Kaikki irti välivuodesta

Yleisempi kuin luulet

On taas se aika vuodesta, kun jatko-opiskelupaikkojen valintatulokset julkaistaan. Joillekin nuorille se tietää jatkolippua korkeakoulutukseen. Monelle opiskelu- tai työpaikkaa ei kuitenkaan tänä vuonna aukea.

Välivuosi voi tulla toivottuna tai yllätyksenä. Toiset haluavat esimerkiksi intensiivisen lukio- tai ammattikoulujakson jälkeen pitää vapaata ns. ”oravanpyörästä” ja saada lisäaikaa miettiä tulevaisuutta. Toisilla tulevaisuudensuunnitelmat taas ovat jo selvät ja kielteinen opiskelu- tai työpaikkapäätös harmittaa. Välivuosi voi tuntua etäiseltä käsitteeltä ja aiheuttaa kolauksen nuoren itsetunnolle. Asiaa ei ole välttämättä käsitelty tarpeeksi toisen asteen opinto-ohjauksessa. Välivuosi on kuitenkin yleisempi kuin moni nuori luulee! Vuoden 2020 Nuorten tulevaisuusraportin mukaan vain kolmasosa ylioppilaista siirtyy suoraan lukiosta jatko-opintoihin. Se tarkoittaa, että suurin osa valmistuneista viettää välivuoden — tai useamman. Välivuosi ei siis ole merkki epäonnistumisesta!

Välivuosi kasvattaa

Välivuosi toimii tärkeänä kasvun ja itsenäistymisen aikana nuorelle. Kotona asuvalla nuorella voi olla jo kaipuu omaan asuntoon ja itsenäiseen elämään. Välivuotena onkin mahdollista muuttaa omilleen tai esimerkiksi uuteen kaupunkiin. Itsenäisen elämän harjoittelu ja aikuisuuden vastuun kehittyminen vaativat aikaa. Ruoanlaitto, pyykinpesu, siivoaminen ja laskujen maksu ovat asioita, jotka vaativat monelta nuorelta vielä harjoittelua. Välivuosi on loistava aika kehittää elämänhallintataitoja.

Lisäksi nuori oppii myös paljon itsestään välivuotena. Lukujärjestystä aina seurannut nuori on tottunut tekemään koulussa sen, mitä määrätään. Kun kukaan ei yhtäkkiä pakota ja ympärillä ei enää ole samoja tuttuja ihmisiä, on edessä itsetutkiskelun paikka. Olenko aamu- vai iltaihminen? Millainen olen yksin, irralla kaveriporukastani? Mikä arjessa on minulle vaikeaa, mikä mielekästä? Mistä liikuntamuodosta saan jaksamista? Kuinka hyvin osaan pitää itsestäni huolta? Nuori voi käydä suurenkin identiteetin muutoksen läpi välivuonna.

Opiskele!

Tiesitkö, että opiskella voi ilman jatko-opiskelupaikkaakin? Avoin yliopisto ja ammattikorkeakoulu tarjoavat laajan kurssivalikoiman avoimesti kaikille. Opinnot ovat maksullisia ja tyypillisesti ilta- tai etäopintoja. Kun myöhemmin saat opiskelupaikan korkeakoulussa, voidaan suorittamasi opinnot hyväksilukea osaksi tutkintoasi. Jos tähtäät esimerkiksi opettajaksi, voit hyödyntää välivuoden opiskelemalla kasvatustieteen perusopintoja. Tutustu Oulun avoimen yliopiston tarjontaan yliopiston verkkosivuilla. Avoimista ammattikorkeakoulun kursseista löydät lisää tietoa ammattikorkeakoulun sivuilta.

Opiskella voit myös yleishyödyllisiä aineita. Onko kielitaito eduksi unelma-alallasi? Kansalaisopistot ja avoimet korkeakoulut järjestävät kielikursseja, joilla voit hioa kielitaitoasi. Kaupan alasta haaveilevalle hyödyllistä voi olla osata esimerkiksi kiinan alkeet, kun taas tekniikan alalla sujuva englanti on tärkeää. Mottona kuitenkin on, että kaikki kielitaito on hyödyksi! Ilmoittaudu vaikka italian alkeiskurssille omaksi iloksesi.

Välivuosi on myös oivaa aikaa lukea pääsykokeisiin, mikäli et ensimmäisellä yrittämällä saanut toiveopiskelupaikkaasi. Opiskele vanhoja ja uusia pääsykoemateriaaleja ja kohenna niitä taitoja, joita tarvitset pääsykokeissa. Voit myös halutessasi osallistua esimerkiksi valmennuskurssille. Jos taas koet tarpeelliseksi korottaa ylioppilastutkintosi arvosanoja, voit opiskella ylioppilaskirjoituksia varten.

Välivuosi töissä

Välivuosi on myös mahdollisuus työkokemuksen kerryttämiselle. Voit pyrkiä ansiotöihin. Kaikkiin työpaikkoihin ei tarvitse olla korkeakoulutettu ja omata paljon kokemusta. Esimerkiksi kahvilat ja kaupat palkkaavat usein nuoria lyhyeksikin ajaksi. Jos sinulla taas on toisen asteen ammatillinen koulutus, voit löytää koulutustasi vastaavan työpaikan välivuodeksi.

Hygienia- ja anniskelupassin hankkiminen on eduksesi työmarkkinoilla. Passeja tarvitaan työtehtävissä, joissa ollaan tekemisissä elintarvikkeiden tai alkoholin kanssa. Vaikka et haluaisikaan välivuonna työllistyä kyseisille aloille, voi passin hankkimisesta olla hyötyä pitkällä tähtäimellä. Opiskelijat työskentelevät usein osa-aikaisesti tai kesätöissä kahviloissa, kioskeissa ja baareissa. Valmiiksi hankittu passi saattaa myöhemmin tulla tarpeeseesi. Passin hankkiminen on myös sinällään kätevää: testejä järjestetään usein ja testimateriaalit voi opiskella itsenäisesti verkossa.

TE-toimisto järjestää myös työkokeiluja. Työkokeilun tarkoitus on selvittää henkilön ammatinvalinta- ja koulutusvaihtoehtoja. Se sopii mainiosti nuorelle, joka vielä puntaroi tulevaisuuttaan. Työnantajina toimivat niin kunnat, yritykset kuin työpajat. Työkokeilussa teet työlle tyypillisiä työtehtäviä, kuitenkin yhdessä paikassa korkeintaan 6 kk. Sinulle maksetaan kokeilusta työttömyystukea. Kokeilun päätteeksi saat palautetta, jossa työnantaja arvioi soveltuvuuttasi alalle. Lue lisää työkokeilusta TE-palveluiden sivuilta.

Kokemuksia ulkomailta?

Välivuoden voi viettää myös ulkomailla! Matkustelu avartaa sekä kehittää kielitaitoa. Miltä kuulostaisi esimerkiksi au pairin työ, reppureissaus tai working holiday?

Au pair asuu kohdemaassa isäntäperheessä, jossa hän tyypillisesti hoitaa kotitöitä ja perheen lapsia. Vastineeksi työstä au pair saa asumispaikan, ruoan ja toisinaan pientä palkkaa. Työtuntien ulkopuolella voit tutkia kohdemaata, hankkia uusia ystäviä ja oppia kieltä!

Working holiday, eli työlomaviisumi, tarkoittaa ulkomaanmatkaa, jonka aikana työskentelet rahoittaaksesi matkaasi. Töitä on tyypillisesti tarjolla lyhyillä sopimuksilla erilaisilla maatiloilla, kahviloissa tai siivoamisen parissa. Jos sinulla taas on jo rahaa ja haluat matkata itsenäisesti, voit aina lähteä reppureissulle. Tutustu tarkemmin ulkomaiden mahdollisuuksiin Tietoa nuorille -osion Maailmalle-sivulta.

Ota kaikki irti välivuodesta!

Välivuonna ei kannata jäädä sängynpohjalle surkuttelemaan. Asennoidu välivuoteesi positiivisesti. Sinulla on edessäsi uniikki mahdollisuus itsenäistymiseen, itsetutkiskeluun ja arvokkaiden kokemusten keräämiseen! Samanlaista mahdollisuutta ei välttämättä tule myöhemmässä elämässäsi. Parhaimmillaan välivuotesi kokemukset ja opit voivat kääntyä myöhemmin eduksesi. Ehkäpä jopa keksit elämällesi täysin uuden suunnan välivuoden ansiosta. Ota siis kaikki irti välivuodesta!