä ja kehitystä eikä haitata koulunkäyntiä. Työntekoon tarvitaan huoltajan lupa. Kuluvan kalenterivuoden aikana 13 vuotta täyttävä ja tätä nuorempi voi tehdä työtä vain työsuojeluviranomaisen myöntämällä poikkeusluvalla.

14-vuotiaan ja samana vuonna 14 vuotta täyttävän 13-vuotiaan työpäivä saa olla enintään 7 tuntia, eikä ylitöitä saa tehdä. Alaikäisten töiden tekemistä iltaisin on rajoitettu ja yötyö on kokonaan kielletty.

Katso alta video työnteosta alaikäisenä. Voit katsoa videon Työnteko alaikäisenä myös YouTubessa tästä linkistä (Youtube).

Työnteko alaikäisenä

Vakituiseen työsuhteeseen voidaan palkata 15 vuotta täyttänyt, joka on suorittanut oppivelvollisuutensa

15 vuotta täyttäneen työajan kesto voi olla sama kuin täysi-ikäisten. Myös ylitöiden tekeminen on sallittua tietyin rajoituksin.

Jokaisen uuden työntekijän oikeuksiin kuuluu saada perehdytys työhön

Perehdytyksessä uudelle työntekijälle selvitetään, miten laitteita ja työvälineitä käytetään ja minkälaisia suojavarustuksia on käytettävä. Perehdytyksessä tulee myös kertoa työpaikan säännöt ja ohjeet sekä turvallisuuskäytännöt.

Nuorella työntekijällä on oikeus kieltäytyä vaarallisesta työstä. Alle 18-vuotiaita palkatessaan työnantajan täytyy kiinnittää erityishuomiota siihen, minkälaista työtä nuorella voi teettää.

Ennen työsuhteen aloittamista kannattaa tutustua työntekijän oikeuksiin ja velvollisuuksiin

Työsopimuksen solmimisesta ja päättämisestä, lomaoikeudesta, sairauspoissaoloista sekä mm. ongelmatilanteissa toimimisesta on hyvä tietää jo etukäteen.

15–17-vuotiaat oululaiset nuoret saavat käyttöönsä Oulun kaupungin kesätyösetelin

Kesätyöseteli auttaa nuorta pääsemään kesätöihin kahdeksi viikoksi johonkin yritykseen tai yhdistykseen.

Päivitetty 14.3.2022

Yrittäjyys

Yrittäjyys vaatii oma-aloitteellisuutta ja ahkeruutta, mutta antaa myös vapauden päättää omasta työstä ja työpäivistä. Ennen yrityksen perustamista ota selvää erilaisista yritysmuodoista ja mieti mikä olisi paras vaihtoehto omalle yrityksellesi. Tarkista myös yrityksen perustamiseen liittyvät velvoitteet – esimerkiksi yrityksen rekisteröitymiseen ja verotukseen liittyvät asiat. Ota selvää alan markkinatilanteesta, laadi liiketoimintasuunnitelma ja talouslaskelma. 

Jos tarvitset apua yrityksen perustamisessa, varaa aika Oulun seudun uusyrityskeskukseen ja keskustele suunnitelmistasi asiantuntijan kanssa. Myös TE-toimiston järjestämät yrittäjyystapahtumat ja –koulutukset voivat olla hyödyllisiä ennen yrittäjäksi ryhtymistä. 

Katso alta video, jolla oululaistunut Päivi Mäkelä kertoo omasta polustaan yrittäjäksi. Mäkelä kertoo videolla myös, mitä kaikkea Ouluuks-yrityksen pyörittäminen pitää  sisällään. Voit katsoa videon B Inspired: Päivi Mäkelä myös YouTubessa tästä linkistä. (Youtube.com) Linkki aukeaa uuteen välilehteen.

B Inspired: Päivi Mäkelä – YouTube

Yrittäjäksi voi alkaa jo alaikäisenä

Yrittäjäksi voit alkaa jo alaikäisenä. Yksityisenä elinkeinonharjoittajana toimimiselle ei ole alaikärajaa. Alaikäisenä tarvitset kuitenkin aina huoltajan suostumuksen. Muuten alaikäisen yrittäjyyteen pätevät pitkälti samat säännöt, kuin täysi-ikäisenkin. Poikkeuksena alaikäiset hakevat Y-tunnusta paperilomakkeella. Apua kannattaa kysyä Patentti- ja rekisterihallituksen asiakaspalvelusta.

Kun olet täyttänyt 13 vuotta, voit perustaa 4H-yrityksen. 4H-yrittäjyys on turvallinen tapa kokeilla omia taitojaan yrittäjänä. Voit käydä myös 4H:n järjestämän yrityskoulutuksen ja saat käyttöösi oman yritysohjaajan. Saat lisätietoja ja neuvoja Oulun 4H-yhdistyksestä. 

Kun täytät 17 vuotta voit kokeilla yrittäjyyttä kesäyrittäjänä. Oulun Kesäyrittäjä-kampanjaan osallistuva voi hakea yrityskokeiluunsa Oulun kaupungilta rahallista tukea 320 euroa. Lue lisää kesäyrittäjyydestä Kesätyöt -välilehdeltä.

Yrittäjänä voi toimia myös sivutoimisesti

Voit toimia sivutoimisena yrittäjänä, mikäli ansaitset pääasiallisen toimeentulon muilla tavoin kuin yrittäjänä. Voit olla esimerkiksi palkansaaja, opiskelija tai eläkeläinen. Sivutoimisena yrittäjänä sinulla on mahdollisuus kokeilla yrittäjyyttä, saada pieniä lisätuloja ja sisältöä elämään. Sivutoimisen yrittäjyyden tuomien tulojen vaikutus saamiisi etuuksiin kannattaa tarkistaa etuuksien maksajalta (esimerkiksi Kela).

Sivutoimiset yrittäjät toimivat pääsääntöisesti yksin, jolloin toiminimi on sopiva yritysmuoto. Yrityksen perustamiseksi riittää ilmoitus yritystietojärjestelmään.

Ennen sivutoimiseksi yrittäjäksi ryhtymistä on hyvä ottaa selvää velvollisuuksista. Tietyin ehdoin EYL-vakuutus (Yrittäjän eläkevakuutus) koskee myös sivutoimisia yrittäjiä, samoin ALV-velvollisuus (arvonlisäverovelvollisuus). 

Kevytyrittäjyys

Voit toimia sivutoimisena yrittäjänä laskutuspalveluiden kautta eli kevytyrittäjänä. Kevytyrittäjänä et tarvitse aiempaa kokemusta yrittäjyydestä. Kevytyrittäjänä sinulla ei ole virallista y-tunnusta, etkä voi hyötyä yritystä koskevista eduista verotuksessa. Toisaalta sinun ei tarvitse myöskään huolehtia yrityksen velvollisuuksista, kuten verotuksesta ja kirjanpidosta, tai laskujen lähettämisestä. Laskutuspalvelu tekee nämä työt puolestasi. 

Kannattaa miettiä, kuinka rahallisesti kannattavaa yritystoimintasi on ja sen mukaan valita sopivin tapa alkaa yrittäjäksi. Vaikka aloittaisit kevytyrittäjänä, voit tarvittaessa helposti perustaa toiminimen. Ota huomioon, että sivutoimisena yrittäjänä toimiessasi et voi hakea starttirahaa, joten yrityksen perustamiseen liittyvät kulut kannattaa pitää maltillisina.

Työnhaun ohessakin voi toimia yrittäjänä

Jos aloitat yritystoiminnan työttömänä ollessa, ei yritystoiminnan vaikutusta työttömyysetuuteen tutkita ensimmäisen neljän kuukauden aikana. Muista kuitenkin ilmoittaa, mikäli suunnittelet yrittäjäksi ryhtymistä tai heti yritystoiminnan käynnistyessä. Yritystoiminnan vaikutus työttömyysetuuteen tarkistetaan neljän kuukauden kuluttua yritystoiminnan aloittamisesta. Mikäli aiot hakea starttirahaa, tulee hakemus jättää viimeistään kun yritystoiminnan aloittamisesta on kulunut kolme kuukautta. 

Jos suunnittelet yrittäjyyttä työttömänä työnhakijana ollessasi, ole yhteydessä omavalmentajaasi tai jätä yhteydenottopyyntö TE-palveluiden Oma asiointi -palvelussa.

Starttiraha auttaa yrityksesi alkuun

Starttirahan myöntämisen edellytyksenä on päätoiminen yrittäjyys. Voit hakea starttirahaa, mikäli olet työtön, siirryt kokoaikaiseksi yrittäjäksi esimerkiksi opiskelusta tai palkkatyöstä tai laajennat toimintaasi sivutoimisesta yrittäjästä päätoimiseksi yrittäjäksi. Starttirahaa on mahdollista saada 12 kk ajan ja sen avulla turvaat toimeentulosi, kun käynnistelet uutta yritystoimintaa. Starttirahaa haetaan TE-palveluiden Oma asiointi –palvelun kautta. Yritystoiminta ei saa muuttua päätoimiseksi ennen kuin starttirahasta on tehty päätös. 

Päivitetty 14.3.2022

Tukea työllistymiseen

Saat tukea työllistymiseen liittyviin asioihin, vaikka et olisikaan työtön. Esimerkiksi opiskelijoille tai osa-aikatyötä tekeville on tarjolla palveluita työllistymisen tueksi. Työllistymistä tukevat palvelut ovat keskustelua ja ohjausta ammatillisissa kysymyksissä, joissa juuri sillä hetkellä tarvitset apua. Voit saada apua esimerkiksi ammatinvalintaan, urasuunnitteluun, työnhaun menetelmiin tai yleisesti työnhakutaitoihin liittyen. Työllistymistä tukevat palvelut tukevat sinua ratkaisuissasi ja ovat ilmaisia.

Ammatinvalinnanohjaus

Jos oma ammatinvalintasi ja koulutusvalintasi on vielä epäselvä, voi olla hyvä käydä juttelemassa asiasta ammatinvalinnanohjaajan kanssa. Palvelu on maksutonta ja mahdollista myös opiskelijoille tai työssä käyville. Ammatinvalintaa voi miettiä myös itsekseen, perheen tai kavereiden kanssa. 

Te-palveluiden ammatinvalinnanohjaukseen voi hakeutua lähettämällä sähköpostia osoitteeseen uraohjaus(a)te-toimisto.fi. Viestiin kirjoitetaan vain oma nimi ja puhelinnumero. Tarkemmat ohjeet ja lisätietoa ammatinvalinnanohjauksesta löydät Te-palveluiden verkkosivulta. Linkki aukeaa uuteen välilehteen.

Katso alta video TE-palveluiden ammatinvalinta- ja uraohjauksesta. Voit katsoa videon TE-palveluiden ammatinvalinta- ja uraohjaus myös Youtubessa tästä linkistä (Youtube.com). (Linkki aukeaa uuteen välilehteen.)

TE-palveluiden ammatinvalinta- ja uraohjaus

Työnhakupaja

Byströmin Ohjaamossa voit osallistua työnhakupajaan  maanantaisin klo 12-14. Työnhakupajassa voit laittaa työhakemuksesi tai ansioluettelosi kuntoon. Tarvittaessa saat myös apua työnhakuun ja työpaikan löytämiseen. Yhdessä työntekijöiden kanssa voit miettiä, mistä ja mitä töitä voisit hakea. Saat apua myös työkokeilupaikan hakemiseen tai muuhun työhön tai opiskeluun liittyvään asiaan. Paikalle voit tulla ilmoittautumalla Byströmin Ohjaamon aulassa.

Työnhakupajan mainos

Työhönvalmennus

Voit hakeutua työhönvalmennukseen, jos tarvitset pitempikestoista ja yksilöllistä tukea ja ohjausta työnhakuun. Työhönvalmentaja auttaa sinua henkilökohtaisesti etsimään sopivaa työpaikkaa tai koulutusta. Työhönvalmennuksen sisältö ja kesto määritellään tarpeidesi ja tavoitteesi mukaan. Työhönvalmennusta on mahdollista saada enintään 50 tuntia vuodessa. Työhönvalmennuksen ajalta saat saman työttömyyskorvauksen kuin työttömänä ollessasi. Kysy mahdollisuudestasi työhönvalmennukseen omavalmentajaltasi tai jätä yhteydenottopyyntö TE-palveluiden Oma asiointi -palvelussa.

Voit etsiä alkavia työhönvalmennuksia Pohjois-Pohjanmaan TE-toimiston tapahtumakalenterista. Linkki aukeaa uuteen välilehteen.

Päivitetty 14.3.2022

Työllistymistä edistävät palvelut

Kun olet ilmoittautunut työnhakijaksi ja työnhakusi on voimassa, sinulla on mahdollisuus osallistua erilaisiin työllistymistä edistäviin palveluihin.

Jos palveluun osallistumisesta on sovittu työllistymissuunnitelmassasi, voit saada työttömyysetuuden korotettuna. Voit myös saada kulukorvausta palveluun osallistumisesta. Palvelun ajalta voit saada työttömyysetuutta, vaikka et muutoin voisi sitä saada. 

Työllistämistä edistäviä palveluita on paljon ja voi olla haastavaa selvittää yksin, mikä niistä sopisi juuri itselle. Jos jokin palveluista herättää kiinnostuksesi ja haluat selvittää mahdollisuutesi osallistua siihen, ole yhteydessä omavalmentajaasi. Voit myös jättää yhteydenottopyynnön TE-palveluiden Oma asiointi –palvelussa.

Esimerkiksi Oulun kaupungin nuorten työpajoille voi hakeutua kuntouttavaan työtoimintaan, työkokeiluun tai töihin palkkatuella. Katso alta työpajanuorten tekemä video työpajoille hakeutumisesta. Voit katsoa videon #KannattaiskoHakeaPajalle myös YouTubesta tästä linkistä. (Youtube.com)  Linkki aukeaa uuteen välilehteen. Lisätietoa työpajoille hakeutumisesta ja työpajojen esittelyt löydät työpajojen kotisivulta.

Päivitetty 14.3.2022


#KannattaiskoHakeaPajalle – YouTube

Alla olevilta välilehdiltä löydät lyhyet esittelyt erilaisista työllistymistä edistävistä palveluista


Jos vielä mietit, mitä töitä haluaisit tulevaisuudessa tehdä tai mitä lähtisit opiskelemaan, voi työkokeilu olla hyvä tapa selvittää näitä asioita. Työkokeilulla voidaan myös tukea paluuta työelämään. Työkokeilussa saat arvokasta työkokemusta. Voit hakeutua työkokeiluun yrityksiin, järjestöihin, kunnan tai kaupungin työpaikkoihin tai työpajoille. Työkokeiluun on mahdollista osallistua enintään 12 kuukauden ajan, mutta samalla työnantajalla voit olla enintään 6 kuukautta. Usein 1-3 kuukauden työkokeilu on riittävä. Työkokeilua voi olla enintään viitenä päivänä viikossa ja 4-8 tuntia päivässä.

Työkokeilusta sovitaan työllistymissuunnitelmassasi ja työkokeilusta tehdään sopimus työllisyyspalveluiden, työkokeilun järjestäjän ja asiakkaan kesken. On tärkeää, että et aloita työkokeilua ennen kuin sopimuksesi on vahvistettu työllisyyspalveluissa. Työkokeilun ajalta voit saada työttömyysetuuden korotettuna. Saat myös kulukorvausta 9 euroa/ päivä. Kysy mahdollisuudestasi työkokeiluun omavalmentajaltasi tai jätä yhteydenottopyyntö TE-palveluiden Oma asiointi -palvelussa.

Alla olevaan linkkilistaan on kerätty hyödyllisiä linkkejä työkokeiluun liittyen. Linkit aukeavat uusiin välilehtiin.Päivitetty 14.3.2022Koulutuskokeilun kautta voit selvittää soveltuvuuttasi ja motivaatiotasi opiskella tietyssä oppilaitoksessa.

Koulutuskokeilu  tapahtuu oppilaitoksessa ja kestää enintään 5 päivää. Tutustuessa kahteen tai useampaan koulutusalaan koulutuskokeilu voi kestää enintään 7 päivää. Kokeilu sisältää esimerkiksi keskusteluja opettajien kanssa sekä oppituntien seuraamista.

Tietoa koulutuskokeiluista eri oppilaitoksissa löydät alla olevista linkeistä. Linkit aukeavat uusiin välilehtiin.Päivitetty 14.3.2022


Kuntouttava työtoiminta on sosiaalihuoltolain mukaista sosiaalipalvelua. Se on tarkoitettu sinulle, jolla on työ- ja toimintakyvyssä sellaisia rajoitteita, jotka estävät sinua osallistumista julkisiin työvoimapalveluihin tai työhön. Kuntouttavalla työtoiminnalla pyritään lisäämään mahdollisuuksiasi työllistyä tai hakeutua koulutukseen. Kuntouttavaa työtoimintaa järjestetään palvelutarpeen mukaisesti 1-4 päivänä viikossa, yleensä 3-24 kuukauden ajan. Kuntouttava työtoiminta edellyttää aktivointisuunnitelman laatimista. Aktivointisuunnitelma laaditaan sinun, työllisyyspalveluiden edustajan ja kunnan sosiaalihuollon viranomaisen kesken. 


Voit lukea lisää kuntouttavasta työtoiminnasta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen verkkosivuilta. Linkki aukeaa uuteen välilehteen.
Nuorten työpajoilla voi olla kuntouttavassa työtoiminnassa. Päivitetty 14.3.2022Työvoimakoulutuksina järjestetään eri alojen koulutuksia, joiden työntekijöistä on pulaa. Niinpä työvoimakoulutuksen suorittaminen voi olla hyvä väylä kohti työllistymistä. Työvoimakoulutuksen kautta voit suorittaa koko tutkinnon tai tutkinnon osia. Voit hakea työvoimakoulutukseen, jos olet suorittanut oppivelvollisuutesi ja olet työtön tai työttömyysuhan alainen.

Lue lisää työvoimakoulutuksesta alla olevista linkeistä. Linkit aukeavat uusiin välilehtiin.Päivitetty 14.3.2022Uravalmennuksessa saat ohjausta ja tukea pohtiessasi ammatinvalinta- ja uravaihtoehtojasi. Valmennus tapahtuu ryhmässä tai yksilövalmennuksena. Se voi myös sisältää lyhyitä ammattikorttikoulutuksia, esimerkiksi työturvallisuus- tai tulityökortti ja hygienia- ja anniskelupassi. Valmennukseen voidaan tarvittaessa yhdistää työkokeilu.

Voit etsiä alkavia uravalmennuksia Pohjois-Pohjanmaan Te-toimiston tapahtumakalenterista. Linkki aukeaa uuteen välilehteen.

Päivitetty 14.3.2022Työnhakuvalmennuksessa saat ohjausta työnhakutaitojesi parantamiseksi ja vinkkejä itsenäiseen työnhakuun. Saat yksilöllistä ohjausta esimerkiksi ansioluettelon ja työpaikkahakemuksen kirjoittamiseen. Valmennuspaikka on usein joustavasti sovittavissa ja valmennuksen kesto on 1-10 päivää.

Työnhakuvalmennuksia voit etsiä Pohjois-Pohjanmaan Te-toimiston tapahtumakalenterista. Linkki aukeaa uuteen välilehteen.

Päivitetty 14.3.2022Työnhaun ohessa on mahdollista opiskella. Opiskelemalla voit parantaa mahdollisuuksiasi työllistyä. Vaihtoehtoja on useita, joista omaehtoinen opiskelu työttömyysetuudella, lyhytkestoiset omaehtoiset opinnot ja työvoimakoulutukset on esitelty omissa välilehdissään.

Näiden lisäksi opiskella voi myös sivutoimisesti. Sivutoimiset opinnot ovat sellaisia, jotka eivät estä sinua hakemasta ja ottamasta vastaan kokoaikatyötä. Sivutoimisen opiskelun ajalta voi saada työttömyysetuutta vain, jos etuuteen olisi oikeutettu muutenkin. Keskustele asiasta oman työntekijäsi kanssa ennen sivutoimisten opintojen alkamista. Alla olevasta linkistä löydät tietoa siitä, minkälaisia ehtoja opintojen sivutoimisuudelle on asetettu.

Sivutoiminen opiskelu työttömyysetuudella – TE-Palvelut. Linkki aukeaa uuteen välilehteen.

Päivitetty 14.3.2022Jos olet yli 25-vuotias työtön työnhakija, sinulla voi olla mahdollisuus opiskella niin, että saat opintojen ajalta työttömyysetuutta. Päätös opiskelusta työttömyysetuudella tuettuna tehdään aina hakemuksen perusteella. Työttömyysetuudella tuettujen opintojen tulee olla päätoimisia ja tutkintoon johtavia opintoja. Työttömyysetuutta voi saada opintoja varten enintään 24 kuukautta. Opinnoista sovitaan työllistymissuunnitelmassasi ja opintojen etenemistä seurataan.

Perustelut koulutustarpeelle  -lomakkeella perustelet, miksi kouluttautumistasi pitäisi tukea työttömyysetuudella. Lomakkeen ja ohjeet sen lähettämiseen löydät Oulun seudun kuntakokeilun verkkosivuilta Palveluja varten täytettävät lomakkeet -kohdasta. Linkki avautuu uudelle välilehdelle.

Lue lisää omaehtoisesta opiskelusta Te-palveluiden sivuilta. Linkki avautuu uudelle välilehdelle.

Päivitetty 14.3.2022Yli 25-vuotiaana työttömänä työnhakijana voit opiskella 6 kuukautta ilman, että opinnoilla on vaikutusta työttömyysetuuteesi. Tällöin opintojen sivu- tai päätoimisuutta ei tutkita. On tärkeää huomata, että niin kutsuttaja lyhytkestoisia opintoja voi hyödyntää vain yhdesti saman työttömyysjakson aikana. Voidaksesi suorittaa uudelleen lyhytkestoisia opintoja, tulee sinun olla välissä töissä 18h/vko 21 kalenteriviikon ajan. Harkitse siis tarkoin, minkälaiset opinnot edistävät työllistymistäsi.

Tärkeää huomioida, ennen kuin aloitat lyhytkestoiset opinnot:

 • Opintojen perusteella et voi kieltäytyä sinulle tarjotusta kokoaikatyöstä.
 • Opintojen tarkan alkamis- ja päättymispäivän pitää olla tiedossa, kun ilmoitat opinnoista. Opintoja ei voi aloittaa ennen kuin olet tehnyt ilmoituksen.
 • Ennen seuraavien opintojen aloittamista työssäoloehdon pitää täyttyä.Päivitetty 14.3.2022Jos olet ollut pitempään työttömänä ja/ tai osaamisessasi on puutteita, sinulla voi olla mahdollisuus palkkatukeen. Palkkatuki myönnetään sinut palkkaavalle työnantajalle. Työnantaja maksaa sinulle normaalin alan työehtosopimuksen mukaisen palkan, mutta hakee sitten palkkatukiprosenttisi mukaista avustusta palkkauskustannuksiisi. Palkkatukiprosenttisi voi olla 30, 40 tai 50 %, riippuen työttömyytesi kestosta. Palkkatukea voidaan myöntää myös vamman tai sairauden perusteella, jolloin palkkatuki on 50%. Palkkatuen määrä ja kesto tarkistetaan ja kirjataan työllistymissuunnitelmaasi ennen kuin palkkatuettu työsuhde voi alkaa.

Tärkeää huomioida:

 • Saadaksesi palkkatukea sinun täytyy olla työtön työnhakija.
 • Työsuhde ei saa alkaa ennen kuin palkkatuesta on tehty päätös hakemuksen perusteella.
 • Työnantaja jättää hakemuksen työnantajan TE-palveluiden Oma asiointi –palvelussa. 
 • Palkkatukihakemuksen käsittelyaika on 10 arkipäivää.


Työllisty palkkatuella – TE-Palvelut. Linkki aukeaa uuteen välilehteen. 
Lounasravintola Makoisa työllistää ravitsemusalan ammatillisen koulutuksen omaavia nuoria palkkatuella

Päivitetty 14.3.2022

Jos jäät työttömäksi, ilmoittaudu työttömäksi työnhakijaksi

Ilmoittaudu työnhakijaksi TE-palveluiden Oma-asiointi –verkkopalvelussa viimeistään ensimmäisenä työttömyyspäivänäsi. Voit ilmoittautua myös aikaisemmin, jos tiedät jääväsi työttömäksi esimerkiksi valmistuessasi tai määräaikaisen työsuhteen päättyessä. Voit saada työttömyysetuutta aikaisintaan siitä päivästä alkaen, kun olet ilmoittautunut työnhakijaksi.

Katso alta video työttömäksi työnhakijaksi ilmoittautumisesta. Voit katsoa videon Ilmoittautuminen työnhakijaksi Oma asiointi –palvelussa myös Youtubessa tästä linkistä (Youtube.com). Linkki aukeaa uuteen välilehteen.
 

Ilmoittautuminen työnhakijaksi Oma asiointi -palvelussa – YouTube

Työttömänä työnhakijana saat palveluita työllisyyspalveluista

1.3.2021 astui voimaan työllisyyden kuntakokeilu. Kuntakokeilun myötä työllistymiseen liittyvissä asioissa sinua palvellaan kotikuntasi työllisyyspalveluissa.

Kun olet ilmoittautunut työnhakijaksi, kotikuntasi työllisyyspalveluiden työntekijä on yhteydessä sinuun 14 vuorokauden kuluessa. Työntekijä tarkistaa, voitko saada työttömyysetuutta ja laatii kanssasi työllistymissuunnitelman.

Työllistymissuunnitelmaasi kirjataan lähitulevaisuutesi tavoitteet, muun muassa miten ja minkälaisia töitä ja/tai koulutusta haet. Työllistymissuunnitelmaan voidaan sisällyttää myös erilaisia työllistymistä edistäviä palveluita. Työllistymissuunnitelma on siis sinun suunnitelmasi, eikä työllisyyspalvelujen sinulle laatima.

TE-toimisto on työttömyysturvalakia valvova viranomainen. TE-toimisto päättää työttömyysturvaoikeudesta erityistä tulkintaa vaativissa tilanteissa. Esimerkiksi tällainen tilanne voi tulla vastaan, jos alle 25-vuotias, jolla on velvollisuus hakea koulutuspaikkaa, jättää sen tekemättä.

Suomi-työllisyyspalvelut-suomi –sanakirja

Erilaisten palveluiden kieli on usein mutkikasta ja vilisee outoja käsitteitä. Olemme koonneet alle muutamia suomennoksia.

Kysy tai keskustele aiheesta PulmaKulmassa:

Oliko tämä sivu hyödyllinen?

1 = Ei lainkaan hyödyllinen, 5 = erittäin hyödyllinen

Sivukategoria: Tietoa nuorille

Omillaan asuminen luo vapauksia, mutta tuo mukanaan myös vastuita. Omaan asuntoon voi tulla ja mennä kuten haluaa, mutta asuminen maksaa ja asunnosta on pidettävä huolta. Vuokra-asunto on yleisin asumisen muoto kotoa muuttamisen jälkeen. Vuokrasopimus kannattaa aina tehdä, jotta oikeudet ja velvollisuudet ovat kaikille selvillä. Omaan kotiin voi muuttaa jo alaikäisenä huoltajien suostumuksella.

Asumismuotoja on erilaisia. Voit asua vuokralla, ostaa omistusasunnon tai asua asumisoikeusasunnossa. Merkittävin ero asumismuotojen välillä on se, että omistusasumisessa asunto tai kiinteistö on oma ja vuokra-asumisessa ei. Asumisoikeusasuminen on omistus- ja vuokra-asumisen välimuoto. Vuokra-asunnosta maksetaan vuokraa, jonka lisäksi kuluja tulee sähkölaskusta, vesimaksusta ja kotivakuutuksesta. Vuokraaja on vastuussa itsensä, alivuokralaisensa, vieraidensa ja lemmikkiensä aiheuttamista vahingoista. Vastaavasti vuokranantajan on pidettävä asunto hyvässä kunnossa.

Päivitetty 14.3.2022

Lue tarkempaa tietoa:

Asumismuodot

Itsenäiseen asumiseen on useita vaihtoehtoja, kuten vuokra-asunto, opiskelija-asunto, omistusasunto ja osaomistusasunto.

Vuokra-asunto on huoleton vaihtoehto asunnon omistamiselle. Omistusasuminen voi olla kannattavaa, jos asuu paikkakunnalla pidempään. Asunnon omistamisesta tulee lisää vastuita, kun remonteista ja ylläpidosta pitää huolehtia itse.

Oulussa PSOAS ja Otokylä ry tarjoavat opiskelijoille soluasuntoja, yksiöitä ja perheasuntoja.

Vuokra-asunnot

Vuokralla asuminen on huoleton asumisen muoto. Remonttien kustannuksia ei tarvitse miettiä ja muuttaminen toiselle paikkakunnalle tai ulkomaille on helppoa. Vuokra-asunto on helpompi saada keskeiseltä paikalta ja hyvien yhteyksien varrelta kuin omistusasunto.

Opiskelija-asunnot

Oulussa asuu paljon opiskelijoita ja syksyisin kaupunkiin muuttaa paljon uusia asukkaita. Asunnoista on syksyisin kova kysyntä, ja joskus vuokra-asuntoa voi olla vaikea löytää.

Asuntoa kannattaa hakea pian opiskelupaikan vastaanottamisen jälkeen, koska jonot opiskelija-asuntoihin ovat syksyllä pitkät.

Soluasunnot ja kimppakämpät

Soluasunnoissa ja kimppakämpissä asuu useampi vuokralainen. Jokaisella vuokralaisella on oma huone, jossa usein on lukko. Kettiö ja kylpyhuone ovat asukkaiden yhteisessä käytössä.

Osaomistusasunnot

Osaomistusasunnosta ostetaan yleensä 10–15 prosentin omistusosuus. Asumisaikana käyttövastikkeen lisäksi maksetaan rahoitusvastiketta, jolla lyhennetään asuntokohtaista lainaa.

Tietyn määräajan kuluttua asukkaan tulee suorittaa loppuosuus asunnon hinnasta, jonka jälkeen asunto on kokonaan oma. Asunnon lunastushinta vaihtelee sen mukaan, paljonko lainaa on lyhennetty vuokralla asumisen aikana. Asunnon kokonaishinta määrätään sen valmistuessa.

Asunnon ostajan on asuttava osaomistusasunnossa itse, eikä hän voi vuokrata sitä eteenpäin kuin väliaikaisesti pätevän syyn perusteella. Asunnon osaomistusosuuden voi koska tahansa myydä sellaiselle henkilölle, joka ei ylitä vaadittuja tulorajoja.

Osaomistusasunnot voivat olla vapaarahoitteisia tai valtion korkotukemia. Valtion korkotukemien asuntojen hankkijoille on asetettu tulorajat, joita ostaja ei saa ylittää. Vapaarahoitteisilla osaomistusasunnoilla ei ole tällaisia rajoja.

Omistusasunnot

Rivi- tai kerrostalosta ostetaan osakkeita asunto-osakeyhtiöstä, joiden avulla omistaja hallitsee asuntoa rakennuksessa. Omakotitaloa ostettaessa ostetaan yleensä koko kiinteistö, jolloin siitä on kokonaisuudessa vastuussa.

Omakotitalossa voi kaikesta päättää itse. Asunto-osakeyhtiössä, esimerkiksi rivi- tai kerrostalossa, päätökset tehdään taloyhtiökokouksissa, joissa päätökset tehdään yhdessä.

Omistusasunnon hankkiminen keskustasta tai rautatieaseman läheltä voi olla vaikeaa, koska ne ovat hyvin arvokkaita ja usein myös haluttuja.

Asunnon tai talon omistaminen lisää varallisuutta. Asunnon tai talon voi vuokrata eteenpäin, jos muuttaa toiselle paikkakunnalle tai ulkomaille.

Ensimmäiseen asuntoon säästäminen

15–39-vuotiaat voivat säästää ensimmäiseen asuntoonsa asuntosäästö- ja tukijärjestelmä ASP:n avulla. Pankin kanssa tehdään sopimus, jossa pankki antaa asuntolainan, kun ASP-säästäjä on säästänyt kymmenen prosenttia asunnon hinnasta.

Päivitetty 14.3.2022

Asumisen kulut

Mistä asumisen kulut koostuvat?

Vuokra-asunnossa merkittävä osa kuluista tulee vuokrasta. Omistusasunnossa yhtiövastike ja mahdolliset lainan lyhennykset sekä lainaan liittyvät kulut muodostavat usein suuren osan asumisen menoista. Omat tulot ja menot vaikuttavat paljon siihen, millä alueella ja minkä kokoisessa asunnossa voi asua. Asumisen kuluihin voi vaikuttaa asunnon valinnalla sekä esimerkiksi kilpailuttamalla sähkösopimuksen ja kotivakuutuksen.

Ennen vuokra-asunnon avainten luovuttamista tehdään vuokrasopimus ja usein vuokranantaja vaatii vuokravakuuden. Vuokravakuutta voidaan käyttää maksamattomiin vuokriin tai vuokralaisen aiheuttamien vahinkojen korjaamiseen. Jos vuokrat on maksettu oikein ja asunto on asianmukaisessa kunnossa, vuokravakuuden saa takaisin vuokasopimuksen päätyttyä.

Kuvitus: Jenni Alasimi

Vuokra ja yhtiövastike

Vuokran suuruus on riippuvainen asunnon sijainnista, koosta ja kunnosta. Keskeisillä paikoilla olevat asunnot ovat haluttuja ja vuokra on korkeampi. Yhteyksistä ja keskuksista kauempana olevat asunnot ovat usein edullisempia. Edullisimpia asumismuotoja ovat usein soluasunnot ja kimppakämpät, koska niissä kustannuksia jakaa useampi ihminen.

Yhtiövastiketta käytetään taloyhtiön huollosta ja ylläpidosta aiheutuviin kuluihin. Taloyhtiön kuluja ovat esimerkiksi jätehuolto, yhteisten tilojen siivous, talvikunnossapito ja isännöinti.

Vesimaksu

Vesimaksu maksetaan kulutuksen mukaan, tai kiinteänä summana. Kulutuksen mukaan laskutettava vesimaksu lasketaan asunnon vedenkulutusta mittaavan vesimittarin lukemien mukaan. Kiinteän vesimaksun määrää taloyhtiö. Maksun määrä ilmoitetaan henkilöä kohden, mikä tarkoittaa sitä, että vesimaksu pitää kertoa asukkaiden määrällä.

Esimerkki:

Jos asunnossa asuu kaksi henkilöä, vesimaksu voi olla 15 euroa x 2 = 30 euroa kuukaudessa

Sähkölasku

Sähkön käytöstä ja sähkön siirrosta pitää maksaa. Sähköyhtiön kanssa tehdään sähkösopimus, joka kannattaa kilpailuttaa. Sähkönsiirtosopimus tehdään aina paikallisen verkonhaltijan kanssa. Oulussa verkonhaltija on Oulun Energia.

Sähköstä maksetaan yleensä arviolaskuilla kulutusarvion mukaan. Kerran vuodessa arviolaskut tasataan sähkömittarin todellisen lukeman mukaisesti. Jos sähköä on kuluttanut vähemmän kuin on arvioitu, rahaa voi saada takaisin.

Kotivakuutus

Kotivakuutuksella vakuutetaan oma asunto ja tavarat, esimerkiksi huonekalut, televisio ja polkupyörä. Kotivakuutus korvaa, jos polkupyörä tai vaikka puhelin varastetaan. Vakuutuksessa on yleensä jonkinlainen omavastuu, joka pitää maksaa itse.

Kotivakuutuksessa on usein vastuuvakuutus. Vastuuvakuutus korvaa muille tulleet vahingot. Tällaisia vahinkoja ovat esimerkiksi asunnossa sattuva äkillinen ja odottamaton vahinko tai rikkoutuminen tai tulipalo.

Päivitetty 14.3.2022

Asumisen tuet

Kelasta voi saada tukea asumiseen.

Asumiseen on mahdollista saada erilaisia tukia, jotka vaihtelevat esimerkiksi asukkaan elämäntilanteen ja asunnon mukaan. Kelasta voi saada vain yhtä asumistukea kerrallaan.

Ennen asumistuen hakemista täytyy selvittää oma ja perheen tilanne, jotta tiedetään, mihin elämäntilanteeseen tukea asumiseen haetaan.

Yleinen asumistuki on pienituloisille, työttömille ja Suomessa opiskeleville

Yleistä asumistukea maksetaan pienituloisten ruokakuntien asumismenojen helpottamiseksi. Yleistä asumistukea voi hakea vuokra- tai omistusasuntoon. Myös opiskelijat voivat saada yleistä asumistukea.

Eläkkeensaajan asumistukea voi saada, jos on pienituloinen ja saa eläkettä, joka oikeuttaa eläkkeensaajan asumistukeen.

Asevelvollisuutta tai siviilipalvelusta suorittava voi saada asumisavustusta

Asevelvollinen voi hakea ja saada asumisavustusta. Asumisavustusta asevelvollisuuden aikana voidaan maksaa myös omaiselle, kuten puolisolle.

Päivitetty 14.3.2022

Oikeudet, velvollisuudet ja seuraukset

Oikeuksien ja vastuiden yksityiskohdista sovitaan vuokrasopimuksessa.

Vuokrasopimuksessa voidaan sopia tarkennuksia oikeuksiin ja vastuisiin, mutta ne eivät saa rikkoa laissa ja yleisesti sovittuja käytäntöjä. Kaikissa vuokrasuhteissa kannattaa aina tehdä kirjallinen vuokrasopimus, jolla kummankin osapuolen oikeudet ja velvollisuudet varmistetaan.

Sopimus voi olla toistaiseksi voimassaoleva tai määräaikainen. Pitkän määräaikaisen vuokrasopimuksen solmimista kannattaa harkita tarkkaan.

Vuokralaisen oikeuksiin kuuluu asuminen hyväkuntoisessa asunnossa

Hyväkuntoisessa asunnossa on toimiva jääkaappi ja lämmitys. Jos vuokranantaja ei huolehdi tarvittavista korjauksista, on vuokralaisella oikeus purkaa sopimus. Sopimuksen voi purkaa myös silloin, kun asunnossa asuminen aiheuttaa asukkaalle terveydellistä vaaraa.

Suuren remontin aikana vuokralaisella on oikeus vuokranalennukseen

Asukkaalla on oikeus vuokranalennukseen, jos remontti vaikeuttaa asumista. Tälläisiä remontteja ovat esimerkiksi putkiremontit.

Vuokranantajalla ei ole oikeutta tulla asuntoon ilman asukkaan lupaa

Vuokranantajan tarvitsee joskus käydä asunnossa silloin, jos asuntoon pitää tehdä remonttia tai sen kuntoa on muista syistä tutkittava. Vuokrattu asunto on oma koti ja vuokranantajan tai huoltotöiden tekijöiden vierailusta pitää sopia yhdessä.

Vuokralaisen velvollisuus on vuokran maksaminen säännöllisesti ja ajallaan

Yhdessä allekirjoitetussa vuokrasopimuksessa on määritelty vuokran suuruus, maksupäivä sekä sen korotusperusteet. Vuokraan lisätään yleensä vesimaksu, joka voi olla kiinteä tai kulutukseen perustuva.

Jos vuokraa ei pysty maksamaan eräpäivänä, kannattaa asiasta keskustella hyvissä ajoin vuokranantajan kanssa. Eräpäivää on usein mahdollista siirtää.

Yleensä vuokraa voidaan korottaa vuokrasopimuksen ehtojen mukaan, tai jos vuokralainen suostuu korotukseen. Asunnon peruskorjaus tai muu suurempi asuntoa parantava remontti voi nostaa vuokraa.

Vuokralaisen vastuulla on tehdä oma sähkösopimus. Useimmat vuokranantajat myös vaativat vuokralaista ottamaan asuntoon kotivakuutuksen.

Vuokralaisen velvollisuus on pitää asunnosta hyvää huolta

Vuokralla asuva henkilö ei saa tehdä remonttia asuntoon ilman vuokranantajan lupaa. Vuokranantajan velvollisuus on huolehtia asunnon korjaamisesta ja kunnossapidosta. Jos vuokra-asunnossa rikkoutuu jotakin, vuokralaisen tulee ottaa heti yhteyttä vuokranantajaan ja huoltoyhtiöön. Vuokralainen on vastuussa aiheuttamistaan vahingoista asunnossa – myös niistä, jotka hänen vieraansa tai lemmikkinsä ovat aiheuttaneet.

Omien velvollisuuksien laiminlyönnistä voi tulla isoja seurauksia

Vuokranmaksun laiminlyönti voi johtaa maksujen erääntymiseen sekä velkaantumiseen ja joissain tapauksissa jopa maksuhäiriömerkintään. Vuokranantajalla on myös oikeus purkaa vuokrasopimus toistuvasti maksamattomien vuokrien takia.

Asunnon vääränlaisesta käytöstä, asunnon rikkomisesta tai häiritsevästä käytöksestä voi saada kirjallisen tai suullisen varoituksen. Toistuvat  varoitukset voivat johtaa häätöön.

Päivitetty 14.3.2022

Omaan kotiin alaikäisenä

Alaikäinen tarvitsee yleensä vanhempien tai huoltajan suostumuksen omilleen muuttamiseen.

Huoltajat ovat elatusvelvollisia ja vastuussa lapsestaan, joten alaikäinen tarvitsee heidän suostumuksensa kotoa pois muuttamiseen. Alaikäisen kannattaa keskustella omilleen muuttamisesta huoltajien kanssa ja pohtia vaihtoehtoja huolellisesti. Omilleen muuttoon ei usein ole kiire, ja itsenäistyminen tulee ajankohtaiseksi nuorilla eri ikäisinä.

Joskus perheessä voi olla kasvatukseen liittyviä vaikeuksia, muita kriisejä tai  tarvetta ohjaukseen ja neuvontaan. Silloin joko nuori itse tai joku muu tilanteesta huolestunut voi ottaa yhteyttä lastensuojeluun.

Alaikäinen ei voi tehdä itsenäisesti vuokrasopimusta

Osa vuokranantajista pyytää huoltajan suostumusta vuokrasopimuksen tekemiselle ja osa tekee vuokrasopimuksen huoltajan kanssa. Molemmissa tapauksissa huoltaja on vastuussa alaikäisen asumisesta.

Yksin asuminen vaatii itsenäisyyttä ja valmiutta ottaa vastuu itsestään sekä omasta taloudestaan

Kun asuu yksin, täytyy huolehtia kaikista kotitöistä ja ruuanlaitosta. Vuokran maksamisen lisäksi asumisesta aiheutuu muitakin kuluja, kuten sähkö- ja vesilaskut, netti- ja puhelinmaksut sekä ruokaan menevät kulut. Omilleen muuttaminen on helpompaa, jos vanhemmat suostuvat maksamaan tai tukemaan asumiskustannuksissa.

Alaikäinen vuokralainen voi joissain tapauksissa saada asumistukea

Alle 18-vuotias itsenäisesti asuva voi saada yleistä asumistukea Kelasta, jos hänellä on ansiotuloja, tai hän saa opintotukea tai muuta tukea. Opiskelija voi hakea asumistukea, kun hakijalle myönnetään opintoraha tai opintolainan valtiontakaus.

Päivitetty 14.3.2022

Päivitetty 14.3.2022

Asumisen päättyessä

Kun asuminen vuokra-asunnossa päättyy, vuokrasopimus irtisanotaan vuokrasopimuksessa sovitulla tavalla.

Kun vuokrasuhde on kestänyt alle vuoden, vuokranantaja voi irtisanoa sopimuksen kolmen kuukauden irtisanomisajalla. Tämä tarkoittaa sitä, että vuokranantajan pitää ilmoittaa vuokrasopimuksen päättymisestä kolme kuukautta ennen kuin asunnosta pitää muuttaa pois.

Jos vuokrasuhde on kestänyt pidempään kuin vuoden, irtisanomisaika on kuusi kuukautta. Vuokralainen voi irtisanoa vuokrasopimuksen yhden kuukauden irtisanomisajalla.

Määräaikainen vuokrasopimus päättyy vuokrasopimuksessa sovittuna päivänä

Jos vuokrasopimuksen haluaa päättää sovittua aikaisemmin, on siihen saatava suostumus vuokranantajalta tai päätös tuomioistuimelta. Myös vuokra-ajan jatkamisesta tulee sopia vuokranantajan kanssa erikseen ja tehdä uusi vuokrasopimus.

Vuokranantaja voi irtisanoa vuokrasopimuksen hyvällä perusteella

Vuokranantaja voi irtisanoa sopimuksen, jos hän tarvitsee asuntoa omaan käyttöön tai myy asunnon. Vuokranantajan on annettava kirjallinen irtisanomisilmoitus, jossa kerrotaan vuokrasuhteen päättymisajankohta ja syy irtisanomiselle.

Jos vuokrasopimus puretaan, vuokrasopimus päättyy heti

Vuokrasopimus voidaan purkaa, jos vuokralainen ei toistuvasti maksa vuokraansa. Sopimus on purettavissa myös silloin, jos vuokralainen luovuttaa huoneiston toisen käyttöön vastoin lakia. Esimerkiksi asuntoa ei voi jälleen vuokrata toiselle ilman vuokranantajan lupaa. Näissä tapauksissa vuokralaista ei tarvitse edes varoittaa, vaan sopimus voidaan purkaa heti.

Varoituksen voi saada, jos huoneistoa käytetään muihin kuin sopimuksessa määriteltyihin tarkoituksiin. Näitä ovat esimerkiksi asunnossa häiritsevästi eläminen, asunnon hoidon laiminlyöntiä tai rikkomista. Varoituksen tarkoituksena on antaa vuokralaiselle mahdollisuus korjata käytöstään.

Mitä jos en voi maksaa vuokraa eräpäivänä?

Keskustele asiasta viivyttelemättä vuokranantajasi kanssa ja selvitä, onko mahdollista siirtää vuokranmaksun eräpäivää.

Asunnosta poismuuttopäivä on sopimuksen päättymispäivän jälkeinen arkipäivä, ellei toisin sovita

Muuttopäivänä vuokralaisen on jätettävä puolet asunnosta vuokranantajan käytettäväksi ja seuraavana luovutettava se kokonaan. Muutto sujuu joustavammin, kun asioista on sovittu vanhan asukkaan, vuokranantajan ja uuden asukkaan kesken ennakkoon.

Kun vuokrasuhde päättyy, vuokranantajan on palautettava takuuvuokra mahdollisimman pian vuokralaiselle, jos kaikki vuokrat on maksettu ja asunto on kunnossa. Avainten luovutuksesta sovitaan yhdessä vuokranantajan ja mahdollisesti uuden asukkaan kanssa.

Päivitetty 14.3.2022

Kysy tai keskustele aiheesta PulmaKulmassa:

Oliko tämä sivu hyödyllinen?

1 = Ei lainkaan hyödyllinen, 5 = erittäin hyödyllinen

Sivukategoria: Tietoa nuorille

Ihmissuhteet ovat elämän kantava voima. Perhe ja ystävät ovat monelle tärkeimpiä asioita elämässä, ja niitä kannattaa arvostaa ja kunnioittaa. Jokaisella on hyvä olla ainakin yksi luotettava ihminen, jolle voi puhua. Läheinen ihminen on tärkeä tuki, kun huolet painavat mieltä.

Jokainen tuntee itsensä joskus yksinäiseksi. Jos kavereita ei ole eikä kenellekään voi puhua, on yksinäisyyteen löydettävissä apua. Uusi harrastus, lemmikkieläin tai esimerkiksi vapaaehtoistyö voivat olla keinoja lievittää yksinäisyyttä ja löytää kavereita. Kaveri- ja seurustelusuhteiden luominen onnistuu paremmin, kun oma itsetunto on hyvä. Hyvä itsetunto auttaa myös silloin, kun ihmissuhteissa on ongelmia tai ne päättyvät.

Molemminpuolinen ihastuminen voi johtaa seurusteluun, jos molemmat niin haluavat. Seurustelu on erilaista eri ikävaiheissa. Sinkkuna voi päättää itse omista menoistaan ja aikatauluistaan ilman, että tarvitsee huomioida toisen tarpeita tai ajatuksia. Toisista sinkkuna oleminen ei tunnu hyvältä ja vierelleen voi kaivata toista ihmistä. 

Päivitetty 14.3.2022

Lue tarkempaa tietoa:

Sosiaaliset taidot

Kaksi ihmistä ei voi olla aina samaa mieltä kaikesta.

Kanssakäyminen ja elämä toisten ihmisten kanssa ei ole aina helppoa. Erimielisyydet, ristiriidat ja tilanteet vaativat keskustelua, käsittelyä ja joskus ulkopuolisen apua. Tällaisia tilanteita tulee eteen kaverisuhteissa, perheen kanssa, koulumaailmassa ja seurustelussa. Vaikeista asioista ja tunteista on tärkeää pystyä puhumaan, jotta asioista pystytään sopimaan, ja ihmissuhde on tasapainoinen.

Katso alta video ihmissuhdetaidoista. Voit katsoa videon Ihmissuhdetaidot, riidat myös YouTubessa tästä linkistä (Youtube).

Ihmissuhdetaidot, riidat

Ihmissuhdetaitoja opetellaan koko elämän ajan

Toimiakseen ihmissuhteet tarvitsevat huolenpitoa, vastavuoroista kohtaamista ja välittämistä. Tärkeitä taitoja ihmissuhteisiin harjoitellaan jo pienenä lapsena. Näitä taitoja ovat esimerkiksi oman vuoron odottaminen ja toisen huomioonottaminen.

Koulussa opetellaan toimimaan ryhmässä ja tekemään yhteistyötä. Kotona opetellaan kuuntelemaan toisten mielipiteitä ja noudattamaan yhdessä sovittuja sääntöjä.

Ihmissuhdetaidot eivät synny ja säily itsestään, vaan niistä pitää huolehtia

Kaikissa taidoissa ei tarvitse eikä voi olla paras. Ihmissuhteissa on tärkeää miettiä asioita ja tilanteita oman itsensä kautta sekä toimia toista kohtaan siten, miten haluaisi itse tulla kohdelluksi. ”Kohtele toista kuin haluaisit itseäsi kohdeltavan” on vanha, mutta edelleen paikkansapitävä ohje.

Riitelyssä ja erimielisyyksissä on tärkeää muistaa olla asiallinen ja kohdella toista hyvin

Jokaisessa ihmissuhteessa tulee tilanteita ja asioita, joissa ei olla samaa mieltä. Riitojen tai erimielisyyksien selvittely ja sopiminen vahvistavat suhdetta, sekä tuovat toisesta esiin uusia puolia.

Erimielisyyksien selvittelyssä ei saa loukata toista tai itseään. Kannattaa pyrkiä löytämään yhteinen sopu.

 • Hallitse ja hillitse tunteitasi. Vihainen ja kiukkuinen saa olla, mutta usein vihanpuuskassa tulee sanottua asioita, joita katuu myöhemmin. On parempi keskustella rauhoittuneena, kun isoimmat tunteet on saanut purettua itsekseen.
 • Puhu asioista omasta näkökulmastasi. Kerro miltä sinusta tuntuu, miten sinä koit asian, älä puhu toisen puolesta sanomalla ”sinä teit / sanoit”, näin vältyt syyttelyltä.
 • Kerro rauhallisesti, että riita tai asia tuntuu sinusta kurjalta ja pahalta.
 • Myönnä myös omat virheesi, älä vain etsi vikaa toisesta. Jos olet itse loukannut toista, ota vastuu teoistasi ja pyydä anteeksi.
 • Sano selvästi, mitä haluat tilanteessa, ja ole valmis perustelemaan mielipiteitäsi.
 • Yritä nähdä asia ja tilanne myös toisen näkökulmasta. Ole valmis joustamaan omista mielipiteistäsi yhteisen sovun aikaansaamiseksi.
 • Opettele antamaan ja pyytämään anteeksi.
 • Miettikää yhdessä, miten asia saadaan ratkaistuksi molempia tyydyttävällä tavalla. Voitte myös laatia yhdessä säännöt, miten toimisitte seuraavassa riitatilanteessa.
 • Tule puolitiehen vastaan kohti yhteistä sopua.

Päivitetty 14.3.2022

Perhe

Perhe on enemmän kuin muutama ihminen saman katon alla.

Perhesuhteet ovat usein niitä, jotka kestävät koko elämän ja ne voivat olla suuri apu ja tuki eri elämänvaiheissa. Perheissä voi tapahtua myös muutoksia esimerkiksi vanhempien eron tai kuoleman seurauksena. Perheeseen voi tulla uusia jäseniä vanhempien uuden parisuhteen myötä.

Jos kokee perheessä epäreiluutta tai haluaisi viettää enemmän aikaa yhdessä, on siitä tärkeä puhua ääneen. Muutoksia asioihin ja yhteistä aikaa ei välttämättä tule, ellei niitä itse uskalla pyytää. Yhteinen aika ja avoimuus keskusteluissa tekevät jokaiselle perheenjäsenelle ja koko perheelle hyvää.

Välillä on hyvä miettiä omaa käytöstä ja suhtautumista perheeseensä.

 • Mitä perhe minulle merkitsee?
 • Millainen yhteinen tekeminen perheen kanssa on minulle tärkeää?
 • Kuinka käyttäydyn perhettäni kohtaan, tiuskinko toisille vai puhallanko yhteen hiileen?
 • Voinko itse toimia jotenkin toisin, että perhesuhteeni paranisivat?

Vanhempien vastuulla on huolehtia, että lapset ovat turvassa ja mahdollistaa lasten tasapainoinen kasvaminen ja kehittyminen

Vanhemmat asettavat lapsilleen rajoja, sääntöjä ja kotiintuloaikoja, joiden avulla lapsia pidetään turvassa. Rajoista ja säännöistä voi neuvotella vanhempien kanssa yhdessä. Sääntöjen noudattamisella ja omalla käytöksellä voi osoittaa, että osaa huolehtia itsestään ja olevansa luottamuksen arvoinen. Silloin vanhemmat voivat iän myötä löysentää rajoituksia.

Vinkkejä vanhempien kanssa toimimiseen:

 • Juttele vanhempiesi kanssa. Kerro, mitä sinulle kuuluu ja kysele heidän päivästään. Yhteinen juttelu vahvistaa välejä ja auttaa vanhempia olemaan perillä siitä, millaista on olla juuri sinä.
 • Jos jutteleminen kasvokkain tuntuu hankalalta, voit myös kirjoittaa vanhemmillesi kirjeen tai viestin somessa.
 • Kaikki mokaavat joskus. Uskalla kertoa vanhemmille mokistasi. Näin osoitat heille, että uskallat ottaa vastuuta omista tekemisistäsi. Myös vanhemmat mokaavat joskus. Opettele antamaan anteeksi.
 • Opettele pyytämään anteeksi, kun sitä tarvitaan.
 • Pidä kiinni sovituista asioista. Silloin vanhempasi huomaavat, että olet heidän luottamuksensa arvoinen.

Jokaisessa perheessä riidellään välillä

Vanhempien riitely ei ole koskaan lasten syy, eikä lasten tarvitse riidoissa valita, kumman vanhemman puolella ovat. Perheissä riidellään eri tavoilla: isoon ääneen puhumalla, olemalla hiljaa, kiukuttelemalla tai kiroilemalla. Riitelyssä ovien paiskominen ja kiroilu on tavallista, mutta ei hyväksyttävää.

Vinkkejä tilanteeseen:

 • Kerro vanhemmille, että riitely aiheuttaa sinulle pahaa mieltä ja riitaisassa kodissa on ahdistavaa viettää aikaa.
 • Jos vanhemmat eivät kuuntele tässä asiassa mielipiteitäsi, kerro tuntemuksistasi jollekin luotettavalle aikuiselle, kuten sukulaiselle tai koulukuraattorille.
 • Jos vanhempien riidat painavat mieltäsi usein tai koko ajan, älä jää asian kanssa yksin. Pyydä apua ja tukea luotettavalta aikuiselta.

Lapset voivat alkaa murehtimaan vanhempiensa asioita ja kantamaan huolta

Riitely vaikuttaa koko perheen kokemaan ilmapiiriin. Vanhempien riitely voi herättää häpeää, vihaa, surua, masennusta, ahdistusta, syyllisyyttä tai ihmetystä. Oma rooli perheessä voi muuttua puolustelevaksi tai riitaisia tilanteita peitteleväksi. Vanhempien riitely voi stressata ja tuoda turvattoman olon.

Vanhempien riitely voi pelottaa. Riidoissa käsitellään vaikeita, mieltä painavia asioita ja selvitetään erimielisyyksiä. Riitelyn ja kiukuttelun jälkeen on tärkeää, että asioista pystytään puhumaan rauhallisesti. Ilmapiiri voi puhdistua, kun mieltä painavista asioista saadaan sovittua.

Välillä siskon tai veljen naama voi ottaa päähän

Toisen jatkuva läsnäolo ja läheisyys voi ärsyttää. On tavallista, että asioiden, tavaroiden ja vaikka huoneen jakaminen sisaruksen kanssa ärsyttää välillä. Kuitenkin sisarussuhteet voivat olla pitkäkestoisimpia ja läheisimpiä ihmissuhteita elämässä. Sisarukset ymmärtävät perheen sisäisiä asioista paremmin kuin kaverit ja ystävät.

Kaikissa ihmissuhteissa on riitoja ja sisarusten kanssa otetaan joskus kovastikin yhteen. Sisarussuhteissa opetellaan ihmissuhdetaitoja, kuten riitelemistä, sopimista, neuvottelutaitoja, anteeksi antamista ja anteeksi saamista. Jos riitoja ja erimielisyyksiä ei ratkota ja puhuta läpi, kotona oleminen voi muuttua ahdistavaksi tai väsyttäväksi.

Sisarussuhteet voivat olla eri perheissä hyvin erilaisia. Joissakin perheissä sisarukset ovat parhaita ystäviä, toisessa perheessä välit ovat täysin erilaiset. Ikäero, sukupuoli, ikä ja syntymäjärjestys voivat vaikuttaa sisarusten välisiin suhteisiin. Vaikka sisarusten kanssa ei olisi ollut läheisiä lapsuudessa ja nuoruudessa, myöhemmin iän myötä välit voivat parantua.

Päivitetty 14.3.2022

Kaveripiiri

Ystäviä ja ystävyyttä kannattaa arvostaa ja kunnioittaa.

Parhaassa tapauksessa luotettava ystävä on tukena ja turvana elämän iloissa ja suruissa. Ystäväpiirejä on erilaisia. Toiset hengailevat isolla porukalla, joillakin on yksi paras ystävä ja toiset viihtyvät pienessä tiiviissä porukassa. Yksi hyvä ystävä voi korvata monta kaveria.

Katso alta video ystävyydestä. Voit katso videon Ystävyys myös YouTubessa tästä linkistä (Youtube).

Ystävyys

Erilaisissa tilanteissa voi olla eri ystävä- ja kaveripiirejä

Koulussa ollaan tiettyjen ystävien kanssa ja harrastuksissa toisten seurassa. Ystäviä voi olla useita. Se, että on jonkun hyvä ystävä koulussa ei tarkoita, ettei voisi olla toisen hyvä kaveri harrastusporukassa.

Ystävyyssuhteet syntyvät ja vahvistuvat ajan kanssa. Toimiva ja kestävä ystävyys vaatii molemmilta huomiota ja huolenpitoa. Ystävän kanssa on tärkeää jakaa asioitaan ja pitää yhteyttä itselleen sopivissa tuntuvin määrin. Läheinen ystävyys vaatii luottamusta. On tärkeää, että kun ystävälle kerrotaan salaisuuksia, voi luottaa siihen, että niitä ei kerrota eteenpäin. Hyvä ystävä on rehellinen, haluaa kannustaa ja olla tukena myös hankalina päivinä. Ystävän kanssa oleminen tuntuu hyvältä ja turvalliselta.

Mistä hyvän ystävän tunnistaa?

 • Voit olla oma itsesi.
 • Sinun ei tarvitse teeskennellä, miellyttää tai yrittää muuttaa itseäsi.
 • Uskallat olla myös eri mieltä.
 • Puhutte riidoista ja erimielisyyksistä suoraan ja rehellisesti kasvotusten, ilman että tarvitsee pelätä ystävyyden rikkoutumista.

Joskus voi käydä niin, että ystävyys loppuu

Toisinaan ystävyys saattaa hiipua vähitellen, toisinaan taas kova riita tai vastoinkäyminen rikkoo ystävyyden yhtäkkiä. Ystävyyden loppuminen voi tuntua todella surulliselta.

Uusi elämäntilanne, kuten uusi koulu tai paikkakunta, tuo elämään kuitenkin uusia tuttavuuksia ja ystäviä. Hiipunut ystävyys voi myös vahvistua uudelleen myöhemmin elämässä.

Elämänmuutokset ja tapahtumat voivat koetella ystävyyttä. Omista murheista tai muutoksista olisi hyvä kertoa ystävälle, jotta toinen osapuoli ei tunne itseään hylätyksi tai säikähdä vähentynyttä yhteydenpitoa.

Jos ystävyys on vain yksipuolista ja ystävältä saa osakseen vain epärehellisyyttä ja huonoa kohtelua, tulisi asiasta puhua yhdessä. Joskus puhuminen ei kuitenkaan paranna tilannetta.

Ikävästä kaveripiiristä kannattaa irtautua

Joskus saattaa huomata, ettei tuttu kaveripiiri tai ystävä olekaan samanlainen kuin ennen. Voi myös käydä niin, että huomaa itse päätyneensä sellaiseen seuraan, jonka toiminta ei tunnu itsestä hyvältä tai järkevältä. Tällaisesta ikävästä kaveripiiristä kannattaa irtautua heti, niin voi välttyä suuriltakin ongelmilta tai ikävältä maineelta.

Porukasta irtautuminen voi pelottaa. Silloin on tärkeää muistaa, että aidosta ystävyydestä tulee aina kaikille osapuolille hyvä ja turvallinen olo. Ystävyyteen kuuluu myös se, että toisen erilaisia mielipiteitä kunnioitetaan.

Netissä voi myös olla ystäviä

Netissä tai somessa tutuksi tulleen kaverin voi myös tavata kasvokkain, jos molemmat niin haluavat.  Lähellä asuvan tuttavan kanssa tapaamisen järjestäminen on helpompaa kuin eri maassa asuvan kaverin kanssa. Nettitutun tapaaminen ei aina ole täysin mutkatonta.

Nettitutun tapaamiseen ei pidä suostua, ennen kuin on täysin varma toisen henkilöllisyydestä

Netissä on helpompi esittää jotain muuta kuin oikeasti on, muutella totuutta tai jopa valehdella itsestään. Saman ikäiseksi luulemasi mukava tyyppi voi esimerkiksi osoittautua paljon vanhemmaksi aikuiseksi.

Netissä ei pidä kertoa itsestään kaikkea, esimerkiksi kotiosoitettaan tai muita henkilötietoja. Monelta löytyy kuvallisia profiileita monista sosiaalisen median palveluista. Epäilyksesi pitäisi herätä, jos jo pitkän tuntemisen jälkeen nettikaveri ei halua kertoa itsestään mitään, eikä lähettää kuvaansa.

Luotettava ja hyvä nettikaveri ei pyydä sinua lähettämään arveluttavia tai paljastavia kuvia itsestäsi, eikä ehdota tapaamista suoraan kotiinsa. Kun tapaamisesta on sovittu yhdessä, ensimmäisen kerran nettituttu on hyvä tavata julkisella paikalla ja mielellään isommalla porukalla.

Netin ja sosiaalisen median käyttöön voi kulua yllättävän paljon aikaa

Netti on nykypäivänä mukana kaikkialla, ja älypuhelimesta on nopeaa ja helppoa nähdä uusimmat videot, kuvat ja päivitykset. Kivojen keskustelujen ja sovellusten parissa aika kuluu huomaamatta.

Netin ja somen käyttö kannattaa sovittaa omaan arkeen siten, että aikaa jää riittävästi myös unelle, harrastuksille, koululle ja kavereille. Hyvän kaverin kanssa viihtyy yhdessä sekä netissä että sen ulkopuolella.

Päivitetty 14.3.2022

Ihastuminen

Ihastuneena voi tuntea olonsa onnelliseksi, mutta samalla epävarmaksi.

Tunteekohan tuo toinen samalla tavalla? Miten tekisin aloitteen? Ihastuneena haluaisi kertoa omista tunteistaan koko maailmalle, mutta samalla mietityttää, jos ihastuksen seurassa käyttäytyy hölmösti tai sanoo jotain typerää. Kaikki nämä ovat normaaleja tuntemuksia ihastuneena.

Ihastuminen voi olla upea tunne. Maailma näyttää vaaleanpunaiselta, sydän hakkaa, mihinkään ei voi keskittyä. Tykkäykset toisen kuviin lentelevät somessa puolin ja toisin, ja sydän hypähtää kännykän piipatessa. Toisaalta ihastuminen voi olla vaikea tunne, jos ihastuu esimerkiksi ystävään.

Nuoruudessa voi myös palavasti ihastua julkkikseen, kuten johonkin vloggaajaan, tubettajaan tai laulajaan. Huone voi täyttyä idolin kuvista, ja hän voi tuntua maailman ihanimmalta ja hyvännäköisimmältä tyypiltä. Pikkuhiljaa ihastukset alkavat siirtyä myös lähemmäksi, esimerkiksi johonkin mukavaan luokkakaveriin tai tuttuun.

Katso alta video ihastumisesta. Voit katsoa videon Ihastuminen myös YouTubessa tästä linkistä (Youtube).

Ihastuminen

Joskus voi myös jakaa ihastuksen yhdessä kaverin kanssa

Ihastusta ihaillaan yhdessä, tarkkaillaan ja asiasta kikatellaan. Kun omasta ihastuksesta kertoo kaverille, samalla harjoitellaan ystävyyden pelisääntöjä, kuten luottamusta ja salaisuuksien säilyttämistä. Ystävyydessä opitut taidot luovat hyvää pohjaa mahdolliselle myöhemmälle seurustelulle.

Kun ihastusta ei halua enää vain tarkkailla etäältä ja haaveilla salaa, alkaa pohtimaan aloitteen tekemistä. Miten saisin hänet huomaamaan minut, miten kerron hänelle tunteistani?

Hyviä vinkkejä aloitteen tekemiseen:

 • Ole oma ihana itsesi ja toimi, kuten itsestäsi parhaalta tuntuu
 • Katso ihastusta silmiin ja hymyile, näin osoitat, että olet huomannut hänet
 • Voit pyrkiä viettämään aikaa siellä, missä ihastuksen kohteesikin on
 • Viestillä tai somessa voi olla helpompi lähestyä ja aloittaa juttelu

Liian äkillinen tai hyökkäävä lähestyminen saattaa säikäyttää ihastuksen

Ihastuneena voi pohtia, millä tavoin itsestä olisi mukavaa, että itselle tunnustetaan ihastus. On aina imartelevaa, kun saa kuulla, että on jonkun ihastuksen kohde. Ihastumisen ei tarvitse kuitenkaan edetä mihinkään, jos itse ei halua.

Päivitetty 14.3.2022

Seurustelu

Seurustelusuhteessa molemmat haluavat olla toisen kanssa enemän kuin kaveri.

Molemminpuolinen ihastuminen voi johtaa seurusteluun, jos molemmat niin haluavat. Seurustelusta sovitaan yhdessä. Seurustelu on erilaista eri ikävaiheissa. Nuorena seurustelu voi olla kädestä pitämistä välitunneilla, tykkäyksiä ja viestien laittelua somessa. Kun seurustelu muuttuu vakavaksi, toiseen ihmiseen on kiintynyt vahvasti ja on valmis kantamaan toisesta ihmisestä myös vastuuta.

Katso alta video seurustelusta. Voit katsoa videon Seurustelu myös YouTubessa tästä linkistä (Youtube).

Seurustelu

Kenenkään ei ole pakko seurustella

Seurusteluun ei pidä ryhtyä sen vuoksi, että kaveritkin niin tekevät, tai ettei joutuisi olemaan yksin. Seurustelua ei kannata aloittaa epärehellisesti. Jos et ole varma, haluatko edes seurustella, kannattaa se kertoa heti hienotunteisesti toiselle osapuolelle. Seurusteluun kuuluu molemminpuolinen tykkääminen ja halu olla toisen kanssa enemmän kuin kaveri.

Sinkkuna olemisessa ja seurustelussa on hyviä ja huonoja puolia

Sinkkuna voi päättää itse omista menoistaan ja aikatauluistaan ilman, että tarvitsee huomioida toisen tarpeita tai ajatuksia. Silloin on paremmin aikaa tutustua itseensä, omiin tunteisiin ja tavoitteisiin elämässä.

Toisista sinkkuna oleminen ei tunnu hyvältä ja vierelleen voi kaivata toista ihmistä. Olo voi tuntua silloin tällöin yksinäiseltä tai riittämättömältä. Läheisyyden kaipuu ja toiveet omasta kullasta saattavat vaivata mieltä usein. Silloin on tärkeää huolehtia omasta hyvinvoinnista ja tehdä hyvää oloa tuovia asioita. Seurustelusuhdetta ei voi pakottaa. Usein seurustelukumppani tulee eteen silloin, kun sitä vähiten odottaa.

Katso alta video sinkkuudesta. Voit katsoa sen myös YouTubessa tästä linkistä (Youtube).

Sinkkuus

Seurustelussa toista osapuolta pitää pystyä kohtelemaan rehellisesti ja kunnioittavasti

 • Toiselta ei voi vaatia enempää kuin itse on valmis antamaan. Toimivassa suhteessa osapuolet tukevat toisiaan elämän eri valinnoissa. Oman elämän päätökset, kuten opiskelu- ja ammatinvalinnat, pitää pystyä tekemään ilman toisen painostusta. Vaikka seurustelu ja yhdessä oleminen on ihanaa ja tuntuu vievän kaikki ajatukset, on tärkeää säilyttää myös omat harrastukset ja ystävät.

Täydellistä tyttö- tai poikaystävää ei ole olemassakaan

Jokaisessa meissä on hyviä ja huonoja puolia. Hyvässä seurustelusuhteessa täytyy oppia hyväksymään myös toisen huonoja puolia. On hyvä muistaa, että toisen ihmisen persoonaa tai tapoja ei voi muuttaa omien mieltymysten mukaiseksi. Jokainen voi muuttaa vain itseään.

Myös ristiriidat, erimielisyydet ja riitely kuuluvat seurusteluun, mutta niitä pitää pystyä käsittelemään rakentavasti ja toista loukkaamatta. Rakentavaan riitelyyn ei kuulu minkäänlainen väkivalta tai haukkuminen. Rakentavasti riitelemällä ja yhteisillä keskusteluilla seurusteluside vahvistuu ja lujittuu.

Päivitetty 28.4.2022

Eroa ja omia tunteita pohtiessa, on tärkeää olla rehellinen itselleen ja toiselle.

Mistä tietää seurusteleeko oikean tyypin kanssa? Entä jos seurustelu on tullut tiensä päähän? Haluanko olla oikeasti juuri tämän tyypin kanssa? Joskus seurustelussa voi olla vaikeaa erottaa omaa tai toisen hyvinvointia.

Joskus epäröinti tai tyytymättömyys voi johtua myös itsestä ja omasta elämäntilanteesta, ei suoraan seurustelusuhteesta. Jos kuitenkin seurustelu ja yhdessäolo tuntuvat enemmän pahalta kuin hyvältä, tai itsessään huomaa toistuvasti tyytymättömyyttä, kannattaa asialle tehdä jotain.

Eroa pohtiessa voi itsekseen miettiä esimerkiksi seuraavia kysymyksiä:

 • Oletko tyytyväinen tämän hetkiseen tilanteeseen?
 • Onko seurustelu oma valintasi?
 • Kuunteletteko toisianne?
 • Odotatko hänen näkemistään?
 • Onko teillä tulevaisuuden suunnitelmia?
 • Oletteko mielestäsi hyvä pari?
 • Tykkäättekö liikkua ulkona yhdessä ja tavata uusia ihmisiä pariskuntana?

Jos suurin osa vastauksista on kielteisiä, kannattaa seurustelun jatkamista pohtia vakavasti

Seurustelun lopettaminen ja eroaminen ovat aina vaikeita päätöksiä. Eroa pohtiessa tulee pohdittua myös omaa itseään ja tunteitaan. Jos seurustelua halutaan jatkaa haasteista huolimatta, tulee mahdollisista halutuista muutoksista puhua yhdessä toisen kanssa.

Jokainen joutuu joskus elämässään kohtaamaan pettymyksiä ja sydänsuruja. Jos seurustelu päättyy eroon, tuntee varmasti tuskaa, pettymystä, kaipuuta ja muita ikäviä tunteita. Jätetyksi tuleminen voi järkyttää. Päässä pyörii ajatuksia: Miksi? Teinkö jotain väärin? Enkö ollut riittävän hyvä?

Usein myös heräävät epäilykset ja pelko siitä, että toinen löytää tai on jo löytänyt jonkun uuden ja paremman. Sydänsurut ovat tunteista ikävimmästä päästä ja voivat saada mielialan matalaksi.

Suru, pettymys ja tuska seurustelun päättyessä ovat normaaleja tunteita

Tunteet ovat osa elämää. Itselleen pitää antaa lupa surra päättynyttä seurustelua ja hyväksyä pintaan nousevia tunteita itsessään. Suremalla ja hyväksymällä tunteita ne vähitellen lievittyvät ja helpottavat. Ei ole olemassa oikeaa aikaa sille, milloin erosta pitäisi olla toipunut. Itselleen ja toipumiselle on hyvä antaa riittävästi aikaa ja tilaa.

Tunteista ja pahasta olosta selviää puhumalla. Hyviä kuuntelijoita voivat olla vaikka ystävät, perheenjäsenet, läheiset aikuiset, koulukuraattori tai psykologi. Myös kaikenlainen mukava tekeminen voi piristää mieltä. Älä jää asian kanssa yksin.

Ero on luopumista

Usein seurustelun päättyessä joutuu luopumaan kumppanin ja hyvän ystävän lisäksi myös yhteisistä suunnitelmista, haaveista ja toiveista. Mahdollinen yhdessä asuminen vaihtuu oman kämpän etsintään, ja tavarat menevät jakoon. Eron jälkeen on normaalia, että tuntee yksinäisyyttä, pettymystä ja epäonnistumisen kokemuksia.

On mahdollista, että eron jälkeen pysytään ystävinä. Aina tämä ei kuitenkaan onnistu, ja joskus voi tuntua mahdottomalta jatkaa heti eron jälkeen ystävinä. On tärkeä muistaa, että seurustelusuhteen loppuminen ei tee kenestäkään ihmisenä yhtään huonompaa tai arvottomampaa. Seurustelukumppaneina ihmisiä ei voida jakaa suoraviivaiselle hyvä–huono-akselille, on vain erilaisia ihmisiä, erilaisia tyttö- ja poikaystäviä.

Toiselle osapuolelle ero saattaa tulla yllättäen

Jos itse on aloitteentekijänä seurustelun päättämisessä, on tärkeää selvittää asia hienotunteisesti ja kahden kesken. On tärkeää olla myötätuntoinen ja rehellinen erotilanteissa ja antaa suhteen lopettamiselle jokin selitys. Erotessa kannattaa välttää toisen syyllistämistä ja loukkaamista. Vaikka seurustelu päättyy, ei toisen luottamusta saa rikkoa.

Seurustelussa yhdessä koetut asiat, salaisuudet, kokemukset sekä valokuvat ja viestit ovat edelleen osa seurustelun yksityisyyttä, eikä niitä saa levitellä muille. Omaa pahaa oloa ja tuskaa ei pidä yrittää lievittää loukkaamalla toisen yksityisyyttä.

Päivitetty 14.3.2022

Jokainen pari ja seurustelusuhde etenevät omaan tahtiinsa.

Seurustelun etenemistä on esimerkiksi seksin aloittaminen, vanhemmille ja suvulle esittäytyminen, yhteen muutto, yhteisen omaisuuden hankkiminen ja kihlautuminen. Ei ole olemassa sääntöjä siitä, miten tai missä tahdissa seurustelun pitäisi edetä.

Seurustelu ja tunteet kehittyvät ja vahvistuvat ajan kanssa

Haluun sitoutua tai edetä suhteessa vaikuttavat myös edelliset kokemukset ihmissuhteissa. Vaikeat tai raskaat kokemukset edellisissä ihmissuhteissa saattavat vaikuttaa hyvinkin pitkään. Käsittelemättömät hankalat asiat saattavat varjostaa uutta suhdetta. Asioista, peloista ja omista tunteista on hyvä puhua yhdessä toisen kanssa ennen seurustelusuhteessa etenemistä.

Toista ei saa pakottaa etenemään seurustelussa tai tekemään valintoja, joihin ei ole valmis. Seurustelussa ei pidä kiirehtiä sen vuoksi, että kaveritkin niin tekevät tai kokee ulkopuolelta tulevaa painostusta.

Seurusteleva pari määrittelee itse oman seurustelunsa

Toisen kanssa voidaan sopia, miten usein ollaan yhdessä, mitä asioita toisen kanssa jaetaan ja millaista yhteinen ajanvietto on. Yhteisten pelisääntöjen tulee pohjautua molempien vapaaehtoisuuteen ja halukkuuteen tehdä yhteisiä päätöksiä.

Toista ei voi käskeä tai pakottaa sitoutumaan tai jakamaan elämäänsä enemmän tai nopeammin. On myös tärkeää pohtia rehellisesti omaa valmiuttaan seurustelussa. Ei pidä tehdä mitään sellaista, mihin ei itse koe olevansa valmis.

Seurustelussa eteneminen on ajankohtaista silloin, kun molemmat sitä haluavat

Asioista on hyvä pystyä keskustelemaan. Seuraavan askeleen ottaminen seurustelusuhteessa tulee aina pohjautua yhteiseen haluun, luottamukseen ja avoimeen keskusteluun. Painostaminen, pakottaminen tai kerjääminen erolla uhkaillen ei ole oikea tapa edistää tai kehittää suhdetta.

Seurustelun paikoillaan pysyminen ei ole jämähtämistä tai suhteen laimentumista. Seurustelua ei tarvitse kiirehtiä ja askelia hyppiä vain etenemisen vuoksi. Seurustelu ja yhdessä oleminen voivat olla aivan yhtä ihanaa, vakavaa ja sopivaa vaikka portaikon yhdelle askelmalle pysähdyttäisiin pitkäksikin ajaksi. Jotkut seurusteluparit eivät edes yhteisestä päätöksestä halua edetä, vaan ovat tyytyväisiä nykytilanteeseen.

Joskus voi herätä ajatus, että seurustelun vieminen seuraavalle tasolle poistaa ongelmia

”Ehkä riitelemme vähemmän, jos muutamme nyt yhteen?” Seurustelusuhteessa seuraavalle portaalle astuminen ei ole kuitenkaan ratkaisu ongelmiin tai pakokeino. Suhde on valmis etenemään seuraavalle askelmalle, kun asiat ovat kunnossa ja seurustelusuhde voi hyvin. Vakaalle ja vahvalle pohjalle on hyvä alkaa rakentaa uutta.

Päivitetty 14.3.2022

Kiusaaminen

Kenelläkään ei ole oikeutta kiusata toista ihmistä.

Kenenkään ei tarvitse sietää minkäänlaista henkistä tai fyysistä väkivaltaa tai kiusaamista. Kiusaamista voi olla fyysisen kiusaamisen lisäksi myös henkinen kiusaaminen, kuten porukasta ulosjättäminen tai selän takana pahan puhuminen.

Fyysisen kiusaamisen, eli lyömisen, tönimisen ja potkimisen lisäksi omaisuuden vahingoittaminen ja varastaminen on kiusaamista. Toista ihmistä ei saa millään tavalla koskea sopimattomasti, ei edes leikillään. Väkivaltainen kiusaaminen tai omaisuuden rikkominen on poliisiasia.

Myös perättömien huhujen levittely ja toista ihmistä häpäisevien asioiden kertominen netissä tai muuten julkisesti on laitonta. Toisesta ihmisestä ei saa ottaa tai levittää kuvia ilman lupaa.

Myös sanat satuttavat

Kiusaamista on kaikenlainen nimittely, ryhmän ulkopuolelle sulkeminen, kiristäminen, uhkailu ja ulkonäön tai muun ominaisuuden ilkeä arvosteleminen. Netissä, viesteillä tai sosiaalisessa mediassa pilkkaaminen, huhujen levittäminen tai haukkuminen on myös kiusaamista. Sellainen toiminta, joka voi tuntua vain leikiltä tai hauskalta vitsiltä, voi toiminnan kohteesta tuntua hyvin pahalta. Koskaan ei voi täysin varmasti tietää, miltä toisesta tuntuu.

Kiusaaminen ei ole koskaan kiusatun syy

Kiusaamisen kohteeksi joutuminen tuntuu todella pahalta ja pelottavalta. Kiusaaminen saa myös usein pohtimaan, onko minussa jotain vikaa. Kiusatuksi joutumista ei tarvitse hävetä, sillä se ei ole kiusatun vika. Asiasta pitää kertoa heti vanhemmille, opettajille tai jollekin muulle luotettavalle aikuiselle, jotta kiusaaminen saadaan loppumaan.

Ulkopuoliset eivät aina huomaa kiusaamista ilman, että heille kerrotaan asiasta. Kiusatuksi joutumisesta pitää kertoa niin usein ja niin monelle henkilölle, että asia otetaan tosissaan. Esimerkiksi kouluilla on velvollisuus puuttua kiusaamiseen ja muuhun häirintään. Jos joku lähettää törkeitä tekstiviestejä, kommentteja sosiaaliseen mediaan tai vaikka sähköposteja, säilytä ne todisteina.

Päivitetty 14.3.2022

Yksinäisyys

Pitkään jatkunut yksinäisyys voi johtaa huonoon mielialaan ja itsetunnon laskuun.

Jokainen ihminen tuntee itsensä silloin tällöin yksinäiseksi. Yksinäisyyttä voi tuntea hetkittäin tietyissä tilanteissa, tai se voi olla pitkään jatkunutta ja pysyvämpää.

Yksinäisyys saattaa surettaa ja aiheuttaa epävarmuutta. Voi herätä kysymys, onko itsessä jotain vikaa, jos kavereita ei ole? Jokainen on kuitenkin yhtä arvokas ja tärkeä, riippumatta siitä, montako kaveria on. Jokainen näyttää ja kuulostaa erilaiselta, ja jokaisella on omat heikkoutensa ja vahvuutensa. Kun arvostat itseäsi, on muidenkin helpompi arvostaa sinua.

Katso alta video yksinäisyydestä. Voit katsoa videon Yksinäisyys myös YouTubessa tästä linkistä (Youtube).

Yksinäisyys

Uusi harrastus voi tuoda elämään paljon uusia ihmisiä

Vietä aikaa ihmisten kanssa, joilla on samoja vahvuuksia ja kiinnostuksen kohteita. Yleensä paljon kavereita on juuri niillä, jotka harrastavat ja ovat monessa jutussa mukana.

Oulussa toimii erilaisia nuorten ryhmiä, joihin on helppo mennä mukaan. Lisätietoja ajankohtaisista harrastusmahdollisuuksista ja nuorten ryhmistä saat esimerkiksi Byströmin Ohjaamon tieto- ja neuvontapalvelusta. Apua yksinäisyyteen löydät myös Oulun Tyttöjen Talolta, Oulun Poikien Talolta ja SPR:n ystävätoiminnasta.

Kaikki yksin oleminen ei ole yksinäisyyttä

Olemalla välillä yksin saa mahdollisuuden rauhoittumiseen. Sosiaalisinkin ihminen tarvitsee välillä omaa aikaa. Yksin oleminen on yhtä tärkeää kuin yhdessäolo. Kaikkien elämässä tulee välillä tilanteita, joissa joutuu olemaan yksin. Siksi on hyvä opetella myös viihtymään yksin ja tekemään mieluisia asioita vain omassa seurassaan.

Yksinäisyyden tunteista kannattaa puhua

Jos yksinäisyyden tunteet ovat kuitenkin voimakkaita tai jatkuneet pitkään, kannattaa asiasta puhua vanhemmille tai jollekin luotettavalle aikuiselle. Elämäntilanteiden vaihtuminen ja uudet piirit voivat tuoda elämään uusia tuttavuuksia ja helpottaa yksinäisyyttä.

Yksinäisyyttä voi lievittää myös netin keskustelupalstoilla, joskus nimettömänä keskustelu voi tuntua helpommalta. Saatat yllättyä, kuinka monilla on vastaavia kokemuksia ja tunteita.

Päivitetty 14.3.2022

Kysy tai keskustele aiheesta PulmaKulmassa:

Oliko tämä sivu hyödyllinen?

1 = Ei lainkaan hyödyllinen, 5 = erittäin hyödyllinen

Sivukategoria: Tietoa nuorille

Suurimman osan tuloista vievät yleensä asumiskulut, joihin kuuluu vuokran tai vastikkeen lisäksi muitakin menoja. Omassa taloudessa asuvalla rahaa kuluu asumisen lisäksi esimerkiksi ruokaan, paikasta toiseen liikkumiseen, puhelimeen, nettimaksuihin, vaatteisiin ja mahdollisesti harrastuksiin. Raha-asioissa tärkeintä eivät ole suuret tulot vaan pienet menot. Kansaneläkelaitokselta eli Kelalta voi saada tukea erilaisissa elämänvaiheissa, jos omat rahat eivät riitä välttämättömiin elämän kuluihin.

Omasta taloudesta huolehtiminen on tärkeä taito. On hyvä tietää, paljonko rahaa on ja paljonko sitä eri asioihin menee. Velka voi syntyä usealla eri tavalla. Tavanomaisin tapa velan syntymiselle on sen sopiminen, eli henkilö itse ottaa velkaa. Sovitusta velasta puhutaan useimmiten lainana. Velkaa voi tulla myös maksamattomista laskuista.

Yhteiskunnan palvelut, kuten terveydenhuolto ja koulutus rahoitetaan verorahoilla. Suomessa veroja maksetaan omien tulojen mukaisesti. Suurituloiset maksavat veroja enemmän kuin pienituloiset.

Päivitetty 14.3.2022

Lue tarkempaa tietoa:

Tulot ja menot

Taloudenhallinnassa on tärkeintä se, että menot ovat pienemmät kuin tulot.

Kun tulot ovat suurempia kuin menot, rahaa voi laittaa säästöön yllättävien menojen varalle tai vaikka lomareissua varten. Yllättäviä menoja voivat olla esimerkiksi pyykkikoneen rikkoutuminen tai lemmikin eläinlääkärikulut.

Tuloiksi lasketaan kaikki raha, joka tienataan työnteolla tai saadaan etuutena esimerkiksi Kelalta

Alaikäisenä ei välttämättä ole vielä tuloja ollenkaan, sillä alle 18-vuotias kuuluu samaan talouteen vanhempiensa kanssa. Vanhemmat ovat elatusvelvollisia lapsen täysi-ikäisyyteen asti. Lapsilisä maksetaan vanhemmille, mutta heidän kanssaan voi neuvotella, voiko lapsilisän tai osan siitä saada omaan käyttöön. Kelan lapsilisää maksetaan kuukausittain 17 ikävuoteen asti.

Suurin tulonlähde on useimmiten työstä saatu palkka

Alaikäisenä töitä voi tehdä tietyin rajoituksin koulujen loma-aikoina, iltaisin ja viikonloppuisin. Kun oppivelvollisuus on suoritettu, kokopäivätöiden aloittaminen on mahdollista.

15 vuotta täyttänyt saa avata omatoimisesti pankkitilin ja hallita itse ansaitsemiaan rahoja

Jos alaikäinen 15 vuotta täyttänyt tallettaa ja nostaa vain omia rahojaan, hän voi avata ja allekirjoittaa tilin itsenäisesti. Alle 18-vuotiaana ei voi tehdä yksin ostoksia, joiden arvo on suuri. Vanhemmilla on oikeus puuttua lapsensa suurempiin ostoksiin sekä vaatia tehtyjen kauppojen purkamista. Velaksi voi ostaa itsenäisesti vasta 18 vuotta täytettyään.

Eniten rahaa menee välttämättömiin kuluihin

Suurimman menoerän muodostaa yleensä asuminen ja siihen liittyvät kulut. Välttämättömiä menoeriä ovat esimerkiksi vakuutukset, vaatteet, puhelin ja liikkuminen paikasta toiseen. Myös ruoka ja muut säännölliset menot lohkaisevat suuren osan tuloista. Omaan kotiin muuttaminen vaatii alkuun rahaa myös huonekaluihin ja kodinkoneisiin sekä mahdolliseen vuokravakuuteen.

Harvalla nuorella on rahaa tuhlattavaksi asti, joten euroja täytyy laskea, jotta ne riittävät. Melkein kaikissa menoissa on mahdollisuus valita erihintaisten vaihtoehtojen välillä. Hintoja kannattaa vertailla ja pohtia, mitkä hankinnat ovat oikeasti itselle tarpeellisia ja välttämättömiä. Raha-asioista ja hankinnoista kannattaa keskustella vanhempien kanssa.

Monet yritykset ja palvelut myöntävät alennuksia nuorille, opiskelijoille ja työttömille. Monet julkiset palvelut ovat täysin ilmaisia. Alennuksista ja muista etuuksista kannattaa ottaa selvää ja hyödyntää niitä.

Päivitetty 14.3.2022

Kelan tuet

Kelasta voi saada tukea esimerkiksi opiskeluun, lapsiperheille, tai jos sairastuu vakavasti tai jää työttömäksi.

Jos omat rahat eivät riitä kattamaan normaalielämän peruskuluja, kannattaa selvittää oikeudet mahdollisiin tukiin. Osa tuista on automaattisia ja osa perustuu tarveharkinnalle.

Esimerkiksi lapsilisä maksetaan automaattisesti alaikäisestä lapsesta tuen hakemisen jälkeen. Toimeentulotuki puolestaan myönnetään vain, jos todetaan, ettei hakijan oma varallisuus riitä kattamaan välttämättömiä jokapäiväisiä menoja. Kelan myöntämä toimeentulotuki on viimesijainen tukimuoto. Sitä voi saada vasta, kun kaikki muut tukimuodot on haettu ja tarkistettu.

Asumiskuluihin voi saada apua Kelasta

Asumisen tukiin vaikuttavat asunnossa asuvien lukumäärä, tulot, menot, omaisuus ja asunnon koko sekä muut menot. Asumistukea tai -lisää voivat saada pienituloiset, työttömät, eläkeläiset, opiskelijat ja varusmiesten puolisot ja lapset.

Opiskelija voi saada opintotukea ja opintolainaa

Kun on tullut hyväksytyksi oppilaitokseen ja suunnitelmana on opiskella päätoimisesti, opiskeluun voi saada opintotukea. Opintojen rahallisella tukemisella taataan jokaisen mahdollisuus saada koulutusta riippumatta perhetaustasta tai varallisuudesta.

Päätoiminen opiskelija on yleensä oikeutettu opintorahaan, asumistukeen ja valtion takaamaan opintolainaan. Työssä olevat aikuiset voivat hakea esimerkiksi aikuiskoulutustukea. Opiskelua tukevat myös monet säätiöt ja järjestöt apurahoin ja stipendein. Työttömät voivat tietyin edellytyksin opiskella työmarkkinatuella.

Työttömänä kannattaa selvittää nopeasti, mihin tukiin on oikeutettu

Työttömyysturvan edellytyksenä on, että työtön on työmarkkinoiden käytettävissä ja ottaa vastaan tarjottua työtä. Työttömyysturvaa voi hakea heti sen jälkeen, kun on ilmoittautunut työnhakijaksi Työ- ja elinkeinotoimistoon. Tukinimikkeitä ovat työmarkkinatuki, peruspäiväraha ja ansiosidonnainen työttömyyspäiväraha. Kela auttaa selvittämään, mihin tukeen työtön on oikeutettu.

Viimesijainen toimeentuloturvan muoto on toimeentulotuki

Toimeentulotukea voi saada silloin, kun oma varallisuus, tulot ja muut tuet eivät riitä elämiseen. Toimeentulotukea saa yleensä vain kuukaudeksi kerrallaan. Tuen on tarkoitus olla väliaikaista ja parantaa niiden asemaa, jotka ovat yhteiskunnassa kaikista heikoimmassa asemassa.

Perustoimeentulotuki haetaan Kelasta

Perustoimeentulotukea voi hakea Kelan verkkopalvelussa tai paperisella lomakkeella. Myös tarvittavat liitteet voi toimittaa joko sähköisesti tai paperisena. Tukea on mahdollista hakea myös suullisesti. Silloin tulee ottaa yhteyttä Kelan puhelinpalveluun tai palvelupisteeseen.

Täydentävä ja ehkäisevä toimeentulotuki haetaan kunnasta

Oulun kaupungin sosiaalipalveluista voi hakea täydentävää tai ehkäisevää toimeentulotukea sellaisiin erityisiin menoihin, joihin ei voi saada perustoimeentulotukea. Ensin pitää hakea perustoimeentulotukea Kelasta. 

Kelan hakemuksessa voi ilmoittaa, että hakee täydentävää tai ehkäisevää tukea kunnalta. Kelaa voi pyytää siirtämään hakemuksen kuntaan. Jos on jo saanut myönteisen perustoimeentulotukipäätöksen Kelasta, täydentävää tai ehkäisevää tukea voi hakea suoraan kunnasta.

Päivitetty 14.3.2022

Maksuhäiriömerkintä ja asuminen

Vuokranantajat haluavat usein tarkistaa vuokralaisten luottotiedot ennen asunnon vuokraamista.

Maksuhäiriömerkintä saattaa vaikeuttaa merkittävästi vuokra-asunnon saamista. Erityisen vaikeaa vuokra-asunnon saaminen voi olla siinä tapauksessa, jos maksuhäiriömerkinnät ovat tulleet aikaisemmista vuokrarästeistä.

Kotivakuutuksen saaminen voi vaikeutua maksuhäiriömerkintöjen vuoksi

Useimmat vuokranantajat velvoittavat vuokralaista ottamaan asuntoon kotivakuutuksen. Vakuutuksen saamisesta kannattaa neuvotella avoimesti vakuutusyhtiöiden kanssa.

Maksuvaikeuksissa olevan on tärkeää huolehtia aina ensin vuokranmaksusta

Muista laskuista tulleet maksuhäiriömerkinnät eivät ole syy häätöön, jos vuokrat maksetaan ajallaan. Yhdenkin kuukauden rästiin jäänyt vuokra on suuri summa rahaa maksettavaksi myöhemmin. Kerran häädön saaneen voi olla vaikea löytää uutta asuntoa.Päivitetty 14.3.2022

Rahan ansaitseminen alaikäisenä

Alaikäisenä rahaa voi ansaita esimerkiksi viikkorahana, työnteolla tai marjoja poimimalla.

Lainsäädännön mukaan nuori työntekijä saa aloittaa työnteon sinä vuonna, jona hän täyttää 14 vuotta.

Vanhempien tehtävä on huolehtia alaikäisestä lapsestaan, ostaa ruokaa ja vaatteita

Omiin ylimääräisiin menoihin voi yrittää säästää ja kerätä rahaa. Rahan saamiseksi ei ole olemassa mitään luotettavia helppoja ja nopeita keinoja. Riippuen siitä, kuinka suuria summia tavoittelee, voi rahan ansaitsemiseen kulua hyvinkin pitkä aika.

Vanhempien kanssa kannattaa keskustella siitä, mihin rahaa tarvitsee ja kuinka sitä voisi säästää

Jokaista uusinta tavaraa ei ole pakko saada heti. On tärkeä muistaa, että harvemmin uudet ja hienoimmat tavarat tekevät onnelliseksi tai elämää paremmaksi. Kannattaa miettiä, onko liian tiukka säästäminen ja jatkuva kivoista menoista sekä tapahtumista kieltäytyminen esimerkiksi uuden puhelimen arvoista.

Vinkkejä miten voit ansaita ja säästää rahaa alaikäisenä:

 • Jos saat kotoa viikko- tai kuukausirahaa, laita siitä säästöön joka kerta pieni osa.
 • Kysy vanhemmiltasi, sukulaisiltasi tai perheeltäsi pieniä ylimääräisiä kotitöitä, joita tekemällä voisit ansaita hieman taskurahaa tai korotettua viikkorahaa.
 • Syksyisin voi kerätä ja myydä marjoja.
 • Kerää ja palauta tyhjiä panttipulloja ja -tölkkejä.
 • Omia tarpeettomaksi käyneitä tavaroita ja vaatteita voi myydä kirpputoreilla tai nettikirppareilla. Tähän tulee pyytää lupa ja apua omilta vanhemmilta.Päivitetty 14.3.2022

Verotus

Verotuloilla rahoitetaan yhteiskunnan palveluita, kuten terveydenhuoltoa, koulutusta ja liikennevirastoa.

Jokainen suomalainen maksaa veroja omien tulojensa mukaisesti. Suurituloiset maksavat veroja enemmän kuin pienituloiset. Ostosten ja muiden palvelumaksujen summasta osa menee veroihin. Myös alaikäisen pitää maksaa veroja tuloistaan.

Verottaja saa tulotiedot suoraan työnantajilta. Palkkatulojen lisäksi myös opintoraha, työttömyyspäiväraha ja monet muut Kelan etuudet ovat verotettavaa tuloa.

Verokortin veroprosentti riippuu tulojen määrästä

Veronmaksun suuruuden tuloista määrittelee veroprosentti, joka näkyy verokortissa.

Jos veroprosentti on ollut suhteessa tuloihin liian korkea, maksetaan ylijääneet verot seuraavan vuoden aikana takaisin veronpalautuksena. Jos veroprosentti on ollut tuloihin nähden liian pieni, joudutaan maksamaan jäännösveroa, eli niin kutsuttuja mätkyjä.

Omaa veroprosenttia voi halutessaan muuttaa pienemmäksi tai suuremmaksi. Muutoksen voi tehdä käymällä verotoimistossa, puhelimitse toimiston kanssa tai verotoimiston sähköisen Omavero-palvelun kautta internetissä. Veroprosenttilaskurilla voit arvioida veroprosenttisi suuruuden. Jos laskurin tulos on eri kuin verokorttisi prosentti, tilaa itsellesi muutosverokortti.

Päivitetty 14.3.2022

Rahan lainaaminen

Pieniä summia rahaa voi satunnaisesti lainata kavereilta, perheenjäseniltä tai muilta läheisiltä.

Joskus huolellinen rahankäytön suunnittelu ja arvio omasta tilanteesta voi pettää. Voi tulla yllättävä kulu, esimerkiksi pyykinpesukone rikkoutuu. Tutut usein antavat lainaa, jos lainan kysyjä on luotettava ja hoitaa asiansa rehellisesti.

Takaisinmaksu kannattaa suorittaa pian, ja jos kaveri joskus tarvitsee lainaa, on vastavuoroisuus kohteliasta. Lainailusta ei kuitenkaan kannata tehdä tapaa. Kenenkään ei ole pakko lainata omia rahojaan toiselle. Jos kaveri tai tuttava ei lainaa rahaa, siitä ei pidä suuttua.

Jokainen on itse vastuussa rahankäytöstään

Jos omat rahat ovat aina vähissä ja lainaa rahaa kavereilta toistuvasti, kannattaa miettiä mihin rahaa kuluu. Jos kaveri kysyy jatkuvasti lainaa eikä takaisinmaksu järjesty sovitusti, hänelle voi sanoa, että sinulla ei ole enempää rahaa lainattavaksi.

Onko rahan tarve niin suuri, että tarvitsee korkeakorkoista pikavippiä?

Pikalainojen ja vippien ottaminen on yleistynyt runsaasti. Niiden korot voivat olla yllättävän suuria ja laina-ajat lyhyitä. Lainoja tarjoavat monet erilaiset yritykset, joten jos päädyt pikalainaan, vertaile niitä tarjoavia yrityksiä ja niiden lainaehtoja.

Laina pitää maksaa takaisin sovitussa ajassa. Pikalaina on harvoin yksinkertainen tai oikea tapa hoitaa raha-asioitaan. Joskus lainaa maksetaan takaisin ottamalla uusia lainoja, mistä alkaa helposti velkakierre.

Lainojen ja vippien maksamatta jättäminen voi aiheuttaa vakavia ongelmia

Maksuhäiriömerkinnän voi saada,  kun maksut jäävät maksamatta sekä maksuhuomautukset ja lopulta perintätoimistosta tuleva kirje huomioimatta. Maksuhäiriömerkintä tekee luottokortin ja lainojen saamisesta vaikeaa. Myös vuokra-asuntoa tai työpaikkaa on hankalampi saada.Päivitetty 14.3.2022

Työnteko opiskeluiden ohessa

Työskentely opiskelujen ohessa tuo lisätuloja ja arvokasta kokemusta työelämästä.

Opintojen suorittaminen määräajassa ja oman alan töiden tekeminen opintojen ohessa kannattaa tulevan työelämän kannalta. Kokemus työelämästä on hyödyksi, vaikka työ ei olisikaan oman alan työtä.

Opiskelijan päätehtävä on opiskelu

Tärkeää on löytää työ, joka ei hidasta tai haittaa opintojen etenemistä. Joustava työnantaja ymmärtää myös opiskelujen tärkeyden ja kiireet. Jos työ alkaa haitata liiaksi opintoja, kannattaa omia työtuntejaan vähentää.

Kenenkään ei pidä uuvuttaa itseään liiallisilla kiireillä. Myös harrastuksille, riittävälle levolle ja ihmissuhteille on oltava aikaa.

Työharjoittelun tarkoituksena on käytännön työn oppiminen ja työelämään tutustuminen

Monien alojen opintoihin kuuluu yksi tai useampi työharjoittelu. Työharjoittelun tarkoituksena on myös luoda suhteita opiskelijoiden ja heidän tulevaisuuden työnantajiensa välille. Työharjoittelupaikka saattaa poikia lisätöitä, jos työnantaja kokee harjoittelijan sopivaksi työntekijäksi.

Useilla aloilla lopputyön voi suorittaa oman alan työpaikassa. Vaikka työharjoittelu ei vastaa palkallisia töitä, kannattaa harjoittelu suorittaa mahdollisimman hyvin ja ottaa oppimiskokemuksesta kaikki irti.

Korkeakouluopiskelija ja toisen asteen opintoja suorittava ovat yleensä oikeutettuja opintotukeen. Kelan sivuilta voi tarkistaa oikeutensa opintotukeen.

Tulot voivat vaikuttaa opintotuen suuruuteen

Kela saa verohallinnolta tiedon opintotuen saajien veronalaisista tuloista. Kela ilmoittaa, jos tuloja on ollut liikaa. Jos opiskelija tietää jo etukäteen tulorajojen ylittyvän, ylimääräinen tuki kannattaa palauttaa itse. Tuen palauttaminen on edullisempaa kuin takaisinperintä, ja tukikuukauden voi käyttää uudelleen myöhemmin.

Päivitetty 14.3.2022

Kuluttajansuoja

Kuluttajansuoja suojaa yksityishenkilöitä kun tuotteita tai palveluita ostetaan kaupoista ja yrityksiltä.

Kuluttaja on kuka tahansa henkilö, joka ostaa tuotteita tai palveluita omaan tai perheensä käyttöön. Marketit, tavaratalot, nettikaupat ja erikoisliikkeet ovat liikeyrityksiä.

Liikeyrityksen ja kuluttajan väliseen kauppaan sovelletaan kuluttajansuojalakia. Sen mukaan tavaran ostaminen ja tilaaminen merkitsevät sopimuksen tekemistä.

Myyjällä tai kuluttajalla ei ole periaatteessa oikeutta muuttaa tehtyä sopimusta

Myyjän on toimitettava tuote tai palvelu sovitussa ajassa. Vastaavasti ostajan on maksettava tuotteen tai palvelun hinta kokonaisuudessaan sovitussa ajassa.

Kaupan tai oston voi peruuttaa jos:

 • myyjä suostuu kaupan peruuttamiseen
 • myyjä antaa vaihto- ja palautusoikeuden tuotteeseen
 • tavarassa tai palvelussa on virhe, jota ei voida muulla tavalla hyvittää.

Kuluttajaneuvonnasta saa tietoa kuluttajan oikeuksista ja sovitteluapua kuluttajan ja yrityksen väliseen riitaan. Nopeimmin yhteyden neuvojaan saa puhelimitse numerossa 029 505 3050 (arkisin klo 9–12, mpm / pvm).  

Kuluttajaliitto järjestää kaikille avointa oikeudellista neuvontaa asumisasioissa. Puhelinneuvonta on avoinna pääsääntöisin arkipäivisin ti-pe klo 11.00-13.00 ja ti klo 17.00-19.00 p. 09 – 454 22 130.

Palautuskäytännöt vaihtelevat liikkeittäin

Pienissä erikoisliikkeissä virheettömän tuotteen palauttaminen ei välttämättä onnistu yhtä helposti kuin suuren kauppaketjun toimipisteessä. Ennen ostamista kannattaa palautus- ja vaihto-oikeudet selvittää kysymällä suoraan liikkeestä.

Koti- tai postimyynnin kautta tehtyjä ostoja voi palauttaa ilman syytä 14 vuorokauden kuluessa. On kuitenkin tärkeä huomioida, että verkosta tehtävien ostosten oikeuksiin vaikuttaa se, mistä maasta ostos on tehty.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto valvoo kuluttajille suunnattua markkinointia ja yritysten käyttämiä sopimusehtoja

Virasto tarkastelee asioita kuluttajan kannalta yleisesti ja valvoo kuluttajan etua. Silloin kun kuluttajan oikeuksia on loukattu, kuluttajavirasto voi pyrkiä tilanteen ratkaisemiseen neuvottelemalla yrityksen kanssa.

Jos neuvottelu ei tuota tulosta, kuluttajavirasto voi määrätä virheellistä toimintaa koskevan kiellon, jonka noudattaminen voidaan varmistaa uhkasakon avulla. Äärimmäisessä tapauksessa kuluttajavirasto voi viedä tapauksen markkinaoikeuteen saakka.

Kuluttajaoikeusneuvonta ratkoo kuluttajariita-asioita

Maistraatissa sijaitsevasta kuluttajaneuvontapisteestä saat neuvoja kuluttamiseen liittyvissä kysymyksissä.

Kuluttajaoikeusneuvoja:

 • antaa kuluttajille tietoa ennen tavaroiden tai palveluiden ostoa
 • neuvoo sopimusten tekemisessä
 • neuvoo tilanteen korjaamisessa, jos tehdyissä kaupoissa menee jokin pieleen
 • sovittelee yksittäisten kuluttajien ja myyjien välisiä kiistoja
 • auttaa kuluttajaa tekemään valituksen kuluttajariitalautakuntaan.

Kuluttajaneuvonnan palvelunumero 029 5053050 (arkisin klo 9–15, mpm / pvm).

Päivitetty 14.3.2022

Kysy tai keskustele aiheesta PulmaKulmassa:

Oliko tämä sivu hyödyllinen?

1 = Ei lainkaan hyödyllinen, 5 = erittäin hyödyllinen

Sivukategoria: Tietoa nuorille

Seksuaalisuus on luonnollinen ja kaunis osa elämää. Seksuaalisuuteen sisältyy muun muassa sukupuolisuus, seksuaalinen suuntautuminen, henkilökohtainen sukupuoli-identiteetti, seksuaalinen kehitys ja suvun jatkaminen.

Seksi on ajatuksia, mielikuvia, haluja, tarpeita sekä tunteita, jotka tuottavat nautintoa. Itsetyydytys on luonnollinen, hyvä ja turvallinen keino tutustua omaan kehoon ja seksuaalisuuteen. Seksistä voi nauttia myös yhdessä toisen ihmisen kanssa esimerkiksi hyväilemällä tai rakastelemalla.

Jokainen määrittelee itse seksuaalisen suuntautumisensa. Seksuaalinen suuntautuminen ei vaikuta siihen, millainen hän on ystävänä, perheenjäsenenä, opiskelukaverina ja työtoverina. Seksuaaliseen suuntautumiseen perustuva syrjintä tai pilkkaaminen ei ole koskaan hyväksyttävää.

Kaikki ihmiset eivät koe olevansa selkeästi joko miehiä tai naisia. Sukupuoli-identiteetti ei välttämättä selity ihmisen fyysisillä ominaisuuksilla. Tärkeää on ihmisen oma kokemus itsestään. Suomen laissa on määritelty kaksi sukupuolta, nainen ja mies. Juridisella sukupuolella tarkoitetaan esimerkiksi passissa olevaa merkintää sukupuolesta.

Päivitetty 14.3.2022

Lue tarkempaa tietoa:

Seksuaalisuus

Yksinkertaistettuna voidaan sanoa, että seksuaalisuus on sitä, mitä olemme ja seksi sitä, mitä teemme.

Seksuaalisuus on keskeinen osa ihmisyyttä koko elinkaaren ajan, kaikissa elämän vaiheissa. Se muuttuu ja kehittyy läpi elämän. Seksuaalisuus ei ole ihmisen oma valinta, vaan ihmiselämään kuuluva inhimillinen, terveyteen ja mielen hyvinvointiin vaikuttava ulottuvuus. Seksuaalisuuteen sisältyy muun muassa sukupuoli, sukupuoli-identiteetti ja sukupuoliroolit, seksuaalinen suuntautuminen, mielihyvä, suhteet, seksuaalinen kehitys ja lisääntyminen. 

Seksuaalisuus voi pitää sisällään kaikki nämä ulottuvuudet, mutta ihminen ei välttämättä aina ilmennä tai koe niitä kaikkia. Monet asiat voivat vaikuttaa seksuaalisuuden ilmentymiseen ja kokemiseen. Tällaisia vaikuttimia ovat esimerkiksi ihmisen biologia, psykologia, sosiaalinen ympäristö, talous, politiikka, eettisyys, laillisuus, historia, uskonto ja hengellisyys.

Katso alta video seksuaalisuudesta, seksistä ja seksuaalisesta suuntautumisesta. Voit katsoa videon Kolme ässää myös YouTubessa tästä linkistä (Youtube).

Video seksuaalisuudesta, seksistä ja seksuaalisesta suuntautumisesta


Seksuaalinen suuntautuminen ilmenee useimmiten siinä, mihin sukupuoleen tuntee vetovoimaa eroottisesti tai tunnetasolla.

Jotkut tuntevat vetoa eri sukupuoleen, jotkut samaan sukupuoleen, toiset taas molempiin. Jotkut eivät välttämättä halua luokitella omaa seksuaalisuuttaan ja kiinnostuksiaan mihinkään lokeroihin tai nimityksiin.

Seksuaalinen suuntautumien on ihmisen synnynnäinen ominaisuus. Jokainen määrittelee itse seksuaalisen identiteetin. Ihmisen henkilökohtainen seksuaalinen suuntautuminen ei vaikuta siihen, millainen hän on ystävänä, perheenjäsenenä, opiskelukaverina ja työtoverina. Seksuaaliseen suuntautumiseen perustuva syrjintä tai pilkkaaminen ei ole koskaan hyväksyttävää.

Seksuaalisia kokemuksia ja seksuaalisuuden ilmenemismuotoja ovat

 • ajatukset
 • fantasiat
 • halut
 • uskomukset
 • asenteet
 • käyttäytyminen
 • seksuaalisuuden harjoittaminen
 • roolit ja suhteetPäivitetty 14.3.2022

Sukupuolisuus

Kokemus omasta sukupuolesta on moniulotteinen asia.

Oman sukupuolen kokemisessa voi olla eroja. Sukupuoli määritellään useimmiten biologisista ominaisuuksista, jotka tekevät ihmisestä joko miehen tai naisen. Sukupuoli-identiteetti ei välttämättä selity ihmisen fyysisillä ominaisuuksilla. Kaikki ihmiset eivät koe olevansa selkeästi joko miehiä tai naisia. Tärkeä osa sukupuoli-identiteettiä on ihmisen oma kokemus itsestään.

Suomen laissa on määritelty kaksi sukupuolta, nainen ja mies. Juridisella sukupuolella tarkoitetaan esimerkiksi passissa olevaa merkintää sukupuolesta. Passissa oleva merkintä ei tarkoita sitä, että sukupuoli-identiteetin pitäisi olla sama.

Sukupuolen moninaisuus

Jokaisella ihmisellä kokemus omasta sukupuolesta on yksilöllinen. Tavalla tai toisella sukupuolen moninaisuus on osa kaikkia ihmisiä, eikä sitä voi rajata koskemaan vain tiettyä ihmisryhmää. Sukupuolen moninaisuus tarkoittaa erilaisten sukupuolen kokemusten ja ilmaisutapojen kirjoa.

Sukupuolen moninaisuus on eri asia kuin seksuaalisen suuntautumisen moninaisuus. Seksuaalinen suuntautuminen kuvaa sitä, kehen ihminen ihastuu, rakastuu tai tuntee vetoa.

Tasa-arvolaki kattaa sukupuolen moninaisuuden. Laissa on kielletty syrjintä sukupuolen, sukupuoli-identiteetin ja sukupuolen ilmaisun perusteella. Lisäksi laki velvoittaa viranomaisia, työnantajia ja koulutuksen järjestäjiä ennaltaehkäisemään syrjintää tavoitteellisesti ja suunnitelmallisesti.

Käsitykset sukupuolesta ja sukupuolisuudesta voivat vaihdella eri kulttuureissa.

Toisissa maissa ja kulttuureissa sukupuoliin sekä naisen ja miehen rooleihin voi kohdistua erilaisia ajatuksia, odotuksia ja oletuksia. Esimerkiksi käsitykset siitä, kumman sukupuolen tehtävä perheessä on hoitaa kotia ja lapsia, voivat vaihdella eri kulttuureissa hyvinkin paljon.

Päivitetty 14.3.2022

Seksuaalioikeudet

Katso alta video suostumuksesta. Voit katsoa videon The famous ’Tea Consent’ – video suostumuksesta myös YouTubessa tästä linkistä (Youtube).

Katso video suostumuksesta

Seksuaaliterveys ja ehkäisy

Ehkäisy on kaikkien vastuu ja velvollisuus.

Ehkäisyasiat voivat aluksi tuntua hankalilta ja ujostuttavilta, mutta niistä huolehtiminen on osa jokaisen elämää ja hyvinvointia.

Jokaisella on oikeus päättää itse, kenen kanssa haluaa jakaa seksuaalisuuttaan ja harrastaa seksiä. Turvalliseen seksielämään kuuluu se, että kumppani on luotettava ja molemmat kohtelevat toisiaan kunnioittavasti ja arvostavasti.

Omasta ja toisten terveydestä pitää huolehtia ehkäisyllä

Ehkäisyn avulla suojaudutaan seksi- eli sukupuolitaudeilta ja ei-toivotulta raskaudelta. Omasta seksuaaliterveydestä tulee myös huolehtia käymällä tarvittaessa lääkärintarkastuksissa. Nuorten naisten pitää käydä seksielämän aloittamisen jälkeen säännöllisin väliajoin gynekologisissa lääkärintarkastuksissa.

Ehkäisyä kannattaa käyttää aina, kun ei halua tulla yhdynnässä raskaaksi tai saattaa naista raskaaksi. Lyhytkestoinen tai keskeytetty yhdyntä voi johtaa raskauteen. Ehkäisyn laiminlyönti, välinpitämättömyys tai turhien riskien ottaminen voi johtaa raskauteen tai sukupuolitaudin tarttumiseen.

Jos epäilet saaneesi seksitaudin, käy testeissä

Seksitautitesteihin menemistä ei tarvitse häpeillä, päinvastoin: testauttamalla itsesi huolehdit omasta ja kumppanisi terveydestä. Oulun yliopistollisen sairaalan ihotautien poliklinikalla voit käydä teettämässä seksitautitestin ilman lähetettä. Älä harrasta suojaamatonta seksiä, jotta et tartuta kumppania.

Ehkäisyvälineitä on monenlaisia

16–20-vuotiaiden oululaisten on mahdollista saada ehkäisyvälineitä maksuttomasti. Ehkäisyn aloitus tehdään kouluterveydenhoitajalla tai ehkäisyneuvolassa. Ehkäisyä aloitettaessa terveydenhoitaja kertoo eri ehkäisyvaihtoehdoista ja pyrkii yhdessä nuoren kanssaan löytämään juuri nuorelle sopivan vaihtoehdon.

Kondomi on ainoa ehkäisyväline, joka suojaa seksitaudeilta

Kondomeja voi ostaa kaupoista, huoltoasemilta, kioskeista, apteekeista ja verkkokaupoista. Niiden ostamisella ei ole ikärajaa. Omaa ja kumppanin terveyttä ja hyvinvointia pitää kunnioittaa huolehtimalla ehkäisystä.

Katso alta video kondomin käytöstä. Voit katsoa videon Kondomikioski.fi: Näin käytät kondomia myös YouTubessa tästä linkistä (Youtube).

Kondomikioski.fi: Näin käytät kondomia


Vakiintuneessa seurustelussa ehkäisyn voi halutessaan vaihtaa kondomista muihin menetelmiin. Ennen sitä on molempien kuitenkin hyvä käydä varmistamassa seksitautitesteissä, ettei kanna tietämättään mitään seksitautia. Jotkut seksitaudit voivat olla oireettomia.

E-pillerit ja muut hormonaaliset ehkäisymenetelmät suojaavat raskaudelta

Ennen hormonaalisen ehkäisyn käytön aloittamista on hyvä ottaa selvää eri vaihtoehdoista, sekä käydä tapaamassa lääkäriä. Lääkärin kanssa voi keskustella, millainen ehkäisy on sopiva. Hormonaalinen ehkäisy on luotettava ehkäisymenetelmä, kun sitä käytetään säännöllisesti ja ohjeiden mukaisesti.

Jälkiehkäisypilleri on vain hätätapauksia varten

Jälkiehkäisypilleri estää raskauden alkamisen, mutta ei keskeytä jo alkanutta raskautta. Jälkiehkäisyä käytetään, kun seksissä ei ole käytetty ehkäisyä. Jälkiehkäisyä voidaan tarvita, jos kondomi menee rikki tai luiskahtaa pois yhdynnän aikana. Niitä voi ostaa apteekista ilman reseptiä.

Muiden hormonaalisten ehkäisymenetelmien ostaminen edellyttää lääkärin määräämän reseptin. Jälkiehkäisypillereitä, eli niin sanottuja “katumuspillereitä” ei pidä käyttää toistuvasti ehkäisynä!

Seksitaudit ovat viruksen tai bakteerin aiheuttamia tartuntatauteja

Seksitaudit tarttuvat useimmiten suojaamattomassa seksissä, kun kondomia ei käytetä. Seksitaudit ja bakteerit siirtyvät ihmisestä toiseen limakalvokosketuksessa. Myös suuseksissä voi saada tai tartuttaa seksitaudin. Seksitaudit eivät tartu normaalissa ihokosketuksessa, kuten suutelussa, eivätkä esimerkiksi saunan lauteiden, yhteisten wc-tilojen tai ruokailuvälineiden kautta.

Jotkin seksitaudit voivat olla pitkään oireettomia. Seksitautia voi sairastaa tietämättä siitä itse. Pahimmassa tapauksessa hoitamaton seksitauti voi aiheuttaa esimerkiksi lapsettomuutta. Jos pelkää sairastavansa seksitautia tai havaitsee outoja oireita intiimialueilla, kannattaa varata aika seksitautitesteihin omalta terveysasemalta tai lähimmästä sairaalasta.

Ehkäisyyn, raskauteen ja seksitauteihin liittyvää terveydenhuoltoa saat oman asuinalueesi terveysasemalta

Ammattiopistoissa ja ammattikorkeakouluissa opiskelevat voivat asioida ehkäisyyn, raskauteen ja muihin seksuaaliterveyteen liittyvissä asioissa opiskeluterveysasemalla.

Yliopisto-opiskelijat voivat asioida ehkäisyyn, raskauteen ja muihin seksuaaliterveyteen liittyvissä asioissa YTHS:llä.

Oulun Hiv-tukikeskukseen voit varata ajan maksuttomaan ja nimettömään HIV-testiin. Testitulos on luotettava, kun mahdollisesta tartunnan saamisesta on kulunut yli kolme kuukautta.

Nuoren naisen kannattaa käydä gynekologisessa tutkimuksessa viimeistään seksielämän alkaessa

Perusterveydenhuollossa gynekologille pääsee yleensä vain terveyskeskuslääkärin lähetteellä. Yleislääkäri arvioi, tarvitseeko gynekologin vastaanotolla asioida. Yleislääkäri voi kirjoittaa ehkäisypillerireseptin ja tehdä gynekologisia perustarkastuksia.

Gynekologiajan voi varata suoraan myös yksityiseltä lääkäriasemalta, jolloin ei tarvita lähetettä. Yksityislääkärillä käynti on maksullista, mutta lääkärinpalkkioista ja hoitomaksuista vähennetään Kelan korvausosuus. Yksityisiltä lääkäriasemilta voi kysyä hinta-arvion etukäteen.

Peruskoululaiset ja lukiolaiset voivat asioida gynekologisissa asioissa oman asuinalueensa terveysasemalla.

Ammattiopistoissa ja ammattikorkeakouluissa opiskelevat voivat asioida gynekologisissa asioissa opiskeluterveysasemalla.

Yliopisto-opiskelijat voivat tiedustella gynekologiaikaa YTHS:ltä.

Jos et ole opiskelija, voit asioida gynekologisissa asioissa oman asuinalueesi terveysasemalla.

Päivitetty 14.3.2022

Itsetyydytys

Itsetyydytys on luonnollinen, hyvä ja turvallinen keino tutustua omaan kehoon ja seksuaalisuuteen.

Kun osaa nauttia omasta kehostaan ja seksuaalisuudestaan itsensä kanssa, seksuaalisuus voi tuntua helpommalta myöhemmin toisen kanssa. Itsetyydyttämällä voi tutustua siihen, millainen kosketus tuntuu itsestä hyvältä.

Ei ole olemassa määritelmää siitä, kuinka usein on normaalia harrastaa itsetyydytystä.

Itsetyydytys ja itsensä koskettaminen on jokaisen henkilökohtainen asia, jota jotkut harrastavat enemmän ja toiset vähemmän. Itsetyydytyksen määrä on normaali, jos se ei häiritse arkea ja muuta elämää.

Itsetyydytykseen voi kuulua erilaiset fantasiat, haaveilut ja mielikuvat

Fantasioita ja mielikuvia voi olla erilaisia, ja ne voivat muuttua iän myötä. Fantasia ei vahingoita muita, eikä ole olemassa vääriä tai epänormaaleja fantasioita.

Päivitetty 14.3.2022

Eka kerta

Ei ole olemassa tiettyä ikää sille, milloin ekan kerran pitäisi tapahtua.

Eka kerta mietityttää, puhututtaa ja kummastuttaa paljon niin omissa ajatuksissa kuin kaveripiirien puheenaiheissakin. Jos kaveripiirissä kerrotaan jo ensimmäisistä seksikokemuksista, voi tulla tunne, että se pitää “saada pois alta”. On kuitenkin hyvä muistaa, että kaveripiirissä omia kokemuksia saatetaan liioitella ja kehuskella olevansa kokeneempia, kuin todellisuudessa ollaankaan.

Piirroskuva, jossa kuvattuna kahdet jalat peiton alla.
Kuvitus: Jenni Alasimi

Jos ajatus omasta neitsyydestä tuntuu kiusalliselta ja sen haluaa äkkiä menettää, ei ole vielä valmis seksiin

Olisi tärkeää ajatella, että neitsyyttä ei menetetä, vaan se annetaan jollekin ihmiselle, joka on luotettava, turvallinen ja tärkeä. Eka kerta koetaan vain kerran, eikä seksin aloittamiseen ei ole kiire.

Katso alta video ekasta kerrasta. Voit katsoa videon Eka kerta myös YouTubessa tästä linkistä (Youtube).

Eka kerta.

Seksiin kuuluu aina luottamus toiseen ihmiseen ja molemminpuolinen kunnioitus

Seksi kannattaa aloittaa luotettavan kumppanin kanssa sitten, kun itse kokee olevansa valmis ja molemmat sitä haluavat. Toista tulee kohdella siten, miten itse haluaa tulla kohdelluksi. Toisen kunnioittamista on myös se, että ei juoruile yhteisistä seksikokemuksista ulkopuolisille. Seksiin ei kuulu minkäänlainen painostaminen tai pakottaminen. Ilman seksiäkin voi seurustella ja olla yhdessä.

Molemmat osapuolet ovat vastuussa ehkäisystä huolehtimisesta

Yhdyntään kuuluu jokaisella kerralla vastuullisuus. Ehkäisyllä suojaudutaan sukupuolitaudeilta ja ei-toivotulta raskaudelta. Kypsyyttä yhdyntään osoittaa se, että tietää, miten pitää toimia, jos saa sukupuolitaudin tai itse tai kumppani tulee tahattomasti raskaaksi.


Kondomi on ainoa ehkäisyväline, joka suojaa sekä sukupuolitaudeilta että raskaaksi tulemiselta. Ei kannata luottaa siihen, ettei kumppanilla tai hänen aikaisemmilla seksikumppaneillaan ole ollut koskaan sukupuolitautia. Jotkin taudit voivat olla täysin oireettomia, ja moni saattaa sairastaa niitä tietämättään.

Tiedät olevasi valmis yhdyntään, kun:

 • kehosi on riittävän kehittynyt, sillä muuten yhdyntä ei onnistu
 • sinulla ei ole enää seksiin liittyviä kysymyksiä, joihin et tiedä vastausta
 • huolehdit ehkäisystä
 • olet tarpeeksi kypsä ja tiedät, miten sinun tulisi toimia, jos sinä itse tai kumppanisi saisi seksitaudin tai tulisi raskaaksi
 • sinulla on turvallinen ja luotettava kumppani, jolle uskallat kertoa tunteistasi ja toiveistasi
 • ajatus seksistä ja yhdynnästä ei pelota tai ahdista sinua
 • sinä ja kumppanisi olette voineet puhua asiasta yhdessä etukäteen ja olette molemmat siihen valmiitaPäivitetty 14.3.2022

Raskaana?

Ensimmäinen merkki raskaudesta on usein kuukautisten poisjääminen, rintojen aristaminen tai huonovointisuus.

Jos epäilet olevasi raskaana, tee raskaustesti. Voit epäillä raskautta, jos olet ollut yhdynnässä viime kuukautisten jälkeen ja kuukautiset ovat myöhässä. Jos raskaustesti on positiivinen, varaa aika oman asuinalueesi neuvolaan.

Jos raskaus on mahdollinen, kannattaa tehdä raskaustesti sen jälkeen, kun kuukautisten olisi pitänyt alkaa. Raskaustestejä saa ostettua apteekeista ja päivittäistavarakaupoista. Luotettavimman tuloksen raskaustestillä saa noin viikko kuukautisten poisjäämisen jälkeen.

Raskaudesta ja sen jatkumisesta päättäminen ovat isoja asioita, joiden kanssa ei kannata jäädä yksin. Lähipiirin tuki ja apu ovat tärkeitä isoja päätöksiä tehdessä. Puhuminen voi helpottaa omaa oloa ja tunteiden myllerrystä raskauteen liittyen.

Raskaaksi voi tulla yhdynnässä, kun miehen penis on ollut naisen emättimessä

Raskaaksi voi tulla jo ensimmäisestä seksikerrasta sekä keskeytetystä yhdynnästä ilman ehkäisyä. Raskaaksi tuleminen ei edellytä siemennesteen laukeamista emättimeen yhdynnän päätteeksi, vaan jo pieni määrä siemennestettä naisen emättimessä voi saattaa naisen raskaaksi.

Jos raskaustesti näyttää positiivista ja asia mietityttää, kannattaa mennä omalle terveysasemalle

Oulussa terveysasemille ei varata erikseen aikaa soittamalla, vaan terveysasemalle mennään käymään. Terveysasemalla otetaan vuoronumero ja asiakkaat pääsevät hoitajan vastaanotolle numerojärjestyksessä. Hoitajaan voi ottaa yhteyttä myös sähköisen Oulun omahoito -palvelun kautta. Palvelun käyttö edellyttää vahvaa tunnistautumista.

Hoitaja voi tarvittaessa pyytää lääkärin mukaan vastaanotolle tai antaa asiakkaalle ajan lääkärille. Terveysasemalla voidaan varmistaa raskaus sekä keskustella mahdollisista vaihtoehdoista asian suhteen.

Jos raskaustesti näyttää negatiivista, mutta on edelleen huoli mahdollisesta raskaudesta, kannattaa testi uusia noin viikon kuluttua. 

Jos raskaus ei mietitytä enempää, voi positiivisen raskaustestin tekemisen jälkeen olla yhteydessä suoraan neuvolaan

Toisinaan vanhemmat tarvitsevat tukea päästäkseen hyvään alkuun vauva-arjessa. Ensi- ja turvakoti tarjoaa tukea ja apua tarvittaessa jo raskausaikana. Ensikotiin hakeudutaan kunnan sosiaalitoimen kautta tai ottamalla suoraan yhteyttä ensikotiin.

Jos raskaus ei ole toivottu, raskauden keskeyttämisestä pitää päättää mahdollisimman pian

Raskaudenkeskeytyksen, eli abortin, voi tehdä ennen 12:tta raskausviikkoa. Raskauden keskeyttämiseen on erilaisia tapoja, joiden valintaan vaikuttaa terveydentila, kauanko on ollut raskaana sekä oma mielipide. Jos raskautta päätetäänkin jatkaa, käynnit jatkuvat normaalisti äitiysneuvolassa.

Päivitetty 14.3.2022

Porno

Pornon tarkoitus on tuottaa seksuaalista kiinnostusta ja kiihottumista.

Porno eli pornografia on aikuisille tarkoitettua niin sanottua viihdettä. Sen tarkoituksena ei ole näyttää aitoa tai oikeaa seksuaalisuutta, rakkautta tai nautintoa, vaan tuottaa seksuaalista kiinnostusta ja kiihottumista.

Pornoa näkee eri muodoissa muun muassa lehdissä, elokuvissa ja internetissä. Sitä voidaan määritellä eri tavoin, esimerkiksi jakamalla pehmeään (softcore) ja kovaan (hardcore) pornografiaan. Myös jokainen yksilö kokee pornografian omalla tavallaan. Jotkut kokevat sen omaa fantasiamaailmaansa rikastuttavana asiana, kun taas toiset ahdistuvat pornosta.

Porno ja eroottiset kuvat on usein tehtyä, näyteltyä tai muokattua, eivätkä ne usein vastaa todellisuutta

Porno-elokuvat tai -kuvat voivat antaa vääriä luuloja normaalista seksuaalisesta kanssakäymisestä, kuten esileikistä, yhdynnästä ja kahden ihmisen välisestä kunnioituksesta. Pornon välityksellä saattaa tulla myös vääränlainen kuva siitä, millainen on normaali tai toista osapuolta kiinnostava naisen tai miehen vartalo.

Osa ihmisistä kiihottuu ja tyydyttää itseään katsellessaan pornoa tai eroottisia kuvia ja videoita

Pornoa on nykypäivänä tarjolla internetissä sekä mediassa paljon, ja pornografinen materiaali saattaa tulla eteen netissä myös vahingossa. Sopivissa määrin ja muistaen, että kysymyksessä on aikuisten satu, pornosta voi nauttia huoletta. Satunnaisesta pornon katselusta ei siis tarvitse tuntea syyllisyyttä.

Pornon katselun ikäraja on 18 vuotta

Tämä ikäraja on tehty lasten ja nuorten suojelemiseksi, ja sitä on hyvä noudattaa. Ikärajalla halutaan suojella lapsia asioilta, joita he eivät välttämättä pysty ymmärtämään ja jotka aiheuttavat ahdistusta ja hämmennystä.

Pornon katselu voi aiheuttaa ikäviä tunteita, kuten ahdistusta ja pelkoa

Ikävistä kokemuksista tai ahdistuksesta on tärkeää kertoa jollekin luotettavalle ihmiselle, jonka kanssa asiasta voi puhua. Porno on tehty houkuttelevaksi, ja sitä on helposti saatavilla. Jatkuva pornon katseleminen tai jokin tietynlainen porno voivat aiheuttaa riippuvuutta.

Jos pornon käytöstä on vaikea pitää taukoa, olisi asia syytä ottaa puheeksi jonkun ammattiauttajan kanssa. Jo tilanteen arvioiminen voi olla helpompaa asiaan perehtyneen ammattilaisen kanssa.

Päivitetty 14.3.2022

Kysy tai keskustele aiheesta PulmaKulmassa:

Oliko tämä sivu hyödyllinen?

1 = Ei lainkaan hyödyllinen, 5 = erittäin hyödyllinen

Sivukategoria: Tietoa nuorille

Netissä pätevät samat lait ja säännöt kuin muuallakin. Kun nettiin luo sisältöä, pitää sen laillisuus sekä oma ja muiden ihmisten yksityisyys ottaa huomioon. Netissä ei voi käyttäytyä nimettömänäkään miten haluaa, vaan jokaista tulee kohdella tasavertaisesti ja kunnioittavasti.

Netistä löytämääsi materiaaliin kannattaa aina suhtautua kriittisesti. Ei siis kannata uskoa kaikkea lukemaansa ilman varmuutta tiedonlähteestä. Netissä on paljon vanhaa, harhaanjohtavaa ja vääristeltyä materiaalia. Toisen henkilön tekemän teoksen käyttäminen ja levittäminen ilman lupaa on laitonta. Esimerkiksi kirjoitukset, valokuvat ja videot ovat teoksia.

Oman koneen ja kännykän tietoturvasta ja suojauksista on hyvä huolehtia. Omat sivustot ja muut käyttäjätilit kannattaa suojata vahvoilla salasanoilla. Netin yhteisöpalveluissa ei koskaan kannata luovuttaa salasanoja, eikä kertoa omia henkilö- tai yhteystietoja ulkopuolisille henkilöille.

Päivitetty 14.3.2022

Lue tarkempaa tietoa:

Turvallinen netinkäyttö

Tietoturva alkaa laitteen käynnistämisestä.

Ovatko virustorjuntaohjelmat ajantasaisia? Entä muut käyttämäsi ohjelmat? Millainen nettiyhteys sinulla on, entä käyttöjärjestelmä? Tuntemalla oman koneensa toiminnan estää parhaiten esimerkiksi haittaohjelmien pääsyn.

Nettisivustojen tietoturvaan ja tietojen käyttämiseen on hyvä perehtyä kun siitä ilmoitetaan, sekä esimerkiksi silloin, kun täytät yhteystietoja erilaisiin lomakkeisiin. Suojattua yhteyttä kannattaa käyttää aina, kun hoitaa omia henkilökohtaisia asioitaan, kuten raha- ja pankkiasioita. Sivustoa ei kannata käyttää, jos sen turvallisuus epäilyttää vähääkään.

Hyvä salasana sisältää numeroita ja kirjaimia, jotka eivät tarkoita mitään

Samaa salasanaa ei kannata käyttää eri palveluissa. Kaikki salasanat kannattaa pitää vain omana tietonasi ja vaihtaa ainakin muutaman kerran vuodessa. Salasanasi eivät kuulu kenellekään, eivät edes parhaalle kaverille.

Oikeat viralliset tahot eivät koskaan kysele eivätkä tarvitse salasanojasi tai tunnuslukujasi. Kuva- ja viestintäpalveluissa, kuten Instagramissa, kannattaa julkaista vain sellaista materiaalia, joka ei loukkaa ketään tai aiheuta myöhemmin harmia.

Nettituttuihin on hyvä suhtautua varauksella

Netissä on helppo valehdella tai vääristellä totuutta.

Kannattaa olla varovainen, mitä tietoja itsestään jakaa

Tarkkoja tietoja ei kannata jakaa profiileissaan. Tietoja ovat esimerkiksi osoite, puhelinnumero tai henkilötunnus. Omien nettiprofiilien yksityisasetuksiin kannattaa kiinnittää huomiota sekä säätää niitä mahdollisimman tiukaksi.

Statuspäivitysten ja kommenttien suhteen kannattaa olla varovainen. Juorut lähtevät helposti liikkeelle, jos itsestään paljastaa liikaa tai joku ymmärtää statuspäivityksen merkityksen väärin.

Päivitysten sisältöä kannattaa harkita, jos kaverilistalla on ihmisiä, joille itsestään ja omasta elämästään ei halua paljastaa kaikkea. Päivityksillä ei kannata myöskään paljastaa, milloin oma koti on tyhjillään, esimerkiksi matkustelujen ajan.

Kaikilla on oikeus loukkaamattomuuteen ja yksityisyyteen myös netissä. Netissä ja kuvapalveluissa ei saa jakaa materiaalia toisista ilman lupaa.

Omia salasanoja ei kannata kertoa muille

On riskialtista antaa toisen kirjautua palveluihin lainatunnuksilla. Toisen henkilön tunnuksien luvaton käyttäminen on laiton tietomurto.

Kiusataanko sinua? Ahdisteleeko joku sinua? Epäiletkö joutuneesi rikoksen uhriksi? Et tiedä miten toimia?Päivitetty 14.3.2022

Materiaalin jakaminen ja tiedonhaku

Kaikki nettiin julkaistu materiaali voi päätyä koko maailman nähtäväksi.

Kuka tahansa voi kopioida kerran julkaistun kuvan tai tekstin omalle koneelleen ja levittää sitä edelleen. Toisen kuvan kopiointi ja eteenpäin levittäminen ei välttämättä koskaan päädy alkuperäisen lähettäjän tietoon, ja materiaali voi levitä netissä laajalle.

Kuvasta tunnistettavilta ihmisiltä pitää pyytää lupa, jotta kuvan  voi julkaista. Epäilyttävät kuvat ja materiaali, kuten seksistiset tai vähäpukeiset kuvat itsestä tai kavereista kannattaa aina jättää julkaisematta.

Väärissä käsissä kuvat tai kirjoitukset voivat aiheuttaa ongelmia

Vanhat kuvat, videot tai mielipidekirjoitukset saattavat tulla vastaan myöhemmin ikävässä tilanteessa tai väärässä asiayhteydessä. Jos jotain kuvaa itsestään tai kavereistaan ei kehtaisi näyttää esimerkiksi vanhemmilleen, sukulaisilleen tai työpaikan tutuilleen, ei sitä kannata julkaista netissä.

Vaikka netti on täynnä sisältöä, kaikkea ei saa jakaa vapaasti

Tekijänoikeutta loukataan, kun toisen tekemää teosta, kuten musiikkikappaletta, maalausta, valokuvaa tai videota, kopioidaan ja levitetään ilman lupaa. Jos netissä jaetaan vaikkapa kaupasta ostettua elokuvaa, toimitaan väärin. Väärin toimii myös se, joka lataa netistä laittomasti jaetun elokuvan koneelleen.

Netistä on nopeaa ja helppoa etsiä tietoa

Useimmilla ihmisistä on lähes aina mukana älypuhelin, jossa on internetyhteys. Älypuhelimella tiedon etsiminen onnistuu missä ja milloin vain. On kuitenkin hyvä muistaa, että kaikki tieto ei ole välttämättä totta.

Jos nettiä hyödyntää osana opintoja ja tiedonkeruuta, on tärkeää huolehtia lähdekriittisyydestä

Toisen kirjoittamaa tekstiä, ei saa esitellä omanaan koulutehtävissä tai muualla. Lähteet, joista tietoa on luettu, pitää aina merkitä tekstiin selkeästi, jotta lukija tietää, mistä asia on peräisin.

Kun nettisivuilta etsii tietoa, kannattaa harkita, mihin sivustoihin luottaa. Yritysten nettisivujen tarkoitus on markkinoida tuotteita tai palveluja. Sivustoon, jossa ei kerrota sen tuottajaa tai rahoittajaa, ei kannata luottaa.

Lähteisiin, joihin kuka tahansa voi tuottaa tietoa (kuten Wikipedia), on hyvä suhtautua kriittisesti. Luotettavilla sivuilla kerrotaan lähdeaineisto, jotta lukija voi tutustua alkuperäislähteeseen.

Netistä lainattuun tietoon viitataan kuten kirjasta löytyneeseen tietoon. Esille tulee laittaa tekijän tiedot, nettisivu ja päivämäärä, jolloin sivu on luettu. Monien sivujen sisältö muuttuu nopeastikin, ja kaksi viikkoa myöhemmin sivustolta löytynyt tieto saattaa olla jo kadonnut.

Internetissä kuka tahansa voi julkaista mitä tahansa

Netissä tehdään laittomuuksia ja levitetään perättömiä huhuja. Blogeihin, videoihin, keskusteluihin, streameihin ja jopa uutisiin pitää suhtautua varovasti. Kannattaa pohtia sitä, perustuuko teksti kokemukseen vai tutkittuun tietoon.

Läheskään kaikki nettiin kirjoitettu ei ole totta, joten kannattaa miettiä, millaisilta sivuilta itselleen tietoa etsii. Luotettavilla sivustoilla on aina näkyvissä sivujen ylläpitäjä ja ylläpitäjien yhteystiedot.

Päivitetty 14.3.2022

Netiketti

Internetissä pätevät lait ja kaikki arkielämän käyttäytymissäännöt.

Netiketillä tarkoitetaan internetissä noudatettavia käytöstapoja. Netti saattaa vaikuttaa kasvottomalta paikalta, jossa on helppo sanoa toiselle ilkeitäkin asioita suoraan. Jokaisen nettipäätteen ja ruudun takana on kuitenkin toinen ihminen, jolla on tunteet.

Netti ja laki

Kaikki, mikä on laitonta yleisesti, on laitonta myös internetissä. Omista oikeuksistaan kannattaa pitää kiinni. Netinkäyttäjällä on oikeus yksityisyyteen, eikä ketään pidä huijata. Yleisimpiä netissä tehtyjä rikoksia ovat tekijänoikeusrikokset, tietomurrot, perättömät uhkaukset, kunnianloukkaukset ja yksityiselämään liittyvien tietojen levittäminen.

Katso alta video netistä ja laista. Voit katsoa videon Netti ja laki myös YouTubessa tästä linkistä (Youtube).

Netti ja laki

Kommentoi, kirjoita ja sano asioita, jotka voisit sanoa myös kasvotusten

Netti saattaa vaikuttaa kasvottomalta paikalta, jossa on helppo sanoa toiselle ilkeitäkin asioita suoraan. Hyvä periaate onkin, että netissä ei sanota tutulle tai tuntemattomallekaan ihmiselle mitään sellaista, mitä ei voisi sanoa hänelle kasvotusten.

Selkeä, yksinkertainen ja ystävällinen viesti menee helpoiten perille ilman väärinymmärryksiä

Omiin tapoihin viestiä ja kirjoittaa on hyvä kiinnittää huomiota. Varsinkin kirjoittaessa on aina se riski, että tarkoitus ymmärretään väärin. Netin välityksellä toisen osapuolen muu viestintä, kuten äänensävy sekä eleet ja ilmeet, jäävät näkemättä.

Sosiaalisen median ryhmissä, nettisivuilla ja keskustelupalstoilla on omia sääntöjä

Netiketin hallitsemiseen kuuluu myös sen tiedostaminen, minkälaisella sivustolla kulloinkin liikkuu. Nettisivuilla, keskustelupalstoilla ja sosiaalisen median ryhmissä pitää aina noudattaa sen omia sääntöjä.

Katso alta video fiksusta käyttäytymisestä verkossa. Voit katsoa videon Viksusti verkossa myös YouTubessa tästä linkistä (Youtube).

Viksusti verkossaPäivitetty 14.3.2022

Nettikiusaaminen

Pieni vitsiksi tarkoitettu pila voi saada yllättäen suuret mittasuhteet.

Nettikiusaaminen voi olla esimerkiksi pilkkaamista, uhkailua, toisen henkilön yksityisten tietojen levittämistä tai toisena ihmisenä esiintymistä, jotka voivat olla rangaistavia rikoksia.

Katso alta video vihapuheesta. Voit katsoa videon Vihapuhe myös YouTubessa tästä linkistä (Youtube).

Vihapuhe

Jos netissä kokee tai kohtaa kiusaamista, sen lähde kannattaa selvittää ja estää

Häiriköt kannattaa poistaa omasta kaverilistasta tai seuraajista. Palvelun ylläpidolle on myös tärkeää ilmoittaa häiritsevästä käyttäytymisestä, jotta siihen voidaan puuttua.

Kirjoituksista, kuvista tai viesteistä kannattaa ottaa kuvakaappaus tai tulostaa ne itselleen todisteeksi. Poliisit voivat löytää nimettöminä tai väärillä nimillä kirjoitettujen viestien lähettäjät.

Jatkuvasta kiusaamisesta ja häiriköinnistä kannattaa ilmoittaa poliisille sekä kertoa läheisille

Nettikiusaamista ei koskaan pidä hyväksyä, ja siihen on tärkeää pyytää apua esimerkiksi kavereilta, vanhemmilta tai koulun henkilökunnalta.

Niin sanottuihin viharyhmiin liittyminen on lapsellista ja osoittaa, että niihin liittyvä ei osaa käyttää netin yhteisöpalveluja asiallisesti. Toisia ihmisiä tai ihmisryhmiä herjaava kirjoittelu saattaa täyttää jopa rikoksen tunnusmerkit.

Jos tulet kiusatuksi netissä:

 • Kerro vanhemmille, opettajalle tai tutulle aikuiselle, palvelun ylläpidolle ja tarvittaessa poliisille.
 • Älä vastaa viesteihin.
 • Tallenna kiusausviestit puhelimeen tai tietokoneelle, ota tarvittaessa kuvakaappaus. Ota muistiin myös päivämäärät ja kellonajat, sekä kiusaajan tiedot, kuten nimimerkki ja sähköposti.
 • Estä kiusaajan viestien näkyminen.
 • Tarvittaessa voit poistaa oman profiilisi palvelusta.Päivitetty 14.3.2022

Ongelmallinen netinkäyttö

Netin käyttäminen on ongelmallista, jos se on pakonomaista ja hallitsematonta.

Internetistä on paljon hyötyä. Esimerkiksi tietoa löytyy nopeasti ja omia ajatuksiaan voi tuoda julki. Netin käyttö on ongelmallista, kun siitä tulee pakonomaista ja hallitsematonta. Asiaan voi liittyä myös syyllisyyden tunteita.

Onko netissä vietetty aika pois opiskeluilta, kavereilta tai liikkumiselta? Esimerkiksi päänsärky ja ärtymys voivat johtua tietokoneen tai älypuhelimen pitkään jatkuneesta käytöstä.

Netin ja sosiaalisen median käyttöä kannattaa vähentää, jos niistä tulee tärkeämpiä kuin läheisistä ihmisistä

Erilaiset keskusteluryhmät, chatit, mobiili- ja nettipelit, Youtube, Tiktok sekä muut sosiaalisen median palvelut voivat viedä huomaamatta useita tunteja päivästä. Jopa syöminen voi jäädä väliin. Silloin on hyvä miettiä, kannattaisiko käyttöä vähentää.

Koukuttavaa netissä ja sosiaalisen median palveluissa on itse sisältö,  esimerkiksi pornosivut, videot ja nettipelit. Jos nettiystävistä tulee niin tärkeitä, että he korvaavat todelliset ystäväsi, on aika rajoittaa netissä viettämääsi aikaa.

Laitteiden käyttäminen illalla heikentää unta

Voi olla hyvä kokeilla, että esimerkiksi klo 23 jälkeen ei käytä mitään laitteita ja menee sänkyyn vain makoilemaan hämärään. Aivot tarvitsevat riittävästi lepoa, jotta mieli pysyy toimintakykyisenä ja virkeänä.

Netistä, sosiaalisesta mediasta ja viihteestä on mahdollista irrottautua. Se vaatii päättäväisyyttä ja rutiinien muuttamista. Aina se ei onnistu yksin, ja silloin kannattaa hakea apua.

Päivitetty 14.3.2022

Osta ja myy netissä

Kuluttajansuoja ei päde, jos netissä ostaa tuotteita yksityishenkilöltä.

Kuluttajaneuvojat eivät siis voi auttaa, jos yksityishenkilöiden välisissä kaupoissa on epäselvyyksiä. Jos tulee huijatuksi kaupoissa, tulee asiasta tehdä rikosilmoitus poliisille.

Sivusto, jonka välityksellä kauppaa tehdään, ei lain nykytulkinnan mukaan ole vastuussa tuotteista. Huijauksesta voi kuitenkin ilmoittaa ylläpidolle, jotta tilanne ei pääsisi toistumaan.

Verkossa toimii laittomasti musiikkia ja elokuvia myyviä kauppoja. Laittoman verkkokaupan tunnistaa yleensä tuotteiden alhaisesta hinnasta. Verkkokaupan tuotteiden hintoja kannattaa vertailla jonkin tunnetun verkkokaupan hintoihin.

Verkossa tapahtuvassa etämyynnissä on riskejä

Ostajan tiedot voivat etenkin luottokortilla maksettaessa joutua vääriin käsiin, jos myyjän ja ostajan välistä yhteyttä ei ole asianmukaisesti suojattu. Suojatun yhteyden tunnistaa sivun alareunassa olevasta riippulukkosymbolista ja siitä, että selaimen osoiterivillä lukee https:// eikä http://.

Ennen verkko-ostosten tekemistä kannattaa varmistaa myyjän luotettavuus

Luotettavaan myyjään saa yhteyden puhelimella tai käymällä yrityksen toimipisteessä. Verkkomyyjän tulee kertoa tuotteistaan, sopimus- ja toimitusehdoistaan, takuusta ja mahdollisten virheiden hoitamisesta selkeästi ja ymmärrettävästi.

Verkkokaupassa kuluttajalla on oikeus palauttaa Suomesta tilaamansa käyttämätön tuote 14 päivän kuluessa tuotteen saapumisesta

Muista EU-maista tehtyjen verkko-ostosten palautusaika on 7 vuorokautta. Ulkomailta ostettaessa kuluttajansuoja ei automaattisesti ole Suomen lain mukainen, joten ulkomaisten yritysten kanssa asioidessa tulee olla erityisen tarkkana.

Päivitetty 14.3.2022

Kysy tai keskustele aiheesta PulmaKulmassa:

Oliko tämä sivu hyödyllinen?

1 = Ei lainkaan hyödyllinen, 5 = erittäin hyödyllinen

Sivukategoria: Tietoa nuorille

Suomessa jokaisen on suoritettava peruskoulu tai hankittava sitä vastaavat tiedot. Koulunkäynnillä ja oppimisella mahdollistetaan monet tärkeät taidot ja opit, joita tarvitaan tulevaisuudessa. Oppivelvollisuus laajentui 1.8.2021 alkaen ja se tarkoittaa, että toisen asteen koulutus on maksutonta. Oppivelvollisuusikä nousi 18 ikävuoteen, joten yhdeksännen luokan keväällä kaikkien alle 18-vuotiaiden täytyy hakeutua kouluun. Kun peruskoulu loppuu, lähdetään usein opiskelemaan lukioon tai ammatilliseen oppilaitokseen. Muita vaihtoehtoja ovat kymppiluokka, oppisopimus, ammatilliseen peruskoulutukseen valmentava koulutus ja lukioon valmistava koulutus. Oppivelvollisuuden laajentamisen  tavoitteena on mm. edistää nuorten hyvinvointia ja auttaa jokaista pääsemään myöhemmin työelämään kiinni. Oppivelvollisuus loppuu nuoren täyttäessä 18 tai jo tätä ennen, jos valmistuu koulusta.

Lukion jälkeen on haettava korkeakouluun tai ammatilliseen koulutukseen, jotta on oikeutettu työttömyysetuuteen, jos opiskelupaikkaa ei saa. Ammatillisen peruskoulutuksen tutkinnon saamisen jälkeen ei tarvitse hakea opiskelemaan, koska on jo ammattikoulutettu.

Korkeakouluun voi hakea lukion tai ammatillisen koulutuksen jälkeen. Tutkinnon voi suorittaa ammattikorkeakoulussa tai yliopistossa.

Päivitetty 11.3.2022

Lue tarkempaa tietoa:

Peruskoulun jälkeen

Mitä peruskoulun jälkeen?

Kun peruskoulu loppuu, haetaan opiskelemaan ammattikouluun, lukioon, kymppiluokalle, oppisopimuskoulutukseen, ammatilliseen peruskoulutukseen valmentavaan koulutukseen (Valma) tai lukioon valmistavaan koulutukseen (Luva). Oppivelvollisuusiän noustua 18 ikävuoteen, ovat kaikki alaikäiset velvollisia hakemaan peruskoulun jälkeiseen koulutukseen. Erilliset nivelvaiheen koulutukset yhdistetään syksystä 2022 alkaen uudeksi yhtenäiseksi koulutuskokonaisuudeksi, tutkintokoulutukseen valmentavaksi koulutukseksi (TUVA). Koulutus koostuu erilaisista koulutuksen osista, joista voidaan koota joustavasti kunkin opiskelijan tarpeisiin parhaiten vastaava kokonaisuus. Siten edistetään opiskelijan siirtymistä toisen asteen opintoja kohti.

Nuorisotakuu takaa jokaiselle peruskoulun päättäneelle koulutuspaikan. Nuorisotakuu tarjoaa myös jokaiselle alle 25-vuotiaalle sekä alle 30-vuotiaalle vastavalmistuneelle koulutus-, harjoittelu-, työpaja- tai työpaikan kolmen kuukauden sisällä työttömäksi ilmoittautumisesta.

Ammatillinen koulutus

Ammatillisia perustutkintoja on tarjolla eri koulutusaloilla. Ammatillista peruskoulutusta voi suorittaa oppilaitoksessa tai oppisopimuskoulutuksena. Ammatilliseen perustutkintoon hakeutumiseen ei vaadita alan aiempaa osaamista. Tutkinto antaa myös yleisen jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin.

Ammattitutkinto on tarkoitettu henkilölle, joka on hankkinut alan peruskoulutuksen tai hankkinut vastaavan osaamisen työelämässä. Vastaava osaaminen on vähintään kolmen vuoden työkokemus.

Oppisopimuskoulutuksessa tehdään työtä työpaikalla ja suoritetaan teoriaopintoja oppilaitoksessa, jonka jälkeen saadaan samanlainen ammattitutkinto kuin kokonaan oppilaitoksessa järjestettävässä koulutuksessa. 15 vuotta täyttänyt voi solmia oppisopimuksen ja opiskelija on itse vastuussa sekä opinnoista ja tutkinnon tavoitteiden toteutumisesta.

Erikoisammattitutkinto on tarkoitettu henkilölle, joka on alan peruskoulutuksen jälkeen kehittänyt ammattitaitoaan ja hankkinut vankan työkokemuksen alalta (vähintään viisi vuotta).

Lukiokoulutus antaa pohjan korkeakouluopintoihin

Lukiokoulutuksen suorittanut ei ole opiskellut itselleen ammattia, minkä takia opintoja pitää jatkaa korkeakoulussa tai opiskella itselleen ammatti ammatillisessa oppilaitoksessa.

Lukiossa voi itse vaikuttaa opintojen sisältöön valitsemalla enemmän esimerkiksi luonnontieteiden kursseja, historiaa tai kieliopintoja. Lukion lopussa tehdään yleensä ylioppilastutkinto, johon valitut aineet vaikuttavat korkeakouluopiskelijoiden valinnassa. Hyvillä ylioppilastutkinnon arvosanoilla voi saada suoraan opiskelupaikan korkeakoulusta.

Jos opiskelupaikka ei ole vielä selvillä, voi hakea kymppiluokalle ja erilaisiin koulutuksiin

Kymppiluokalle voi hakea, jos tulevaisuuden opiskelijavalinnat eivät ole vielä selvillä tai haluaa korottaa päättötodistuksen numeroita.

Peruskoulun jälkeen on myös mahdollista osallistua ammatilliseen peruskoulutukseen valmentavaan koulutukseen (VALMA), jossa tutustutaan monipuolisesti eri aloihin ja niiden vaatimuksiin.

Mitä jos jää ilman opiskelupaikkaa?

Peruskoulun arvosanoja voi korottaa kymppiluokalla tai tutustua ammattiopiston opintoihin ammatilliseen koulutukseen valmentavissa opinnoissa. Seuraavaan yhteishakuun voi saada lisäpisteitä ja arvokasta kokemusta esimerkiksi työkokeilun avulla.

Etsivä nuorisotyö auttaa pohtimaan tulevaisuuden suunnitelmia

Etsivä nuorisotyöntekijä neuvoo mm. ilman opiskelu- tai työpaikkaa olevia ja koulutuksen keskeyttäneitä alle 29-vuotiaita nuoria. Etsivä nuorisotyöntekijä auttaa ja tukee löytämään mieluisia tavoitteita ja haaveita, joita kohti voi edetä pienin askelin. He kulkevat myös askelissa mukana ja auttavat miettimään ratkaisuja haastaviltakin tuntuviin tilanteisiin. Ole rohkeasti yhteydessä, älä jää yksin.

Katso alta video etsivästä nuorisotyöstä Byströmin Ohjaamossa. Voit katsoa sen myös YouTubessa tästä linkistä (Youtube).

Etsivä nuorisotyö Byströmin Ohjaamossa

Kansanopistoissa voit opiskella lyhyitä kursseja tai suorittaa ammatillisia opintoja

Kansanopistoissa on tarjolla laajasti erilaisia hyödyllisiä kursseja. Kansanopistoissa on mahdollisuus suorittaa myös lukion tai ammatillisen peruskoulutuksen oppimäärä.

Oulua lähimpänä sijaitsevat kansanopistot:

Oppilaitokset Oulussa

Toisen asteen jälkeen

Lukion tai ammatillisen koulutuksen jälkeen voi hakea korkeakouluun.

Lukion jälkeen on haettava korkeakouluun tai ammatilliseen koulutukseen, jotta on oikeutettu työttömyysetuuteen, jos ei opiskelupaikkaa saisi.

Ammatillisen peruskoulutuksen tutkinnon saamisen jälkeen ei ole pakko hakea opiskelemaan, koska on jo ammattikoulutettu. Ammatillisella tutkinnolla voi kuitenkin myös hakea opiskelemaan korkeakouluun.

Ammattikorkeakoulu

Ammattikorkeakoulututkinnon (AMK) laajuus on joko 210, 240 tai 270 opintopistettä. Tutkinnon suorittaminen kestää 3,5−4,5 vuotta. Tutkintoihin sisältyy perusopintoja, ammattiopintoja, harjoitteluja sekä opinnäytetyö.

Ammattikorkeakouluihin haetaan korkeakoulujen yhteishaussa tai korkeakoulujen omissa erillishauissa. Vieraskielisiin ja aikuisille tarkoitettuihin koulutusohjelmiin on erilliset yhteishaut eri aikaan kuin nuorten koulutukseen.

Useimpiin koulutusohjelmiin järjestetään valintakoe, johon ei yleensä lähetetä erikseen kutsua. Joihinkin ammattikorkeakouluihin täytyy tehdä ennakkotehtäviä. Koulukohtaiset tiedot soveltuvuuskokeista ja muista oppilaitoksen käytännöistä löytyy koulujen omilta verkkosivuilta.

Yliopisto

Yliopistoissa oppiaineet ja koulutusohjelmat kuuluvat laitoksiin, jotka muodostavat tietyn tieteenalan tiedekunnan tai  yksikön. Tutkintoon voi halutessaan yhdistää joustavasti eri alojen opintoja.

Yliopisto-opiskelulle on tyypillistä vapaus suunnitella opintoja itsenäisesti. Yleensä opintoihin sisältyy pääaine- ja sivuaineopintoja, kieli- ja viestintäopintoja, harjoittelua ja opinnäytetyö.

Maanpuolustuskorkeakoulu, Teatterikorkeakoulu, Sibelius-akatemia ja Kuvataideakatemia sekä Aalto-yliopistoon kuuluvat Teknillinen korkeakoulu, Taideteollinen korkeakoulu ja Helsingin kauppakorkeakoulu rinnastetaan yliopistoihin. Niissä suoritettavat tutkinnot ovat akateemisia loppututkintoja. Sama koskee ruotsinkielisiä Åbo Akademita ja Svenska handelshögskolania.

Useimpien yliopistojen hakuaika on keväisin korkeakoulujen yhteishaussa ja koulutus alkaa syksyllä. Mahdolliset valintakokeet järjestetään pääosin touko–kesäkuussa, mutta tässä on erilaisia käytäntöjä eri yliopistoissa.

Joihinkin yliopistoihin tulee tehdä myös ennakkotehtäviä ennen valintakokeita. Yliopistojen vieraskielisiin koulutuksiin sekä Taideyliopiston koulutuksiin on hakuaika tammikuussa. Lisätietoja eri oppilaitosten valintakäytännöistä löydät koulujen omilta verkkosivuilta.

Yliopistojen maisteriohjelmiin voi hakea myös ammattikorkeakoulututkinnolla

Yliopistoissa on tarjolla myös eri alojen maisteriohjelmia, joihin voi hakea vähintään alemman korkeakoulututkinnon suorittanut. Maisteritutkinnon suorittaminen kestää ohjelmassa noin kaksi vuotta.

Kuusi nuorta seisoo rivissä. Neljällä heistä on päällään haalarit, joita korkeakouluopiskelijat pitävät usein päällään opiskelijatapahtumissa.
Kuvitus: Jenni Alasimi

Yhteishaun korkeakoulupaikkoja voi ottaa vastaan vain yhden kerrallaan

Hakija voi ottaa vastaan vain yhden korkeakoulupaikan saman lukukauden aikana alkavista opinnoista. Lukukausi tarkoittaa syys- tai kevätlukukautta, ei kokonaista lukuvuotta.

Yhteishaussa opiskelupaikan saamisesta ilmoitetaan sähköpostilla. Opiskelupaikka tulee ottaa vastaan annettuun määräaikaan mennessä, sillä muuten paikan menettää.

Yhden korkeakoulupaikan säännös koskee yhteishaussa mukana olevia ammattikorkeakoulu- tai yliopistokoulutuksia. Se ei koske yliopistojen erillishaussa olevia koulutuksia eikä ammattikorkeakoulujen vieraskielistä aikuiskoulutusta tai vieraskielisiä ylempiä ammattikorkeakouluopintoja.

Opiskelijan talous

Miten opintoja voi rahoittaa?

Oppivelvollisuuden laajenemisen myötä toisen asteen koulutus tulee maksuttomaksi. Koulutus sisältää jatkossa myös oppikirjat, opetuksessa tarvittavat välineet, yli 7 km pitkät koulumatkat ja loppukokeet. Maksuttomalla koulutuksella tarjotaan kaikille samat mahdollisuudet päästä opiskelemaan. Tällä tavalla heikko rahatilanne ei estä opiskelua. Lisäksi yhteiskunta tukee opiskelua rahallisesti esimerkiksi opintotuella ja opintolainalla. Opiskelija voi rahoittaa opintojaan niin tukien avulla kuin tekemällä töitä opintojen ohella.

Opiskelijan tärkein tulonlähde on opintotuki

Opintotuki koostuu opintorahasta ja valtion takaamasta opintolainasta. Sitä voi saada 17 ikävuodesta eteenpäin ammatilliseen ja lukiokoulutukseen sekä ammattikorkeakoulu- ja yliopisto-opintoihin, jotka ovat päätoimisia ja kestävät vähintään kaksi kuukautta.

Opintotuen määrä ja myöntämisehdot ovat erilaisia korkeakouluopinnoissa ja toisen asteen opinnoissa. Opintorahaa ei tarvitse maksaa takaisin toisin kuin opintolaina.

Valtio takaa opintolainan

Valtiontakauksen voivat saada Kelan opintorahaan tai Koulutusrahaston aikuiskoulutustukeen oikeutetut henkilöt, ja sen suuruus riippuu iästä ja oppilaitoksesta. Takausta opintolainalle haetaan Kelasta.

Myönteisen takauspäätöksen saatuaan, voi opintolainaa hakea valitsemastaan pankista. Opintolainan korosta ja takaisinmaksun aikataulusta sovitaan pankin kanssa.

Opintotuen lisäksi opiskelijat voivat saada yleistä asumistukea

Asumistuen määrään vaikuttavat ruokakuntaan kuuluvien henkilöiden tulot. Kela maksaa asumistuen yhteisesti koko ruokakunnalle. Yleistä asumistukea voivat saada myös ne alle 17-vuotiaat opiskelijat, jotka eivät ole oikeutettuja opintorahaan, mutta joille on myönnetty oikeus opintolainaan.

Ulkomailla opiskelevat sekä Suomessa kansanopistossa, liikunnan koulutuskeskuksessa tai Saamelaisalueen koulutuskeskuksessa maksullisella linjalla opiskelevat opiskelijat voivat saada opintotukeen kuuluvaa asumislisää. Opintotuen asumislisää saadakseen on tällöin asuttava oppilaitoksen asuntolassa.

Monet opiskelijat rahoittavat opintojaan myös työskentelemällä opiskelun ohessa

Työn tekeminen hyvä tapa tienata hieman lisää ja saada samalla tuntumaa ja suhteita työelämään. Se saattaa kuitenkin hidastaa opintoja ja olla pidemmän päälle raskasta. Sopivan työ- ja opiskelu tahdin löytäminen on tärkeää. Pitää muistaa, että ystäville ja levolle on oltava myös aikaa.

Työskentely opintojen ohella voi vaikuttaa opintotuen määrään. Tukia voidaan periä ne takaisin, jos niitä on maksettu liikaa.

Mikäli havaitset tulorajojen ylittyvän, ota yhteyttä Kelaan. Tukien vapaaehtoinen palauttaminen on takaisinperintää edullisempaa ja tällöin tuet säilyvät myöhempää käyttöä varten.

Opintoja voi rahoittaa myös apurahoilla tai stipendeillä

Apurahoja ja stipendejä myöntävät erilaiset järjestöt ja säätiöt ja niitä voi hakea esimerkiksi ulkomailla opiskelua, päättötyötä tai jatko-opintoja varten. Osa apurahoista on kohdennettu tietyille erityisryhmille, kuten ruotsinkielisille tai tietyn alan opiskelijoille. Ohjeita hakemiseen saa suoraan apurahaa myöntävältä taholta.

Toimeentulotuki opiskelijana

Ennen kuin haet perustoimeentulotukea, selvitä ensin mahdollisuutesi saada opintotukea (opintoraha ja opintolaina) ja yleistä asumistukea. Jos et voi saada opintotukea tai muuta tukea (esim. kuntoutusrahaa), sinun pitää ensisijaisesti tulla toimeen muulla tavoin kuin perustoimeentulotuella (esim. ansiotyössä). Kesäaikana sinun tulisi tehdä töitä, etsiä aktiivisesti töitä tai opiskella ja hakea kesäopintotukea.

Opiskelijana sinulla saattaa olla oikeus perustoimeentulotukeen. Näin voi olla esimerkiksi silloin, jos et saa opintotukea, koska

 • Et ole saanut opintolainaa pankista
 • Olet käyttänyt loppuun opintotukiaikasi
 • Opintotukesi on lakkautettu opintojen riittämättömän edistymisen vuoksi
 • Sinulle ei ole myönnetty opintotukea tai se on lakkautettu muun syyn vuoksi
 • Toimeentulotuki on verotonta eikä se vaikuta tuloina opintotukeesi

Toisen asteen opiskelusta aiheutuvia erityisiä menoja (esim. lukukausimaksuja, pääsykoe- ja ylioppilaskirjoitus maksuja ja opiskeluvälineitä) voi olla mahdollista kattaa täydentävällä toimeentulotuella, jonka myöntää kunta.

Opintolaina on haettava ennen perustoimeentulotuen hakemista

Opintolainan hakemista edellytetään kaikilta 18 vuotta täyttäneiltä opiskelijoilta. Opintolainan määrä otetaan perustoimeentulotuessa tulona huomioon siltä ajalta, jolloin sinulla on oikeus opintolainaan. Opintolainan kuukausierä lasketaan tuloksi myös, jos et hae lainatakausta tai lainaa, mutta lainan saamiselle ei ole estettä. Jos olet hakenut lainaa, mutta et saa sitä, lainaa ei lasketa tuloksi.

Jos et saa opintotukea

Jos suoritat ammatillisen tutkinnon tai korkeakoulututkinnon jälkeen toista tutkintoa, et välttämättä saa enää opintotukea. On myös opintoja, joihin ei voi saada opintotukea. Tällaisia ovat esimerkiksi aikuislukio-opinnot ja opinnot avoimessa korkeakoulussa. Sinun pitää rahoittaa nämä opinnot ensisijaisesti esimerkiksi työttömyysturvalla tai ansiotyöllä.

Perustoimeentulotukea voit näissä tilanteissa saada täysimääräisenä enintään 2 kuukauden ajan. Jos et ole sinä aikana työllistynyt eikä sinulla ole oikeutta työttömyysturvaan, toimeentulotuen perusosaa voidaan alentaa. Tässä tilanteessa Kela ilmoittaa asiasta kunnan sosiaalitoimeen ja ohjaa sinut asioimaan sinne. Kunnassa sinulle laaditaan suunnitelma siitä, miten voit edistää itsenäistä suoriutumista ja miten sinua voidaan tukea siinä.

Kysy tai keskustele aiheesta PulmaKulmassa:

Oliko tämä sivusto hyödyllinen?

1 = Ei lainkaan hyödyllinen, 5 = erittäin hyödyllinen