Nuoret pelaavat puistossa jalkapalloa

Pulmakulma: Hyvinvointi ja terveys

Ekat menkat?

Heihh

Moi. Haluisin kysyy menkoista koulussa. Oon 13 eikä mulla o vielä alkanu menkat, mut on valkovuotoo ja kaikki muutki tullu nii alkaa varmaa vuoden säteellä ku äitilki alko 13v ja valkkari ollu 1v jo. Niin, niin miten menkat koulussa? Koska tiedän että koulussa kannattaa pitää mukana siteitä varmuudeksi, ja tietysti kun on menkat. Niin kun meiän koulussa ei saa käyttää sisävessoja ulkovälkillä jos ei käy tosi nopeesti. Ulkovessat on aina lukossa ja pitää pyytää valvojaa avaamaan ne, mutta yleensä ei oo ohjaajaa ulkona ja sinne pääsee vast ku tunti loppuu. Se on ongelma, koska jos meet sisävessaan ja ootat sielä kauan, opettajat tulee huutamaan. Niin mietin mitenköhän selviän sitte menkoista haha. Sitte, mihin siteet vois piilottaa kun menee vessaan jos ei halua näyttävästi ottaa siteitä repusta? Tiedäm ettei niitä pitäisi hävetä mutta yllätys yllätys kouluissa kaikki vaan naurais.., etenki pojat jotks on vähä epäkypsii.. Nojoo oon kuullu semmosii että piilottais esim. Kenkään tai juomapulloon nii mun mielestä kenkä ois hyvä mut niih mitä aattelet?

  • Tietopalveluohjaaja Tuula

   Moikka Heihh. Menkkojen alkaminen on jännittävä asia ja varmasti moni asia niissä mietityttää. Et ole ainoa, joka miettii juuri näitä kouluunkin liittyviä asioita. Siteen voi laittaa vaikka farkkujen tai takin taskuun. Joku saattaa sujauttaa sen paidan hihaan, jos ei halua muiden huomaavan. Jos ulkovälkällä pitää päästä vessaan, niin silloin pyydät rohkeasti opettajaa aukaisemaan vessan oven, jos opettaja on paikalla. Hyvä vaihtoehto on käydä vessassa heti välitunnin alkaessa ennen ulos siirtymistä. Ehdit kyllä sitten uloskin muiden perässä. Jos tämän kanssa tulee koulussa ongelmia, niin voit pyytää vaikka äitiäsi laittamaan asiasta viestin opettajalle.

   Menkat ja niihin liittyvät hygienia-asiat eivät saa muodostua ongelmaksi, sillä nehän ovat aivan luonnollinen asia. Juttele rohkeasti äitisi ja kavereidesi kanssa kaikesta sinua mietityttävästä murrosikään ja menkkoihin liittyvästä. Voit laittaa myös meille kysymyksiä, jos jokin asia jää mietityttämään.

  • Lumikukka

   Moi oon 12 vuotias ja on ollu jo ainakin vuoden valko vuotoo.
   Eilen illalla minuu sattu ala vatsaa ja ala selkään hirveästi ja nyt eilisen ja tämän päivän on tullut sellast ruskehtavaa valko vuotoa. Onko kyseessä menkat sillä olen ostanut jo siteitä

  • ??

   Mulla on alkanu jo menkat mutta mietiskelen että kauan ne yleensä kestää, kun nyt ku oon merkannu kalenteriin niin oon huomannu et ne on tullu nyt parina kuukautena suunnilleen samaan aikaan mut on kestäny vaan pari päivää, et onko normaalia?

  • Tietopalveluohjaaja Tuula

   Hei ??. Kuvailemasi tilanne on ihan tavallinen, sillä yleensä vuodon kesto on 2–8 vuorokautta, keskimäärin 5 päivää. Vuotopäivien määrä ja myös kuukautisvuodon määrä voi vaihdella eri kiertojen välillä. Vuodon määrä voi myös vaihdella peräkkäisinä päivinä. Alussa myös menkkojen säännöllisyys voi vaihdella paljon, joten onkin hyvä, että olet merkannut ne ylös kalenteriin.
   Lisää tietoa murrosiän tuomista muutoksista voit lukea täältä Nuortenoulu.fi -sivustolta, Tietoa nuorille -osiosta.
   Väestöliiton Hyvä kysymys -palvelusta löydät kattavasti tieto kuukautisista. (Linkki aukeaa uuteen välilehteen.)

Osallistu keskusteluun