Kaksi nuorta vaateliikkeessä.

Pulmakulma: Raha-asiat

Kelan tuet

Lässytilää

Hei.
Miksi yhteiskunta haluaa pakottaa sairaan ihmisen töihin? Olen masennuksesta ja ahdistuksesta kärsivä asperger-ihminen enkä kykene työntekoon tai opiskeluun mutta silti yhteiskunta viestii että olen asennevammainen ja laiska elätti. TE-toimista alkaa kohta kiristämään ja rankaisemaan.

Voinko hyvällä omallatunnolla nostaa sairauspäivärahaa Kelasta vai tekeekö se minusta huonon ihmisen? Ajattelin sitä hakea itselleni.

    • Ohjaaja Tuula

      Hei Lässytilää,
      Viestistäsi on luettavissa turhautumista ja vaikuttaa siltä, että sinulla on hyvin negatiivisia kokemuksia viranomaisten kanssa asioinnista.

      Työ ei ole vain yksilön tapa ansaita rahaa ja yhteiskunnan järjestelmien toimimisen kannalta välttämättömyys. Työ, silloin kun se on mielekästä, tuottaa tekijälleen usein myös toisenlaista pääomaa rahan lisäksi. Mielekäs arki ja säännöllinen päivärytmi, sekä  tunne hyödyllisyydestä, kuuluminen työyhteisöön ja sosiaaliset suhteet työkavereihin pitävät usein yllä toimintakykyä ja tuottavat yksilölle hyvää oloa. Tästä syystä viranomaiset, kuten lääkärit tai työllisyyspalveluiden virkailijat, ja yhteiskunta yleensäkin katsoo työn tekemisen hyödyttävän yksilöä itseään, ei vain järjestelmää. Jos itse ei koe saavansa tällaista hyötyä työn tekemisestä, voivat omat ja viranomaisten näkemyksen ja tavoitteet olla kaukana toisistaan.

      Sinun ei tarvitse tuntea huonoa omaatuntoa sairauspäivärahan hakemisesta. Jokaisella on oikeus hakea sairauspäivärahaa. Päätös sairauspäivärahan myöntämisestä perustuu kuitenkin lääkärin lausuntoon. Tuen myöntämisestä päättää Kela. Ota siis yhteyttä lääkäriisi ja keskustele mahdollisuudesta saada lausunto työkyvyttömyydestäsi. Työkyvyttömyys on edellytys sairauspäivärahan myöntämiselle. Voit lukea lisää sairauspäivärahasta Kelan verkkosivulta. (Linkki aukeaa uuteen välilehteen.)

      Jos sinulla ei ole voimassaolevaa hoitokontaktia, voit hakeutua omalle terveysasemalle tai hyvinvointikeskukseen. Terveysasemien ja hyvinvointikeskusten yhteystiedot löydät täältä.(Linkki aukeaa uuteen välilehteen.) Työttömät alle 30-vuotiaat oululaiset voivat hakeutua terveystarkastukseen myös Byströmin Ohjaamon terveydenhoitajalle. Aikaa voi tiedustella suoraan terveydenhoitajalta numerosta 050 594 5831.

      Tsemppiä ja kaikkea hyvää sinulle! Toivottavasti asiat selviävät.

Osallistu keskusteluun

Cancel

Muita kysymyksiä