Joukko belgialaisia opiskelijoita tutustui oululaisiin nuorten palveluihin

Huhti-toukokuun taitteessa saimme vieraaksemme Ouluun ryhmän belgialaisia opiskelijoita. Yhdentoista opiskelijan ryhmä saapui Houthalen-Helchterenin kunnasta Erasmus+ -ohjelman puitteissa. Vierailunsa aikana ryhmä tutustui oululaisiin palveluihin ja vieraili muun muassa meillä Byströmin Ohjaamossa.

Byströmin esittelyn lomassa keskustelimme mielenterveydestä, liikunnan merkityksestä, päihteistä ja niiden laillistamisesta, syömishäiriöistä, palveluihin pääsystä ja monesta muusta aiheesta. Jokaisella opiskelijalla onkin opintojen lopputyö kirjoitettavanaan ja yksi tämän vierailun tarkoitus on kartuttaa ymmärrystä omasta aiheesta.

Kun belgialaisia nuoria saapui nuorisotilalle

Osana vierailuaan opiskelijat tekivät 1-3 päivän mittaisia harjoitteluita erilaisissa palveluissa oman opiskelualansa ja päättötyönsä aiheen mukaan. Oulun nuorisopalveluissa harjoittelunsa teki 6 opiskelijaa. Heihin saattoi törmätä Karjasillan, Valkean ja Bysiksen nuorisotiloilla.

Dante ja Phaedra Nuorten Bysiksellä.
Dante ja Phaedra Nuorten Bysiksellä.

Dante ja Phaedra tekivät harjoittelunsa Nuorten Bysiksellä. Danten päättötyön aiheena on riippuvuudet ja hän haastatteli aiheesta työntekijöitä ja jutteli nuorten kanssa epävirallisemmin muun muassa verkkopelaamisesta. Phaedra on valinnut päättötyönsä aiheeksi mielenterveyden haasteisiin liittyvän häpeän. Hän tarkastelee päättötyössään aihetta eri näkökulmista ja haluaa omalla toiminnallaan ja esimerkillään auttaa poistamaan häpeää ja mielenterveyden haasteisiin liittyvää stigmaa.

Karjasillan nuorisotilalla kävijät haastoivat vierailevia opiskelijoita, Mariea ja Elineä erilaisissa peleissä ja opettivat muutaman suomalaisen korttipelin. Nuoret esittelivät vieraille sekä nuorisotilaa, että Pohjankartanon koulua. Belgialaiset opiskelijat juttelivat myös muutamien Pohjankartanon koulun opettajien kanssa ja olivat hyvin kiinnostuneita millaista koulun käynti on täällä meillä. Opiskelijat kertoivat myös omasta opiskelustaan Belgiassa.

Silken ja Fatiman päivät Valkean nurkassa sujuivat hyvin. He vaihtoivat ajatuksia ohjaajan kanssa kouluasioistaan, kotimaasta, heidän reissustaan Suomeen ynnä muusta. Ohjaaja sai myös vastailla paljon kinkkisiinkin kysymyksiin heidän tehtäviinsä liittyen. Kontakti paikallisiin nuoriin syntyi helpoiten ukrainainalaisten nuorten kanssa kortti- ja lautapelihommissa.

Ulkomailla oma maailma avartuu

Oma maailmankuva avartuu, kun tutustuu uusiin kulttuureihin ja ihmisiin. Uuden oppimisen lisäksi myös omaan tuttuun ja totuttuun tapaan elää ja olla saa aivan uusia näkökulmia. Silke ja Eline kertoivat, että oppilaitoksen säännöt ovat Belgiassa tiukempia kuin meillä esimerkiksi kännykän käytön suhteen. Ihastelua saivat varsinkin kuvaamataidon, käsitöiden ja kotitalouden opetus Pohjankartanossa. Opiskelijat ihmettelivät kovasti myös suomalaisten nuorten hyvää englanninkielentaitoa. Opiskelijoiden mielestä on mahtavaa, että Suomessa on päihteettömiä nuorisotiloja, jonne nuoret voivat tulla vapaasti juttelemaan ilman ajanvarausta.

Belgialaisia nuoria kummastutti toisaalta se, että Suomessa opiskelijat opiskelevat paljon yksin ja opintopolut ovat pitkälle yksilöllistettyjä. He sen sijaan ovat tottuneet opiskelemaan ryhmänä ja kaikkien opinnot etenevät suurin piirtein samalla tavalla. Heitä huolestutti, kokevatko suomalaiset opiskelijat itsensä yksinäisiksi.

Lähde sinäkin maailmalle!

Ulkomaille lähteäkseen ei tarvitse olla opiskelija, rikas tai osata englantia täydellisesti. Alkuun riittää halu nähdä vaivaa reissun toteuttamiseksi. Ulkomaille lähtemiseen on monia eri reittejä, esimerkiksi nuorisovaihdot, vapaaehtoistyö tai työ, kuten vaikkapa Au pair tai Working Holiday.

Lue lisää erilaisista vaihtoehdoista maailmalle lähtemiseen Tietoa nuorille -osion Maailmalle-sivulta. Jos haluat apua erilaisten vaihtoehtojen puntarointiin tai vaikka matkajärjestelyiden tekemiseen, tule käymään meillä Byströmin Ohjaamossa, soita, laita sähköpostia tai lähetä yhteydenottopyyntö. Kaikki yhteystiedot löydät Byströmin Ohjaamon kotisivulta.