Kaikukortti — kulttuuria kaikille!

Mikä Kaikukortti on?

Kaikukortti on kortti, joka edistää hyvinvointia kulttuurin kautta. Paperinen kortti on maksuton ja henkilökohtainen. Kortin tarkoitus on mahdollistaa kulttuurielämyksiä henkilöille, joilla ei muuten olisi varaa kulttuurikokemuksien maksamiseen. Korttia kohteessa näyttämällä voi maksutta hankkia esimerkiksi pääsylippuja museoihin, konsertteihin, teatteriesityksiin tai eri kursseille.

Mihin kohteisiin Kaikukortti käy?

Jo vuoden 2014 hankkeesta lähtöisin olevan Kaikukortin käyttökohteita löytyy 56 paikkakunnalta ja 13 eri hyvinvointialueelta. Jokaisella alueella on omat verkkosivunsa, joilta alueen Kaikukortti-kohteet ja kortin hankkimispaikan löytää. Voit tutustua tarkemmin Kaikukortti-alueisiin Kaikukortin verkkosivuilta.

Kaikukorttia voi käyttää millä tahansa kortin toiminta-alueella: oululainen Kaikukortin haltija voi siis käyttää korttiaan vaikkapa Tampereen kulttuurikohteissa. Oulussa kohteita ovat esimerkiksi Tiedekeskus Tietomaa, Oulun taidemuseo, Kierikkikeskus, Oulu Sinfonian konsertit sekä Oulunsalo Soi -festivaali.

Kuka voi saada Kaikukortin?

Kaikukorttiin oikeutettuja ovat pienituloiset yli 16-vuotiaat henkilöt. Kortin haltijat tulevat monista eri taustoista: he voivat olla esimerkiksi opiskelijoita, työttömiä, ikäihmisiä, maahanmuuttajia tai tiukassa rahatilanteessa olevia perheitä. Pienituloisuuden lisäksi kortin haltijan tulee olla jonkin Kaikukortti-verkostossa mukana olevan sosiaali- ja terveysalan tai hyvinvointia edistävän alan järjestön asiakas.

Mistä Kaikukortin saa?

Erilaiset hyvinvoinnin ja terveyden toimijat ja järjestöt jakavat Kaikukortteja. Oulussa kortteja myöntävät esimerkiksi Byströmin Ohjaamo ja kaupungin työllisyyspalvelut. Voit katsoa koko listan Oulun Kaikukortin hankkimispaikoista Oulun kaupungin verkkosivuilta.

Kortin hankkimisprosessi itsessään on yksinkertainen: voit astella paikan päälle Kaikukortin hankkimispaikkaan ja pyytää korttia. Toimija lisää saamasi kortin numerosarjan ja muutamia perustietoja käyttäjästä verkon Kaikukantaan. Kortin voimassaoloaika on vuoden, jonka jälkeen voit uusia korttisi.

Kokeilussa Kaikukortti

Kävimme kokeilemassa Kaikukortin toimintaprosessia ja käyttökohteita Oulun Taidemuseossa ja Tiedekeskus Tietomaassa. Kohteissa Kaikukortista luettiin QR-koodi ilmaisen sisäänpääsyn takaamiseksi. Kaikukortin QR-koodi merkitään verkon Kaikukantaan, joka kertoo toimijoille kortin käyttömäärän.

Oulun taidemuseon yläkertaan on avattu uusi näytös ”Vuodenajat meissä”, joka kertoo elämän jatkuvuudesta. Näytös sisältää 80 teosta, joista suurin osa on maalauksia. Kauniissa teoksissa esiintyy luonto eri tyyleillä kuvastettuna ja eri vuodenaikojen loistossa. Museon alakerrassa näytöksinä ovat kesän ajan Martti Tarvaisen ”Nähdä ja eläytyä” sekä Riitta-Alina Helevän ”Lauluni”.

Tunnelmallisessa hämärästi valaistussa Helevän näyttelysalissa kävijä avaa aistinsa ympäristölleen. Pimeys, hiljaisuus ja teosten kiiltävät materiaalit loivat avaruudellisen tunnelman saliin. Moderneihin teoksiin oli ikuistettu maisemia aina tähtitaivaasta lakeuksille saakka. Erilaiset muovailutekniikat ja materiaalit kutsuivat pohtimaan maailmankaikkeuden arvoituksia.

Kuvassa moderni taideteos hämärässä salissa.
Taidemuseon tunnelmallisessa näyttelysalissa aistit pääsivät valloilleen.

Tarvaisen teoksia postuumisti esittelevä näyttely taas on taiteilijan ensimmäinen yksityisnäyttely Oulun taidemuseossa. Kävijät pystyivät tutustumaan Oulussa vaikuttaneen taiteilijan jälkeen kaupungin katukuvaan digitaalisen videoesityksen kautta. Lisäksi näyttelysalissa esillä oli maalauksia järvistä ja metsistä aina taiteilijan omakuviin saakka. Pääsimme myös tutkimaan läheltä Tarvaisen pienoisveistoksia ja reliefejä. Voit tutustua Oulun taidemuseon näyttelyihin ja aukioloaikoihin lisää museon verkkosivuilla.

Tiedekeskus Tietomaassa taas toiseen kerrokseen oli pystytetty Oulun seudun luontoa ja eläimiä käsittelevä näyttely. Kerroksessa kävijät pystyvät esimerkiksi arvaamaan eri eläinten ääntelyjä, seisomaan hirmumyrskytuulessa ja pelaamaan erilaisia interaktiivisia eläinmaailmaan sijoittuvia pelejä. Näyttely oli monipuolinen ja mielenkiintoista tutkittavaa löytyi jokaiselle ikäryhmälle. Lisäksi auditoriossa esitettävä opettavainen elokuva kertoi dinosaurus Titanosauruksen elämästä ja elinkaaresta.

Kuvassa täytetty pöllö näyttelyssä.
Tietomaassa syvennyttiin luontoon.

Lasihissi nosti kävijät korkealle ihailemaan Tietomaan ikonisen tornin maisemia, ja tornin rappusia alaspäin kulkiessamme tutustuimme vielä avaruuteen, revontuliin ja kivikokoelmiin. Rappuset kuljettivat meidät läpi vuoden 2021 Lumo-valofestivaalin yhteydessä torniin julkaistun upean Kaivo-valotaideteoksen. Teoksen ovat toteuttaneet Oulun yliopiston valaistussuunnittelun koulutuksen opiskelijat ja opettajat.

Tietomaan kolmannessa kerroksessa astuimme sattumien ja todennäköisyyksien maailmaan. Kerroksessa kävijät pääsevät haastamaan itsensä erilaisissa aivopähkinöissä. Arvuuttelimme esimerkiksi kassakaapin koodia sekä lasikuvussa olevien pallojen määrää. Lisäksi kerroksessa oli rohkeutta vaativa vaijeripyörä. Neljännessä kerroksessa kävijät pääsevät vielä kokeilemaan liikuttavia aktiviteetteja kuten mäkihyppysimulaattoria, ammuntaa, jääkiekkoa, frisbeegolfia. Kerros oli toiminnantäyteinen ja hauska lisä Tietomaan tarjonnalle. Interaktiivinen oppiminen vaikuttikin olevan Tietomaan keskiössä. Lue lisää Tietomaan ajankohtaisista näyttelyistä ja aktiviteeteista Tiedekeskuksen sivuilta.

Kaikukortin käyttökohteet Oulussa osoittautuivat varsin toiminnantäyteisiksi ja elämyksellisiksi. Korttikohteita Oulussa löytyy moneen lähtöön, ja niissä on selkeästi pyritty huomioimaan käyttäjien erilaisuus esimerkiksi aina kiinnostuksen kohteista ikäluokkaan. Kaikukortti-verkoston tavoite onkin levitä asteittain yhä laajemmalle koko Suomeen ja taata kulttuuri kaikille.