Turvallinen tulevaisuus sateenkaarinuorille

Oulu Priden teemana on tänä vuonna turvallinen tulevaisuus sateenkaarinuorille ja -lapsille. Sateenkaarinuoret ovat sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kuuluvia nuoria sekä muita nuoria, jotka haastavat sukupuolen ja seksuaalisuuden normeja. Termi sateenkaarinuori kattaa myös sateenkaariperheissä elävät nuoret. Aihe on tärkeä, sillä myös Suomessa sateenkaarinuoret joutuvat ikätovereitaan useammin esimerkiksi vihapuheen ja syrjinnän kohteiksi.

Setan ja Nuorisotutkimusseuran vuoden 2013 tutkimuksen mukaan sateenkaarinuorilla on muita nuoria enemmän huolia hyvinvoinnista, kuten terveystottumuksista, mielenterveydestä ja sosiaalisen tuen saamisesta. Näitä huolia aiheuttavat yhteiskunnan asettamat tiukat vaatimukset siitä, millä tavalla tulisi olla tyttö tai poika. Myös vuoden 2019 Kouluterveyskyselyn tulokset toivat esille sateenkaarinuorten eriarvoisuuden muihin nuoriin nähden monilla terveyden ja hyvinvoinnin osa-alueilla. Huolestuttavimpina tuloksina pidettiin vakavia ajankohtaisia mielenterveyden ongelmia sekä erilaisia henkisen ja fyysisen väkivallan kokemuksia.

Sateenkaarinuorten eriarvoisuudesta muihin nuoriin verrattuna on tärkeä puhua, jotta ongelmiin voitaisiin puuttua. Jos olet itse sateenkaarinuori ja joutunut kohtaamaan vihapuhetta, syrjintää, kiusaamista tai väkivaltaa, et ole asian kanssa yksin. Vaikka et itse kuuluisi sateenkaarinuoriin, tunnet todennäköisesti jonkun, joka kuuluu heihin. Voit artikkelia lukiessasi pohtia eri keinoja tukea sateenkaarinuoria.

Turvattomuus koulussa

Setan ja Nuorisotutkimusseuran tutkimuksessa sateenkaarinuoret kertoivat muita nuoria useammin kiusaamiskokemuksistaan. Enemmistö heistä, jotka olivat kertoneet koulukiusaamisesta opettajille, kokivat, ettei kertomisesta ollut apua tai että tilanteesta syytettiin heitä itseään. Suurempi osa nuorista ei ollut kertonut kiusaamisesta, koska he eivät uskoneet siihen, että se johtaisi mihinkään. Syynä oli ollut myös se, että heidän olisi täytynyt tuoda esiin sateenkaareva identiteettinsä. Kouluterveyskysely puolestaan osoitti, että sateenkaarinuoret pelkäsivät välitunteja ja kokivat yksinäisyyttä välitunneilla moninkertaisesti yleisemmin kuin muut nuoret.

Setan kouluoppaan mukaan kiusaaminen näyttäytyy muun muassa nimittelynä, ulkonäön arvosteluna, ryhmästä ulos sulkemisena ja juoruiluna. Nimittely voi kohdistua yksilön lisäksi myös yhteisöihin. Esimerkiksi homo- ja transihmisiä voidaan pilkata ryhmänä, stereotypioiden ja ennakkoluulojen tasolla. Nimittely ja epäasiallinen kielenkäyttö voidaan myös esittää huumorina tai vitsinä, mutta vitsinäkin esitetty nimittely voi täyttää vihapuheen tunnusmerkit. Vihapuheella viitataan yleisesti kaikkeen ilmaisuun, joka levittää, yllyttää, edistää tai oikeuttaa ahdasmielisyyteen perustuvaa vihaa. Kouluterveyskyselyn mukaan erityisesti sukupuolivähemmistöihin kuuluvat nuoret kokivat myös fyysistä uhkaa muita nuoria useammin.

Turvattomuus kotona

Kouluterveyskyselyn mukaan yli kaksi viidestä sateenkaarinuoresta oli kokenut henkistä väkivaltaa vanhempien tai muiden huolta pitävien taholta. Sateenkaarinuorten kokemukset vanhempien tai huoltajien tekemästä fyysisestä väkivallasta olivat kaksi kertaa yleisempiä kuin muilla nuorilla. THL:n Tasa-arvotiedon keskus on jakanut tietoa perheväkivallan muodoista, jotka voivat kohdistua sateenkaarinuoriin. Niitä ovat henkinen väkivalta, eheyttämishoidot, fyysinen ja seksuaaliväkivalta sekä hylkääminen ja kodin menettäminen.

Esimerkkejä henkisestä väkivallasta ovat nuoren identiteetin ja itsemäärittelyn sivuuttaminen tai asiasta puhumisen kieltäminen. Vanhemmat voivat myös ilmaista halveksuntaa nuoren identiteettiä kohtaan. Jos nuori kuuluu sukupuolivähemmistöön, vanhemmat saattavat kieltäytyä käyttämästä hänen valitsemaansa nimeä tai rajoittaa hänen pukeutumistaan ja meikkaamistaan. Seksuaalivähemmistöön kuuluvan nuoren vanhemmat saattavat kieltää nuorta tapaamasta seurustelukumppaniaan. Lisäksi vanhemmat voivat estää nuoren pääsyn vertais- ja ammattituen piiriin.

Toisinaan perheet voivat altistaa nuoren niin kutsutuille eheyttämishoidoille, jotka pyrkivät muuttamaan henkilön seksuaalista suuntautumista tai sukupuoli-identiteettiä. Kansainväliset ja suomalaiset psykiatri- ja psykologijärjestöt tuomitsevat nämä hoidot, sillä ne aiheuttavat yksilölle psyykkistä kärsimystä, eivätkä ne voi muuttaa seksuaalista suuntautumista tai sukupuoli-identiteettiä. Lisäksi nuoret voivat joutua kohtaamaan fyysistä tai seksuaalista väkivaltaa perheenjäsenten taholta. Perhe saattaa myös hylätä nuoren ja vaatia heitä muuttamaan pois kotoa, mikä lisää riskiä koulun tai opintojen keskeytymiseen sekä asunnottomuuteen.

Kohti turvallisempaa tulevaisuutta

On tärkeää, että kouluympäristöt ovat turvallisia kaikille nuorille riippumatta heidän seksuaalisesta suuntautumisestaan ja sukupuoli-identiteetistään. Setan kouluoppaan mukaan myös muun muassa urheilu, armeija ja työpaikka ovat ympäristöjä, joissa läheskään kaikki sateenkaarinuoret eivät koe voivansa olla turvallisesti oma itsensä. Johdonmukainen puuttuminen sateenkaarinuorten kiusaamiseen sekä tiedon lisääminen ovat erittäin tärkeitä. Puuttumisen haasteeksi voi muodostua se, ettei ole yhtä ja ainoaa toimivaa toimintamallia. Tapoja on monia ja puuttumistavan valinta riippuu häirinnän luonteesta.

Puuttuminen ja toiminta ovat avainasemassa turvallisemman tulevaisuuden luomisessa. Kaikki voivat olla osa ratkaisua: koulut, vanhemmat, opettajat, ystävät ja koko yhteiskunta. Pienilläkin teoilla voi olla suuri merkitys sateenkaarinuorten elämässä. Tärkeintä on osoittaa, että heitä tuetaan ja hyväksytään sellaisina kuin he ovat. Näin voimme yhdessä luoda turvallisemman ja tasa-arvoisemman tulevaisuuden kaikille nuorille.

Sateenkaarinuoret voivat hakea apua haasteisiinsa eri tahoilta. Nuorten palvelut tarjoavat vertaistukea ja keskusteluapua matalalla kynnyksellä. Apua kannattaa hakea tarvittaessa myös esimerkiksi kouluterveydenhoitajalta, -kuraattorilta, lääkäriltä tai psykologilta. Seta tarjoaa tukea ja neuvontaa. Lisää tietoa aiheesta löydät muun muassa Setan nettisivuilta, Setan nuorten sivuilta sekä Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskuksen sivuilta.

Lähteet ja lisätietoa

Tästä voit lukea Setan ja Nuorisotutkimusseuran Hyvinvoiva sateenkaarinuori -tutkimushankkeen tiivistelmän pdf-muodossa.

Kouluterveyskyselyn 2019 tulokset löydät julkaisuarkisto Julkarista.

Setan kouluoppaan löydät Setan nettisivustolta.

THL:n nettisivustolta pääset tutustumaan Tasa-arvotiedon keskuksen tietopakettiin sateenkaarilapsista ja -nuorista.

Kuva: Setan kuvapankki