Jännittääkö?

Olisiko sinulle ryhmästä apua jännittämiseen?

Jännittäminen on täysin normaali osa elämää ja lähes kaikki jännittävät joskus. Itseasiassa 70% suomalaisista kokee jännittävänsä esiintymistilanteissa joskus, eli todella moni! Jännittäminen on tavallinen reaktio tilanteissa, joissa joudumme haastamaan itseämme, omaa osaamistamme tai tilanne on muuten yllättävä tai mukavuusalueemme ulkopuolella. Usein myös sosiaaliset tilanteet saattavat jännittää meitä.

Jännittämistä ei pitäisi hävetä tai kieltää, mutta jossain määrin yhä vallitsee kuitenkin ajatus siitä, että jännitys ei saisi näkyä. Olet saattanutkin kuulla koulussa pitämäsi esitelmän jälkeen lausahduksen: ”Esityksesi oli hyvä, mutta jännittämisesi näkyi liikaa”. Oikeastaan vasta siinä vaiheessa, kun jännittäminen aiheuttaa sinulle merkittävää ahdistusta, kärsimystä tai haittaa arjen toimintoja voi olla hyvä miettiä sopivia keinoja jännittämisen helpottamiseksi. Jännittämisestä ei kuitenkaan tarvitse päästä eroon, mutta sen kanssa on hyvä oppia elämään.

Ryhmästä apua jännittämiseen?

Byströmin Ohjaamossa järjestetään useamman kerran vuodessa jännittäjäryhmiä. Jännittäjäryhmä on psykologi Minna Martinin kehittämä ryhmämalli sosiaalisten tilanteiden jännittäjille. Ryhmässä opetellaan taitoja jännittämisen hallintaan ja vahvistetaan itsetuntemusta ja itsemyötätuntoa. Tavoitteena on oppia suhtautumaan omaan jännittämiseen hyväksyvämmin ja myötätuntoisemmin.

Jännittäjäryhmä on suljettu ryhmä, eli osallistujat pysyvät samana koko ryhmän ajan. Osallistujia ryhmässä on kahdeksan, jonka lisäksi vetäjinä toimii yleensä kaksi ohjaajaa. Kokoontumisia on kahdeksan ja tällä hetkellä ryhmät ovat kokoontuneet etänä esimerkiksi Teams-sovelluksen välityksellä.

Ryhmä etenee kevyestä aloituksesta kohti syvällisempiä keskusteluja. Jokainen pääsee osallistumaan keskusteluun just sen verran kuin itse haluaa. On kuitenkin huomattu, että mitä aktiivisemmin itse osallistuu toimintaan, sitä enemmän siitä myös itse hyötyy. Ryhmässä jutellaan jännittämiseen liittyvistä tekijöistä, selviytymiskeinoista ja jaetaan kokemuksia hankalista tilanteista ja omista apukeinoista. Ryhmäläisten omat kokemukset ovatkin ehdottomasti ryhmien parasta antia! Ajatus siitä, ettei ole ainoa, joka jännittää esimerkiksi puhelimessa puhumista tai kaupassa asiointia on tosi voimaannuttava.

Onni-hanke järjestää myös kevään 2021 ajan valtakunnallisia jännittäjäryhmiä verkossa, joihin voi ilmoittautua mukaan. Hanke on kerännyt jännäryhmien osallistujilta palautetta ja palautteet ovatkin olleet tosi rohkaisevia.

”Ryhmä on ollut tosi hyödyllinen sen antaman vertaistuen ansiosta. On ollut tosi mukava kuulla, mitä muut ovat tehneet jännitystä lieventääkseen. Olen saanut tämän ansiosta itsellenikin paljon vinkkejä.”

”Ryhmä on tuonut viikkoon rakennetta ja kontakteja.”

”Sain vertaistuen. Monia kivoja ajatuksia osallistujilta. Enemmän rohkeutta olla ryhmässä.”

”Oon saanut sellasia uusia ideoita/ apukeinoja, millä voi lievittää jännitystä ja ahdistusta, joilla pääsee aika pitkälle.”

Jos jännittäjäryhmä olisi sinulle sopiva, niin seuraava ryhmä alkaa tiistaina 27.4.
Sen tiimoilta voit olla yhteydessä Mariin (050 326 0455) tai Miiaan (050 594 5831).