Asunnottomien yö 17.10.2021

17. lokakuuta järjestettävän Asunnottomien yön teemana on ulkopuolisuus. Asunnoton nuori jää usein yhteiskunnan ulkopuolelle. Ilman omaa kotia ei ole mahdollista rakentaa tasapainoista itsenäistä elämää. Asunnottomuus syrjäyttää ja on yhteydessä esimerkiksi mielenterveys- ja päihdeongelmiin niin syynä kuin seurauksena.

Asunnottomien nuorten määrä on pysynyt viime vuodet tilastoissa samalla tasolta, mutta monet nuoria kohtaavat ammattilaiset ovat huolissaan viime aikojen kehityksestä: asunnottomuutta kokevat nuoret ovat aiempaa huonommassa kunnossa ja tilanteet ovat haastavia selvittää.

Nuorten piiloasunnottomuus on yleistä. Asunnottomista nuorista on vaikea saada tietoa, jos palveluiden piiriin ei hakeuduta tai päästä. Monet nuoret yöpyvät asunnottomuuden aikana kavereiden tai sukulaisten luona ja jäävät näkymättömäksi.

Nuorten asunnottomuus on aika jättää historiaan. Asunnottomuutta voidaan ennaltaehkäistä tarjoamalla matalan kynnyksen apua, jota on saatavilla esimerkiksi Ohjaamoista. Tarvitaan panostuksia peruspalveluihin, päihde- ja mielenterveystyöhön sekä esimerkiksi etsivään nuorisotyöhön ja jälkihuoltoon. Yhteistyötä eri toimijoiden välillä pitää edelleen kehittää sen varmistamiseksi, että yksikään nuori ei jää ilman omaa kotia. Lisäksi nuorille on tarjottava heille sopivia kohtuuhintaisia asuntoja sekä tarvittaessa tukea asunnon yhteyteen.

Oulussa nuoret voivat tulla Byströmin Ohjaamoon. Byströmiltä saat tietoa, neuvoja ja ohjausta asumiseen liittyvissä asioissa ja pulmissa. Meiltä löytyy muun muassa nuorten tieto- ja neuvontapalvelu, asumisneuvontaa, Kelan asiantuntija ja talousneuvontaa. Älä jää yksin, tule meille! Byströmin Ohjaamon yhteystiedot löydät kotisivultamme.

Lisää aiheesta somessa #asunnottomienyö #asunnottomuus

Asunnottomuustyötä voi tukea esimerkiksi lahjoittamalla Vailla vakinaista asuntoa ry:lle heidän verkkosivuillaan. (Linkki aukeaa uuteen välilehteen.)