Vinkkejä tuoreelle korkeakouluopiskelijalle – näin pääset alkuun

Korkeakoulujen osalta kuluvan kevään yhteishaku alkaa olla kaukainen muisto, ja valintojen tulokset on saatettu hakijoiden tietoon viimeistään 7. heinäkuuta. Paikan saaneet ja sen vastaanottaneet nuoret ovat uuden tilanteen edessä, kun on aika siirtyä toisen asteen opinnoista kohti korkeakoulujen ihmeellistä maailmaa. Edessä saattaa myös olla muutto kotipaikkakunnalta kokonaan uuteen kaupunkiin. Parhaan startin opiskelijaelämälle saa, kun muistaa huolehtia siihen liittyvistä käytännön asioista hyvissä ajoin ennen opintojen alkamista.

Talous ja asunto on kaiken perusta

Opintojen ollessa päätoimisia on opiskelija usein oikeutettu Kelan myöntämään opintotukeen. Tarkemmin sanottuna se koostuu opintorahasta, asumistuesta ja valtion takaamasta opintolainasta. Talouteen liittyvät asiat on hyvä hoitaa mahdollisimman ajoissa kuntoon, koska varsinkin ilman suurempia säästöjä opiskelemaan lähtevän on otettava huomioon opintotuen rajallisuus. Siksi myös elämistä ja sen kustannuksia kannattaa suunnitella. Kelan opintoetuuksista voit lukea lisää täältä. Opiskelijan talouteen liittyviin asioihin voit tutustua myös Tietoa nuorille -osion Koulutus ja opiskelu-sivulla.

Etenkin, jos muutat paikkakunnalta toiselle, hae asuntoa laaja-alaisesti. Siihen on monia tapoja; opiskelija-asunnot, kaupungin vuokra-asunnot ja yksityiset, vuokrattavia asuntoja tarjoavat henkilöt. Näistä kaksi edellä mainittua on usein edullisempia. Asunnon etsijöitä on kuitenkin lähes poikkeuksetta lukuisia, joten kannattaa laittaa kaikki verkot vesille myös tuttavien ja sosiaalisen median avulla. Esimerkiksi ilmoituksen jättäminen juuri someen on suositeltavaa. Aina omaa asuntoa ei ainakaan heti löydy, joten mielessä on hyvä pitää myös useamman opiskelijan asuttamat soluasunnot. Hätätapauksessa asunnon saattaa saada lyhytaikaisesti kohtuuhintaan esimerkiksi Airbnb:n välityksellä. Oulun opiskelija-asuntoja välittää mm. PSOAS.

Opinnot sujuvasti käyntiin

Selvitä ainakin ensimmäisen lukukauden osalta, mitä tulevat opinnot pitävät sisällään. Ammattikorkeakouluissa opetussuunnitelma saattaa olla ennalta suurimmaksi osaksi määritelty, mutta yliopistossa myös sivuaineen valintaa on tärkeää miettiä jo hyvissä ajoin. Opintojen alkaessa vanhempien vuosikurssien niin sanotut tutor-oppilaat ja korkeakoulun opetushenkilökuntaan kuuluvat toimivat lopulta kuitenkin uusien opiskelijoiden tukena, joten läheskään kaikkea ei tarvitse huolehtia etukäteen itse. 

Opintoihin liittyen on myös erityisen tärkeää muistaa tehdä lukuvuosi-ilmoittautuminen ja maksaa Kelan terveydenhoitomaksu. Lukuvuosi-ilmoittautumisesta tarkemmin Opintopolussa. Korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksusta löytyy lisää tietoa Kelan sivuilta.

Kun olet ilmoittautunut läsnäolevaksi, voit hankkia opiskelijakortin. Sen voi joissain tapauksissa saada jo elokuun alussa ennen ensimmäistä koulupäivää. Ammattikorkeakoulussa kortin saaminen edellyttää opiskelijajärjestöön liittymistä ja jäsenmaksun maksamista. Yliopistossa kortin saa, kun on maksanut ylioppilaskunnan jäsenmaksun. Vaihtoehtona näille on yleisesti käytössä oleva ja täysin ilmainen opiskelijakorttisovellus Frank App. Opiskelijakortin hyötyjä ovat esimerkiksi alennukset ja edut erilaisista palveluista kuten junalipuista ja harrastuksista. Kortilla saa lisäksi kampukselta opiskelijahintaisen lounaan. 

Kuva: Sanna Krook / Oulun kaupunki