Talviloma on akkujen lataamisen aikaa

Talviloma palauttaa arjesta. Jos kaipaat toimintaa loma-ajaksi, niin olemme koonneet artikkelin loppuun menovinkkejä. Artikkelissa kerrotaan myös hieman talviloman lähes satavuotisesta historiasta.

Talviloma katkaisee arjen

Talviloma on akkujen lataamisen aikaa! Silloin on lupa rauhoittua ja levätä. Loman jälkeen jaksaa taas arjen aherrukset, ainakin seuraavaan lomaan saakka! Ja kaikkihan me rentoudumme omalla tavallamme. Yksi tykkää olla kotosalla vilttiin kääriytyneenä, kirjat ja elokuvat seuranaan. Toinen tykkää lähteä pohjoiseen talvisten lajien pariin ja kolmas viilettää pitkin maita ja mantuja, mutkat matkaa maustaen. Pääasia on, että talvilomalla arki katkeaa ja saa tehdä mitä huvittaa. Tai olla tekemättä mitään.

Tiedätkö sinä, mistä juuri sinun oma hyvinvointisi koostuu? Mitkä ovat ne elämän osa-alueet, joista voit ammentaa voimaa silloin, kun on palautumisen aika? Zekki auttaa pohtimaan elämäsi eri osa-alueita ja antaa sinulle tietoa, millä elämän osa-alueilla menee hyvin ja mitkä ovat niitä asioita elämässäsi, joita voit käyttää palautumiseen. Jos taas elämässäsi on jollain osa-alueella haasteita, niin Zekki auttaa niissäkin. Zekki on kehitetty yhteistyössä nuorten parissa toimivien toimijoiden kesken.

Talviloman juuret

Talvilomalla on Suomessa lähes satavuotiset juuret. Ensimmäisen talviloman järjesti Kauniaisissa sijaitseva Grankulla Samskola vuonna 1927. Se oli kuuden päivän mittainen loma nimeltään urheiluloma. Suomalainen yleisurheilija ja urheiluvaikuttaja Lauri Pihkala lähti viemään asiaa eteenpäin 1930-luvun alussa. Tarkoitus oli saada oppilaat ulos hiihtämään, vastapainoksi sisätiloissa tehtävälle koulutyölle.

Hiihtoloma otettiin käyttöön kaikissa Suomen Oppi- ja kansakouluissa vuonna 1933. Nykyään puhutaan kuitenkin talvilomasta, eikä talviurheilu, saatikka hiihto, ole loman ainoa tarkoitus. On mahtavaa, jos säät suosivat ulkoilua loman aikana, mutta tärkeintä on kuitenkin katkaista arki ja antaa itselle lepohetki ilman velvoitteita.

Tervatarinoiden reitti ja talviloman menovinkit

Jos et ole vielä ehtinyt tutustua Oulun Tervatarinoiden reittiin, niin talvilomalla siihenkin on aikaa. Tervatarinoiden reitti perustuu Katariina Vuoren kirjoittamiin tarinoihin, jotka sijoittuvat Oulun tervakaupan kulta-aikaan. Tervatarinoiden reitistä ja muista talviloman menovinkeistä olemme koonneet lisätietoa tänne.

Mukana on leffavinkkejä, teatterinäytöksiä ja lähiluontokohteita talviseen retkeilyyn. Esimerkiksi Hailuoto on ehdottomasti kokemisen arvoinen paikka myös talvella ja oiva lähiseutumatkailun kohde! Jo lauttamatka läpi jäisen meren on elämys itsessään. Hailuotoon pääset myös bussilla, aina Marjaniemeen saakka!

Leppoisaa talvilomaa kaikille!