Nuoret pelaavat puistossa jalkapalloa.

Pulmakulma: Hyvinvointi ja terveys

Ekat menkat?

Heihh

Moi. Haluisin kysyy menkoista koulussa. Oon 13 eikä mulla o vielä alkanu menkat, mut on valkovuotoo ja kaikki muutki tullu nii alkaa varmaa vuoden säteellä ku äitilki alko 13v ja valkkari ollu 1v jo. Niin, niin miten menkat koulussa? Koska tiedän että koulussa kannattaa pitää mukana siteitä varmuudeksi, ja tietysti kun on menkat. Niin kun meiän koulussa ei saa käyttää sisävessoja ulkovälkillä jos ei käy tosi nopeesti. Ulkovessat on aina lukossa ja pitää pyytää valvojaa avaamaan ne, mutta yleensä ei oo ohjaajaa ulkona ja sinne pääsee vast ku tunti loppuu. Se on ongelma, koska jos meet sisävessaan ja ootat sielä kauan, opettajat tulee huutamaan. Niin mietin mitenköhän selviän sitte menkoista haha. Sitte, mihin siteet vois piilottaa kun menee vessaan jos ei halua näyttävästi ottaa siteitä repusta? Tiedäm ettei niitä pitäisi hävetä mutta yllätys yllätys kouluissa kaikki vaan naurais.., etenki pojat jotks on vähä epäkypsii.. Nojoo oon kuullu semmosii että piilottais esim. Kenkään tai juomapulloon nii mun mielestä kenkä ois hyvä mut niih mitä aattelet?

  • Ohjaaja Tuula

   Moikka Heihh. Menkkojen alkaminen on jännittävä asia ja varmasti moni asia niissä mietityttää. Et ole ainoa, joka miettii juuri näitä kouluunkin liittyviä asioita. Siteen voi laittaa vaikka farkkujen tai takin taskuun. Joku saattaa sujauttaa sen paidan hihaan, jos ei halua muiden huomaavan. Jos ulkovälkällä pitää päästä vessaan, niin silloin pyydät rohkeasti opettajaa aukaisemaan vessan oven, jos opettaja on paikalla. Hyvä vaihtoehto on käydä vessassa heti välitunnin alkaessa ennen ulos siirtymistä. Ehdit kyllä sitten uloskin muiden perässä. Jos tämän kanssa tulee koulussa ongelmia, niin voit pyytää vaikka äitiäsi laittamaan asiasta viestin opettajalle.

   Menkat ja niihin liittyvät hygienia-asiat eivät saa muodostua ongelmaksi, sillä nehän ovat aivan luonnollinen asia. Juttele rohkeasti äitisi ja kavereidesi kanssa kaikesta sinua mietityttävästä murrosikään ja menkkoihin liittyvästä. Voit laittaa myös meille kysymyksiä, jos jokin asia jää mietityttämään.

  • Lumikukka

   Moi oon 12 vuotias ja on ollu jo ainakin vuoden valko vuotoo.
   Eilen illalla minuu sattu ala vatsaa ja ala selkään hirveästi ja nyt eilisen ja tämän päivän on tullut sellast ruskehtavaa valko vuotoa. Onko kyseessä menkat sillä olen ostanut jo siteitä

  • ??

   Mulla on alkanu jo menkat mutta mietiskelen että kauan ne yleensä kestää, kun nyt ku oon merkannu kalenteriin niin oon huomannu et ne on tullu nyt parina kuukautena suunnilleen samaan aikaan mut on kestäny vaan pari päivää, et onko normaalia?

  • Ohjaaja Tuula

   Hei ??. Kuvailemasi tilanne on ihan tavallinen, sillä yleensä vuodon kesto on 2–8 vuorokautta, keskimäärin 5 päivää. Vuotopäivien määrä ja myös kuukautisvuodon määrä voi vaihdella eri kiertojen välillä. Vuodon määrä voi myös vaihdella peräkkäisinä päivinä. Alussa myös menkkojen säännöllisyys voi vaihdella paljon, joten onkin hyvä, että olet merkannut ne ylös kalenteriin.
   Lisää tietoa murrosiän tuomista muutoksista voit lukea täältä Nuortenoulu.fi -sivustolta, Tietoa nuorille -osiosta.
   Väestöliiton Hyvä kysymys -palvelusta löydät kattavasti tieto kuukautisista. (Linkki aukeaa uuteen välilehteen.)

  • 12v lapsi

   Pls voiko joku kertoo alkaaks mun menkat pian, koska mul on valkovuotoa ollu noin
   1-2v, karvoitust on tullu toosi paljo, kasvupyrähdys on tullu ja välil mun vatsas tuntuu oudolt!!

  • 12v lapsi

   Ja haluun viel kertoo lisäyksenä, et onks be normaalii, ku melkein kaikil muil mun luokkalaisil on alkanu menkat ja sit mul ei oo… ja oon huomannu et kaikil joil on jo alkanut menkat on ns isonkokosii ja sit ku mä oon aina ollu alipainonen nii senkö takii mul ei oo viel menkkoi??

  • 12v lapsi

   Ja haluun viel kertoo lisäyksenä, et onks be normaalii, ku melkein kaikil muil mun luokkalaisil on alkanu menkat ja sit mul ei oo… ja oon huomannu et kaikil joil on jo alkanut menkat on ns isonkokosii ja sit ku mä oon aina ollu alipainonen nii senkö takii mul ei oo viel menkkoi??

   • Ohjaaja Tuula

    Hei 12v lapsi!

    Haluisit tietää, alkavatko menkkasi pian. Valitettavasti emme osaa antaa varmaa vastausta. Jokaisen kuukautiset alkavat omalla ajallaan. Tietyt asiat, kuten kasvupyrähdys, valkovuoto ja karvoituksen lisääntyminen ennakoivat kuukautisten alkamista. Kuitenkaan ei voida varmasti sanoa, kuinka kauan näistä menee siihen, että kuukautiset alkavat.

    Mietit myös, onko normaalia, että melkein kaikilla luokkalaisillasi on alkanut menkat, mutta sinulla ei. On toki odotettavissa, että ikäisilläsi tytöillä kuukautiset alkavat, jokaisella vuorollaan. Itsensä vertaileminen toisiin on turhaa, sillä kuukautisten alkamiseen vaikuttaa niin moni asia aina perimästä elintapoihin. Olet pannut merkille, että ne, joilla on menkat ovat isompikokoisia kuin sinä. Ali- tai ylipaino voivat tosiaan vaikuttaa kuukautisten alkamiseen, mutta ei välttämättä. Jos painosi tai jokin asia kuukautisissa mietityttää tai huolettaa sinua, voisit halutessasi käydä juttelemassa koulussa terveydenhoitajan kanssa.

    Voit lukea lisää kuukautisista alla olevista linkeistä. Linkin aukeavat uusiin välilehtiin.

    Tyttö  (Nuortennetti.fi)

    Miksi kuukautiset eivät ala? (Hyväkysymys.fi)

  • Koirakissa

   Mua pelottaa että mun menkan alkaa koulussa ku siis mulla on ollu valkovuodot jo ihan just 3v ja aikalailla kaikki muut murrosiän merkit on tullu nii mua pelottaa. Ja varsinkin se jos ne alkaa kouluuinneissa siellä vedessä😬 aika noloohan se ois!

   • Ohjaaja Tuula

    Hei Koirakissa!

    Et varmasti ole huolesi kanssa yksin. Sama asia epäilemättä huolettaa monia muitakin kuukautisiaan odottelevia. Ensimmäisten kuukautisten alkaminen herättää usein monenlaisia ajatuksia, odotuksia ja pelkojakin. Ja joissakin tilanteissa se voi tuntua nololtakin. Se on ihan tavallista. Jokaisella kuukautiset kuitenkin alkavat ajallaan, eikä niiden alkamista voi mitenkään tarkkaan ennustaa.

    Kerrot, että sinulla ollut valkovuotoa jo useamman vuoden ajan ja murrosikäsi on muutenkin edennyt siten, että kuukautisesi voivat alkaa milloin vain. Kannattaa nyt jutella asiasta kotona ja pyytää vanhempia ostamaan sinulle kuukautissuojia, jos et ole sitä vielä tehnyt. Kuukautissuojia, esimerkiksi terveyssiteitä kannattaa laittaa laukkuun tai taskuun ja pitää mukana myös koulussa. Jokin pieni rasia tai pussukka, johon suojat laittaa, auttaa pitämään ne puhtaina. Voit lukea lisää kuukautissuojista Hyvä kysymys -sivustolta. (Linkki aukeaa uuteen välilehteen.)

    Jos kuukautiset alkavat yllättäen ja hankalassa paikassa, esimerkiksi kesken koulutunnin, kannattaa asiasta rohkeasti sanoa opettajalle, ohjaajalle tai avustajalle. Reilu ”mulla alko menkat ja mun pitää nyt lähtä käymään vessassa/kotona” toimii varmasti ja aikuiset kyllä ymmärtävät tilanteen. Kuukautiset on luonnollinen asia ja koskee lähes jokaista tyttöä ja naista.

    Pärjäät kyllä ja löydät itselle sopivan tavan toimia sitten, kun kuukautisesi alkavat. Odottele rauhallisin mielin ja koita olla murehtimatta asiaa liikaa!

  • 13 vuotias

   Siis oon 13, menkat ei oo alkanu, vaikka mun äitillä alko jo 11v!
   Siis oon jo mun äitii pitempi ja kasvupyrähdys on just ollu tai nyt on (?). Aikalailla kaikki murrosiän jutut on tullu, esim karvat, rinnat A kuppi ja valkovuotoo ehkä jo 2,5 tai kolmeki vuotta. Eiks menkkojen pitäs alkaa suht samanikäsenä ku äitil oli?!
   Siis muutama päivä sitte oli iha pari pikku tippaa valkovuodon seassa sellasta ruskeenpunavaaleenpunast, että selvästi oli eriväristä ku valkovuoto muttei kuitenkaa mitää verenpunasta. Sen jälkee onki ollu vaa iha tavallista valkovuotoo! Nii mistäs mahtais johtua toi ja millonkoha mun menkat alkaa

  • Nuoriso-ohjaaja Mira

   Haluisit tietää, milloin menkkasi alkavat. Valitettavasti emme osaa antaa varmaa vastausta. Jokaisen kuukautiset alkavat omalla ajallaan. Tietyt asiat, kuten kasvupyrähdys, valkovuoto ja karvoituksen lisääntyminen ennakoivat kuukautisten alkamista. Kuitenkaan ei voida varmasti sanoa, kuinka kauan näistä menee siihen, että kuukautiset alkavat.

   Valkovuoto on emättimen limakalvojen erittämää nestettä, kohdunkaulan rauhasten erittämää limaa ja limakalvojen pinnasta irtoavia kuolleita soluja. Yleensä se on vaaleaa nestemäistä ainetta, joka valuu emättimestä ulos. Se voi olla myös ruskehtavan sävyistä ennen kuukautisia ja niiden jälkeen. Tällöin ruskea väri tulee vanhasta verestä ja on normaalia.

   Normaali valkovuoto on miedon hajuista, lähes hajutonta. Joskus valkovuoto voi muuttua poikkeavaksi. Jos valkovuoto muuttuu pahanhajuiseksi, kokkareiseksi tai aikaisempaa runsaammaksi, voi kyse olla emätintulehduksesta. Myös valkovuodon värissä tapahtuvat muutokset, alavatsakivut ja limakalvojen aristaminen voivat olla merkkejä tulehduksesta. Tällaisessa tilanteessa tulee hakeutua aina lääkärin vastaanotolle oikeanlaisen hoidon saamiseksi.

   Jokainen meistä kasvaa oman perimänsä mukaan, eli sen mukaan, millaiset geenit on vanhemmiltaan saanut. Kasvuun ja kehitykseen, mm menkkojen alkamiseen, vaikuttaa monta perintötekijää, joten omiin vanhempiinsa vertailu on hyödyllistä, mutta ei täysin kaikkea selittävää –  jokainen kehittyy omaan tahtiinsa myös perheen sisällä.

   Yleinen ohje on, että jos menkat eivät ole alkaneet 16 vuoteen mennessä, asiaa tulee selvitellä lääkärin vastaanotolla.

   Voit lukea lisää kuukautisista Väestöliiton Hyvä kysymys -palvelusta. (Linkki aukeaa uuteen välilehteen.) Lisätietoa murrosiästä ja hyviä linkkivinkkejä löydät täältä Nuorten Oulusta, Tietoa nuorille -osioista.

  • Apuaaa

   Eli oon 14 ja kolme kuukautta sitte harrastin suojaamatonta seksii😩olin päihtyneenä, jossai kaverin bileissä. Ja nyt mua pelottaa ihan sairaan paljon että oon raskaana ku ei oo menkkoja sen seksin jälkeen tullu!!!!!!!!!! Mulla siis alko menkat 10 vuotiaana ja melkeen alusta asti ihan säännölliset……… MUA PELOTTAA OIKEESTI IHAN SAIRAASTI. En oo valmis äidiks, enkä haluu että mun perhe saa tietäääää. En kyllä haluu aborttiakaan kun musta ne on vaa väärin ku se lapsi tapetaan… MITÄ MÄ TEEN PLIIS VASTATKAA NOPEESTI

   • Nuoriso-ohjaaja Mira

    Hei Apuaaa,

    Jos sinulla ei ole yhdynnän jälkeen tullut kuukautisia, niin kannattaa ehdottomasti tehdä raskaustesti mahdollisemman pian. Raskaustestin saat ostettua apteekista tai isosta tavaratalosta. Hinta on 5 eurosta ylöspäin.

    Toinen vaihtoehto on varata aika terveyskeskuslääkärille tai neuvolaan, joissa testin voi tehdä ilmaiseksi. Tieto testin tuloksesta ei mene vanhemmille. Terveyskeskuskäynti on maksuton alle 18-vuotiaille. Neuvolan palvelut ovat kaikille maksuttomia.

    Kehottaisin sinua juttelemaan kuitenkin myös vanhempiesi kanssa raskauden mahdollisuudesta, vanhempien reaktio saattaa aluksi olla tunteita täynnä, koska he ovat huolissaan ja uutinen tulee heille yllätyksenä, mutta reaktio aivan varmasti laantuu ja pystytte yhdessä miettimään jatkoa.

     

  • Kysyttävää (:

   Oon 13 ja mulla alko menkat vajaa kuukaus sitte, pari viikkoo sitte mitattiin mut ja olin 169 cm. Haluisin vaa tietää että paljonko vielä kasvan, ku ois nii kivaa olla yli 170😝mun äiti siis on ehkä 165. Ja toinen kysymys vielä että oonko normipainonen vai yli/ali ku oon nyt 50kg. Ja vielä kolmas kysymys että miten voi päästä herkkuaddiktiosta eroon. En oikee pysty hillitsee karkin ostoo ja syömistä, ei se mun vartaloo haittaa ku oon tosi hoikka mut hampaat kärsii… nii ois kiva saada vinkkei

  • Kysyttävää (:

   Oon siis sama tyyppi ku edellisessä viestissä mutta vielä haluisin kysyy että milloin nänneistä tulee sellaset isot ja sellaset et siin on keskellä sellanen iso näppylä ja ympärillä se nännin littee alue, eli sellaset aikuisen nännit. Ku mul on kasvanu rinnat varmaa ainaki 5 tai 4 luokalta asti ja mun nännit on vaa sellaset pehmeet isot möykyt et ne on vaa sellaset et siin ei oo sitä ”nyppylää” ja ympärillä ”nänni-ihoo” vaan on vaa sillee et ne on sellaset möykyt paitsi jos mul on kylmä

   • Ohjaaja Tuula

    Hei Kysyttävää (:
    Kiitos kysymyksistäsi, vastaan tässä molempiin viesteihin.

    Kuukautisten alkamisen jälkeen pituuskasvu yleensä hiipuu ja pituutta tulee enää keskimäärin 5 cm. Tämä on tosiaankin keskimäärin, eli suurimmalle osalle pituutta tulee vielä joko vähemmän tai enemmän. Miten sinun kohdallasi käy, aika näyttää. Kasvat kuitenkin todennäköisesti vielä, joten saavuttanet toivomasi 170 cm 🙂 Siihen, kuinka pitkä sinusta tulee, vaikuttavat äitisi geenien lisäksi myös isältäsi saamasi perimä.

    Olet normaalipainoinen. Kerrot, että olet mielestäsi hoikka ja painoa tärkeämpää onkin se, millaiseksi tuntee olonsa. Jos olet tyytyväinen itseesi hoikkana, voit hyvin, jaksat ja pystyt tehdä sinulle mieluisia ja tärkeitä asioita, ei painoa kannata liikaa tarkkailla.

    Kysyt vinkkejä, miten herkkujen syömistä voisi vähentää. Makeanhimo johtuu usein verensokerin heilahtelusta. Makean himoa voi yrittää hillitä syömällä tasaisesti viisi kertaa päivässä. Esimerkiksi aamupalaa ei kannata jättää väliin, koska se voi kostautua makean himona iltapäivällä. Aamupala, lounas, välipala, päivällinen ja iltapala on hyvä ateriarytmi. Jos makean himo kuitenkin iskee, kannattaa yrittää valita jokin parempi vaihtoehto, kuten hedelmä. Joskus voi auttaa se, että juo lasin vettä ja odottaa, että makean himo menee ohi. Hampaita kannattaa suojata ksylitolipurkalla tai -pastilleilla. Voit halutessasi käydä juttelemassa asiasta myös kouluterveydenhoitajan kanssa. Hän antaa varmasti mielellään lisää vinkkejä!

    Kysyt toisessa viestissäsi, milloin nännisi muuttuvat ”aikuisten nänneiksi”. Rintojen kehityksen aikana on tavallista, että rinnat ovat ensin muodoltaan hivenen suipot tai nännit ovat kääntyneet sisäänpäin. Ei ole olemassa kahta täysin samanlaista rintaa, vaan jokainen on ainutlaatuinen ja yksilöllinen. On siis mahdotonta sanoa milloin, jos milloinkaan nännisi muuttuvat. Voit halutessasi ottaa asian esille terveystarkastuksen yhteydessä. Lisäksi rinnat muuttuvat koko elämän ajan ja niihin vaikuttaa murrosiän jälkeen muun muassa mahdollinen painon vaihtelu, raskaus ja imetys.

    Voit lukea lisää rinnoista ja murrosiästä Murrosikä -sivulta.

  • Joku vaa

   Eli haluisin kysyy, että miks ainaki mulla sillo ku on menkat nii välillä saattaa side olla melkee tyhjä mut sitte ku meen vessaa ja vähä ”ponnistan” tai vaikka vaa rentoudun nii sit on vaa hana auki ja sitä verta vaa valuu pönttöön (,:

   • Nuoriso-ohjaaja Mira

    Hei Joku vaa,
    Kuukautisvuoto saattaa näyttää/tuntua todella runsaalta ja esimerkiksi vessassa käydessä, kun kuukautissuoja ei ole käytössä. Kuukautisvuodon määrä on hyvin yksilöllinen ja sen määrää on vaikea mitata. Samalla tavalla kuukautisvuotoa voi ”ryöpsähtää” pönttöön, kuin siteeseenkin varsinkin  ponnistaessa niin voi käydä.

    Tutkimusten mukaan nainen menettää verta kuukautisten aikana 10 – 80 millilitraa. Kuukautisvuodon määrä vaihtelee eri kiertojen välillä. Vuodon määrä voi myös vaihdella peräkkäisinä päivinä. Toisilla kuukautiset ovat aina niukat ja toisilla taas runsaat, ja jollakin siitä välistä.

    Tästä pääset lukemaan runsaista kuukautisista.

  • Tyttö

   moi mulla on jo valkovuotoo ja on nyt alavatsaan sattunut noin 5 päivää ni oisko mahis et alkais kuukautiset? on tullu näinä aikoina myös valkovuotoo ja rinnat aristaa.

   • Tietopalveluohjaaja Liisa

    Hei Tyttö!

    Kerrot viestissäsi, että sinulla tulee valkovuotoa ja alavatsaasi on särkenyt useamman päivän ajan. Mietit, voisivatko kuukautisesi olla alkamassa. Olet ihan oikeassa siinä, että murrosiän alkaessa valkovuodon lisääntyminen ennakoi kuukautisten alkamista. Myös alavatsakivut ja rintojen aristaminen voivat liittyä samaan asiaan. On kuitenkin mahdotonta ennustaa, milloin kuukautisesi tarkalleen ottaen alkavat. Odottele siis rauhassa kuukautistesi alkua. Sillä välin voit lukea lisää murrosiän kehityksestä ja kuukautisista Hyvä kysymys-sivustolta:

    Mitä on valkovuoto? | Hyväkysymys.fi (hyvakysymys.fi)

    Aurinkoisin terveisin, Liisa

  • Tytsy

   Mulla siis on ollu neljät menkat. Ekojen ja tokien välil oli 2 kuukautta, sitte oli 28 päivää ja sitte 23 päivää. Tiiän et kierto voi olla alussa tosi epätasanen mut voiks se olla niinku myös lyhyempi ku normisti, eli että ei aina vaan tuu jonku verran myöhässä vaan saattaa tulla myös ajoissa? Olipa hieno selitys mut toivottavasti tajusitte. Ja sitte myös toinen kysymys että mä välillä käytän tamponeja ja teen kaiken aina ihan tosi ”oikein” ja hygienisesti ja hyvin on onnistunu. Mut mun toissa menkoissa ku otin tamponin pois nii sitte vuoto vaa väheni tosipaljon ja ei palautunu enää takas niiden menkkojen aikana. Oliks sattumaa koska olin ennenki käyttäny tampoonei ja oli vuoto iha samanlaisena pysyny. Vai oliks siihen ehkä joku muu syy?
   Ja vielä kysymys että vaihteleeks alussa myös vuodon määrä koska mulla oli ekat menkat iha vaa tuhruu ja tokat aika keskimääräset ehkä ja kolmannet keskimääräset kunnes tapahtu toi minkä aiemmin kerroin. Ja neljännet oli keskimääräset.
   Toivottavasti vastaatte nopee (:

   • Tietopalveluohjaaja Liisa

    Hei Tytsy!

    Sinua mietityttää muutama kuukautisiin liittyvä asia, jotka tuot viestissäsi esille. Mietit ensinnäkin kuukautiskierron pituutta. Kerrotkin viestissä, että tiedät kuukautisten ja kuukautiskierron voivan olla epätasaisia niiden alettua. Se on ihan oikeaa tietoa. Kuvailemasi lyhyt kuukautiskiertoväli on tyypillinen kuukautisten alettua. Voit rauhassa seurata kuukautiskiertosi säännöllistymistä parin vuoden ajan. Jos asia mietityttää sinua kovasti, voisit käydä juttelemassa siitä esimerkiksi kouluterveydenhoitajan kanssa. Voit myös seurata tilannetta vielä ja käydä juttelemassa myöhemmin, jos sinusta siltä tuntuu.

    Kerrot myös käyttäväsi tamponeita. Kuulostaa siltä, että käytät niitä tosi oikeaoppisesti. Kuvailemasi tilanne, jossa olet ottanut tamponin pois ja vuoto väheni, voi kyseessä olla tilanne, jossa kuukautisesi ovat olleet loppumassa siltä erää ja vuoto sen myötä on vähentynyt. Kuukautiset loppuvat sitten, kun kohtuun kertynyt limakalvo on poistunut kuukautisvuotona ulos emättimen kautta.

    Myös kuukautisvuodon määrä vaihtelee erityisesti kuukautisten vasta alettua. Toisilla vuotoa tulee läpi elämän niukasti, toisilla runsaasti ja useimmilla siltä väliltä. Keskimääräinen vuotomäärä kuulostaa siis varsin normaalilta. Luonnollista ja tavallista on myös se, että ihan ensimmäiset kuukautiset ovat hyvin niukat, juurikin kuvailemaasi tuhrua.

    Voit lukea vielä lisää kuukautisista ja murrosiän kehityksestä Hyvä kysymys- verkkopalvelusta:

    Mitä on kuukautiset? | Hyväkysymys.fi (hyvakysymys.fi)

    Lämpimin terveisin, Liisa

  • Lapsukainen

   Nään että tänne on tullut viestejä joihin ei vielä ole ehditty vastata mutta kysyn silti itsekkin. Oon just täytänyt 9 ja mulla ei oo vielä menkat alkanut. Mun parhaalla kaverilla alkoi viime viikolla menkat ja nyt mua huolestuttaa kun mulla ei ole vilä alkanut. Tiedän että voi alkaa jo 8 vuotiaana ja nyt musta tuntuu että mulla ei ikinä ala. Että mä saan vaan katsella vierestä kun mun kaikilla kavereilla alkaa. Mun äiti kertoi mulle munkoista jo vuosi sitten siltä varalta että minulla alkaisi jo mutta ei ole alkanut ja mun äiti varmaan nauraa mulle kun mulla ei ole alkanut koska eikö menkat ole sen merkki että on terve
   Oho tuli pitkä viesti mutta toivon että joku vastaa koska olen huolestunut ja mua pelottaa ettei mulla ikinä ala menkat

   • Tietopalveluohjaaja Liisa

    Hei Lapsukainen!

    Kerrot viestissäsi huolestasi, kun kuukautisesi eivät ole vielä alkaneet. Kerrot, että parhaalla kaverillasi ne alkoivat juuri, ja että äitisi on jutellut sinulle menkoista jo vuosi sitten. Kuten ihanasti olet nimimerkinkin valinnut, niin olet tosiaan vielä lapsi eikä kuukautisten alkamisella ole ikäsi puolesta mitään kiirettä. Kuukautiset alkavat tavallisesti 16 ikävuoteen mennessä, joten voit kaikessa rauhassa elää elämääsi. Ymmärrän silti sinun huolesi ja pelkosi siitä, ettei kuukautiset koskaan alkaisi, kun niin kovasti omia murrosiän merkkejä jo odottelee.

    Kuukautisesi alkavat kyllä, kun sinun kehosi on siihen valmis. Kerrot huolestasi, että äitisi nauraa sinulle, koska kuukautisesi eivät ole alkaneet. Ja pohdit myös, että kuukautisten alkaminen olisi terveen merkki. Voisitkohan vielä jutella äitisi kanssa, tai vaikka kirjoittaa hänelle, kuukautisten alkamiseen liittyvistä ajatuksistasi? Äitisi voisi kertoa sinulle, miksi hän halusi jutella kuukautisista kanssasi aikaisessa vaiheessa. Voit kertoa äidillesi suoraan, että sinua pelottaa ja huolestuttaa, etteivät kuukautisesi koskaan ala, ja että asia on sinulle tärkeä.

    Toivon, että voit nauttia lapsuuden puuhista, touhuista ja leikeistä!

    Parhain terveisin, Liisa

  • Mitä tehdä

   Moi siis mä en tiiä ku mulla ei oo alkanu vielä menkat mut jos mulla alkaa koulussa nii en tiiä mitä tehdä ku meillä on mies ope ja en viitti sanoo sille ja nii. Myös toinen kysymys että millon mulla alkaa menkat koska mulla on rinnat jo kasvanu ja on tullu painoa ja kasvupyrähdyksiä ja karvoja on tullu ja mulla on ollu valkovuotoa jo 3-4 vuotta niin en tiiä millon mulla pitäis alkaa ja vielä yks kysymys, millon pitäis alkaa sheivata kun mulla tulee jo karvoja ja sit mun perhe pitää mua vielä vauvana ja mun monet kaveritkin jo sheivaa ja en viitti kysyä äitiltä ku se ei oo mulle kauheesti puhunu murrosiästä ku tuntuu et se ajattelee että mun pitäs ite tietää murrosiästä. Tästä tuli aika pitkä mun ihsm 🙂

   • Tietopalveluohjaaja Liisa

    Moikka Mitä tehdä!

    Sinua mietityttää, miten toimia, jos kuukautisesi alkavat kesken koulupäivän. Kerrot myös, että sinulla on murrosiän mukana tuomia muutoksia kehossasi, etkä tiedä, milloin kuukautisten pitäisi alkaa. Mietit myös, milloin olisi oikea aika ajella karvoja.

    Olisiko sinun mahdollista pitää mukana koulurepussa pikkuhousunsuojaa tai pientä kuukautissuojaa siltä varalta, että kuukautiset alkaisivat koulupäivän aikana? Yleisimmin kuukautiset eivät ole heti alettuaan runsaat, vaan vuoto voi olla hyvin niukkaa. Kerrot, että sinua mietittyttää miespuoliselle opettajalle asiasta puhuminen, jos kuukautiset alkaisivat koulussa. Se on aivan ymmärrettävää. Voisitkohan siinä tapauksessa jutella jollekin naispuoliselle opettajalle tai kouluavustajalle, jos kuukautiset alkaisivat kesken koulupäivän? Voit miettiä sellaistakin vaihtoehtoa jo valmiiksi.

    Kuukautisten alkamiseen vaikuttaa moni asia, eikä sitä voi mitenkään ennustaa. Yleinen kuukautisten alkamisikä ajoittuu 10-16 vuoden välille. Mikäli kuukautiset eivät ole alkaneet 16-vuotiaana, silloin kannattaa ottaa yhteyttä kouluterveydenhoitajaan tai muuhun terveydenhuollon ammattilaiseen tilanteen selvittämiseksi. Siihen saakka voit odotella ihan rauhassa kuukautisten alkamista.

    Kysyt myös ihokarvojen ajelemisesta. Ihokarvat on kehittyneet meille ihmisille suojaksi, joten niiden ajeleminen ei ole mitenkään tarpeellista. Joillekin ihokarvat ovat aivan ok ja toiset taas tykkäävät ajella tai muilla tavoin poistaa tai poistattaa niitä. Jos päädyt ajelemaan ihokarvojasi, huolehdithan, että tiedät aiheesta riittävästi. Ihokarvojen poistamisessa kannattaa kiinnittää huomiota oikeanlaisiin välineisiin ja tekniikkaan, jotta poistaminen on turvallista ja mahdollisimman vähän ihoa ärsyttävää.

    Kerrot, että koet muun perheesi pitävän sinua vielä vauvana ja ettet viitsi kysyä äidiltäsi murrosikään liittyvistä asioista. Koska puhuminen äidille tuntuu sinusta juuri nyt hankalalta, niin voisitkohan kirjoittaa äidillesi kirjeen tai sähköpostin mielessäsi olevista asioista? Uskon, että äitisi mielellään kuulisi mietteitäsi ja olisi tukenasi. Hänkin on ollut aikaisemmin elämässään murrosikäinen.

    Mukavaa alkanutta viikkoa sinulle!

    Aurinkoisin terkuin, Liisa

  • Joku

   Mä siis oon lähössä perheen kanssa parin päivän päästä ulkomaille ja siellä heti ekana päivänä vesipuistoon, mutta kappas tänään alkoikin menkat. Ei siis oo ekat menkat mut niitten ei ois viel pitäny tulla. Meen siis sinne vesipuistoon mun isän ja veljen kaa, ja en oo kertomas niille mun menkoista, enkä todellakaan jättämässä vesipuistoa väliin. Oon käyttäny tamponeja ennenki jonku verran, mut en ikinä uidessa. Oisko siihen jotai vinkkejä? Ja miten sais varatamponii kuskattuu uidessa mukana? Ja kuin kauan voi uida yhel tamponil? Toivottavasti vastaatte nopee

  • Joku

   Haluun vielä kysyy tohon äskeseen et miten muutenki selvii menkoist kesäl ku siteet on vaa nii hiostavii yms

  • Tietopalveluohjaaja Hanna

   Hei Joku!

   Kuulostaapa mukavalta lomamatkalta perheesi kanssa. Kerroit, että olet käyttänyt tamponeja aikaisemminkin, joten uimisesta sen kanssa ei tarvitse liikaa huolestua. Kun tamponi on oikealla paikallaan emättimessä, sinun ei tarvitse sen suurempia murehtia. Ei ole mitään määrättyä ohjetta, kuinka kauan tamponin kanssa voi uida, mutta yleinen ohje tamponin käyttämiseen on pitää sitä paikallaan enintään kahdeksan tunnin ajan. Olisi kuitenkin hyvä, että heti uimisen jälkeen vaihtaisit tamponin. Tamponi kannattaa uimisen jälkeen vaihtaa, koska kastuessaan tamponi voi imeä vedestä bakteereja. Varatamponia ei oikeastaan voi uinnin aikana kuljettaa mukana, vaan tamponi tulee säilyttää kuivalla maalla. Riittää, että varatamponi on mukana muiden hygieniatarvikkeidesi (kuten esimerkiksi shampoon ja saippuan) kanssa samassa pussukassa.

   Jos yhteisellä matkallanne sattuisi mahdollisia kommelluksia, älä epäröi puhua isäsi tai vanhempiesi kanssa. Kuukautiset ovat osa elämää ja täysin luonnollinen asia. Vanhempasi ymmärtävät, että olet murrosiässä ja kohtaat naisen kehossa tapahtuvia muutoksia. Se, että kerrot perheellesi sinua vaivaavista asioista on usein parempi kuin se, että kamppailet asioiden kanssa yksin. Nauti yhteisestä ulkomaan matkasta ja vesipuistoretkestä perheesi kanssa.

   Kesällä tavalliset terveyssiteet ja kestositeet voivat kuumassa säässä tuntua hiostavilta, eikä siihen ole oikeastaan helpottavaa vinkkiä. Tamponien tai kuukupin käyttäminen voi tuoda hieman helpotusta menkkojen aikana kesän hiostavassa kuumuudessa. Erilaisiin kuukautissuojavaihtoehtoihin kannattaa tutustua rauhassa ja ottaa aikaa harjoittelemiseen ennen pitkäaikaista käyttöä. Kehoja on erilaisia, ja jotkin vaihtoehdot sopivat paremmin toisille ja jotkin muut suojat toisille. Rauhassa kokeilemalla löydät sopivat suojat juuri sinun käyttöösi. Lisää tietoa eri suojista löydät esimerkiksi Hyvä kysymys -verkkopalvelusta: Millaisia kuukautissuojia on? | Hyväkysymys.fi (hyvakysymys.fi)

   Lisää tietoa kuukautisista ja murrosiästä löydät myös täältä Nuorten Oulu -sivustolta: Murrosikä | Nuorten Oulu.

   Vastauksen on laatinut kesätyöharjoittelija Milla

  • tyttö

   Moi! oon 14v tyttö eikä mulla oo vieläkään menkkoja:( tuntuu että kaikilla omanikäisillä ja kenet tunnen ovat jo ne, paitsi mulla. Tiiän ettei niiden alkamiseen voi oikee vaikuttaa mitenkää mut silti se on tosi turhauttavaa ku mä oon aina se ainoo kenellä ei niitä ole. Ja sit jos esimerkiks mainitsen mun kavereille siitä et mua turhauttaa se ku oon ainoa kenel niit ei oo ja et haluisin et mul ois. Sit ne vaa vastaa et ”et sä toivo niitä et ne on iha kauheet” ja ”nauti vielä ku sul ei oo niitä” no en kyl voi mitenkää nauttii ku aina jos kuulen et ne kaverit puhuu menkoista nii mä en voi samaistuu niihi eli tunnen itteni ulkopuoliseks tän asian kaa:(( se on vaa tosi turhauttavaa eikä mun kaverit ymmärrä mua

  • Tietopalveluohjaaja Liisa

   Moi tyttö!

   Kerrot sinua turhauttavan, etteivät ystäväsi ymmärrä sinua tilanteessasi. On hyvin ymmärrettävää, että tuntee itsensä ulkopuoliseksi tai erilaiseksi, jos muilla ovat kuukautiset jo alkaneet. Se voi tuntua raskaalta tai yksinäiseltä, kun ennemminkin tarvitsisi tukea ystäviltä. Voihan olla mahdollista, että ystäväsi ovat myös olleet huolissaan omalla kohdallaan samasta asiasta, mutta eivät vain tiedä mitä nyt sanoa sinulle.

   Kuukautisten alkamiskohta on hyvin yksilöllinen eikä itseä kannata verrata muihin, sillä kuukautisten alkamiseen vaikuttaa hyvin moni asia geeneistä elintapoihin.  Osalla kuukautiset voivat alkaa 9-10 vuotiaana ja on aivan yhtä tavallista, että ne alkavat 15-vuotiaana. Aiheesta voit lukea lisää täältä: Miksi kuukautiset eivät ala? | Hyväkysymys.fi (hyvakysymys.fi)

   Sinulla ei ole vielä ollenkaan syytä huoleen kuukautisten alkamisajankohdasta. Kuukautiset voivat alkaa usein muiden murrosiän muutosten jälkeen. Voit odotella niitä rauhassa, ja nauttia muusta elämästä.

   Jos sinua huolettaa kuukautistesi alkaminen, voit keskustella asiasta terveydenhoitajan kanssa. Lisää tietoa kuukautisista löydät täältä: Tyttö – Nuortennetti ja täältä: Murrosikä | Nuorten Oulu

   Vastauksen on laatinut kesätyöharjoittelija Milla

    

  • Koira

   Moi! Mulla on ollut valkovuotoa jo 5vuotta ja muita murrosiän merkkejä jo näkynyt. Niin mietin et millon mulla pitäis alkaa menkat ku valkovuotoa on ollu jo tosi kauan ja oon kuullu et sitä tulee 1-2 vuotta ennen ku alkaa menkat niin mulla on ollu jo 5vuotta niin millon ne pitäs alkaa?

   • Tietopalveluohjaaja Hanna

    Hei Koira!
    Kerroit, että olet huolissasi kuukautisten alkamisesta ja, että valkovuotosi on alkanut viisi vuotta sitten. Jokaisen keho on erilainen ja kuukautisten alkamisen ajankohta yksilöllinen.

    Kerroit, että muitakin murrosiän muutoksia kehossasi on myös tullut. Siksi voi olla mahdollista, että kuukautisesi voivat alkaa pian. Kuitenkaan en voi luvata, että niin kävisi. Kuukautisten alkamiseen vaikuttaa moni asia, esimerkiksi omat geenit tai elämäntavat. Löydät aiheeseen lisää tietoa täältä: Miksi kuukautiset eivät ala? | Hyväkysymys.fi (hyvakysymys.fi) Murrosiästä tietoa löydät täältä: Murrosikä | Nuorten Oulu ja täältä Tyttö – Nuortennetti (nuortennetti.fi).

    Valkovuoto on luonnollinen asia nuoren muuttuvassa kehossa, ja vähäinen valkovuoto voi olla yksi merkki siitä, että munasarjat ovat aloittaneet toimintansa. Valkovuoto on emättimen limakalvojen erittämää nestettä, minkä tarkoitus on puhdistaa ja kosteuttaa emätintä. Valkovuodon määrä voi vaihdella kuukautiskierron mukaan hormonien vaikutuksesta, ja se voi olla rusehtavan väristä ennen kuukautisten alkamista. Lisää tietoa valkovuodosta löydät täältä: Mitä on valkovuoto? | Hyväkysymys.fi (hyvakysymys.fi)

    Mikäli asia huolettaa sinua enemmän, sinun kannattaa jutella kouluterveydenhoitajan kanssa. Jos kuukautisesi eivät ole alkaneet 16 ikävuoteen mennessä, olisi syytä mennä keskustelemaan lääkärin kanssa. Kuukautiset alkavat yleensä ennen 16 vuotta. Kuukautisten alkamisaikataulu on yksilöllinen ja siihen voi vaikuttaa perintötekijöiden lisäksi muutkin asiat, kuten paino ja harrastetun liikunnan määrä.

    Voit odotella vielä rauhassa kuukautisten alkamista. Kivaa kesää sinulle!

    Vastauksen on laatinut kesätyöharjoittelija Milla

  • Joku

   Oon siis sama tyyppi joka kirjotti tähän keskusteluun aiemmin että on menossa vesipuistoon menkkojen kanssa ja nyt oonki sitte menossa perheen kanssa kaveriperheen mökille ja taas alko menkat😂😂siel on siis vaan huussi ja aion saunoo ja uida yms. Miten mun pitäs hygienian ja käytettyjen siteiden tai tamponien kaa toimii?

   • Ohjaaja Tuula

    Hei taas Joku!

    Toivottavasti reissusi vesipuistossa meni hyvin. Kiva kuulla toisestakin kesämatkastasi 🙂 Tässä tilanteessa suosittelen kysymään esimerkiksi kaverin äidiltä, onko huussissa roskista tai onko sitä mahdollista sinne sijoittaa. Huussin ei voi heittää siteitä tai tamponeja, koska ne eivät maadu. Sinun ehkä kannattaa ostaa pieniä pakastepusseja tai muovipusseja, mihin voit laittaa käytetyn siteen tai tamponin huussissa.  Sen jälkeen voit kuljettaa kuukautissuojat roskiin, jos roskiksen sijoittamista huussiin ei ole mahdollista toteuttaa.

    Mikäli huussin yhteydessä ei ole käsienpesu mahdollisuutta, käy pesemässä kädet huussissa käynnin jälkeen tai käytä esimerkiksi kosteuspyyhkeitä. Alapesuja voit tehdä saunassa käynnin yhteydessä.

    Älä murehdi liikoja. Tilanne voi tuntua haastavalta, mutta pärjäät varmasti hyvin. Ja aina voi keskustella omien tai kaverinkin vanhempien kanssa.

    Vastauksen ovat laatineet kesätyöharjoittelijat Milla ja Rii

  • Tyttönen

   Oon siis 12v/010 ja mul ollu valkovuotoo noin 3kk. Mul on karvotusta ja rinnat sillee vähä kasvanu ja tänää aamuna ku kävin vessassa ja pyyhkäsin vaa valkovuodot pois nii siinä mukana tuli sellanen yks vaaleenpunanen tippa että voiko olla menkat? Ja oon ollu sairaana täs pari pv ja juonu marjamehua että voiko olla sitte sitä?

   • Choi
    • Anskuli

     Millon voi alkaa harrastaa seksiä? Ja mulla on alkanut valkovuotoa. Ja miten tamponit laitetaan pimppiin.🤔

    • Tietopalveluohjaaja Reetta

     Moi Anskuli!
     Kysyt kommentissasi, että milloin voit alkaa harrastaa seksiä. Lisäksi kerrot että sinulla on alkanut valkovuoto ja haluaisit tietää kuinka tamponia käytetään. Seksin harrastamisen aloittamisen kanssa ei kannata pitää kiirettä, on hyvä tutustua ensin omaan kehoon rauhassa ja antaa oman kehon kehittyä. Seksin harrastamisen voi aloittaa sitten kun se itsestä tuntuu hyvältä, kumppani on tuttu ja ajatus seksin harrastamisesta tuntuu molemmista hyvältä eikä kumpikaan koe painostusta. Seksin harrastamisesta kannattaa keskustella etukäteen kumppanin kanssa, mutta myös esimerkiksi äidin tai jonkun muun turvallisen aikuisen kanssa. Ehkäisystä huolehtiminen on tärkeä osa seksin harrastamista. Seksuaalisuudesta ja ehkäisystä löytyy lisätietoa Nuorten Oulun Tietoa nuorille -osiosta.

     Seksiä on erilaista, ei pelkkä sukupuoli yhdyntä, myös itsetyydytys on seksiä ja se onkin hyvä tapa tutustua omaan kehoon ja siihen millaisesta kosketuksesta nauttii. Lisätietoa siitä, mitä seksi on, löytyy Väestöliiton Hyvä kysymys -palstalta.

     Valkovuoto on emättimen limakalvojen erittämää nestettä, kohdunkaulan rauhasten erittämää limaa ja limakalvojen pinnasta irtoavia kuolleita soluja. Valkovuodon takia ei tarvitse käyttää pikkuhousunsuojaa, päivittäinen pesu ja alushousujen vaihto riittää. Väestöliiton Hyvä kysymys -palstalta löydät tietoa valkovuodosta.

     Tamponi on emättimen sisään työnnettävä kuukautissuoja. Tamponeja on asettimella varustettuja ja ilman asetinta olevia, runsaaseen vuotoon ja niukempaan vuotoon tarkoitettuja. Kokeilemalla ja käyttöä harjoittelemalla löydät itsellesi parhaiten sopivan tamponin. Tamponi kannattaa valita kuukautisvuodon määrän mukaan. Tamponin käyttöä kannattaa harjoitella rauhassa ja ajan kanssa, jotta löytää itselleen sopivimman tavan. Harjoittelu kannattaa aloittaa ensin pienellä tamponilla ja pikku hiljaa kokeilla suurempaa, jos on tarvetta. Väestöliiton Hyvä kysymys -palstalta löytyy kuvallinen ohje tamponin asettamista varten. Ohjeiden mukaan tamponia ei saa käyttää kahdeksaa tuntia kauempaa, eikä muulloin kuin kuukautisvuodon aikana.

     Mukavaa talven jatkoa!

    • Anskuli

     Oon siis sama tyyppi mut mul on yks ihastus ja en osaa kysyy silt mitään

    • Tietopalveluohjaaja Reetta

     Moi Anskuli! Mukava kuulla että olet ihastunut! Ihastumisen lähestyminen tuntuu jännittävältä ja aiheuttaa pelkoa torjutuksi tulemisesta, mutta myös toiveikkuutta että ihastuminen on molemminpuolista.  Lisätietoa ihastumisesta löytyy Nuorten Oulu -sivustolta. Ihastusta voi myös ihailla kauempaa, eikä omasta ihastumisesta tarvitse välttämättä kertoa.

     Jos kuitenkin haluaa tehdä parempaa tuttavuutta ihastuksen kohteen kanssa, häntä voi lähestyä vaikka koulussa ja kysyä aluksi esimerkiksi että mitä kuuluu. Hyviä keskustelun aiheita ovat harrastukset, lempi elokuvat tai sarjat. Voit lähestyä ihastusta vaikka kaverin kanssa, jos yksin tuntuu liian jännittävältä. Voit myös odottaa että ihastus on yksin, ennen kuin menet puhumaan hänelle. Vinkkejä ihastuksen lähestymiseen löytyy esimerkiksi Väestöliiton Hyvä kysymys -sivustolta.

     Ihastuksen kanssa voi keskustella samoista asioista kuin kavereiden kanssa. Ihastusta kannattaakin ensin lähestyä kaveripohjalta ja sen jälkeen tutkailla olisiko mahdollista syventää ystävyyttä. Lisää vinkkejä ihastumiseen ja ihastumisen lähestymiseen löydät Pulmakulman Tykkääkö se musta? -keskustelusta.

     Mukavaa talvea ja tsemppiä ihastuksen kanssa jutteluun!

  • Tietopalveluohjaaja Hanna

   Hei Tyttönen!
   Murrosiän kehityksesi on edennyt normaalisti ja on todennäköistä, että menkatkin voivat alkaa lähiaikoina. Vaaleanpunainen tippa valkovuodossa voi olla kuukautisvuotoa. Jos vaaleanpunaista vuotoa on tullut lisää, menkkasi ovat todennäköisesti alkaneet. Jos vuotoa ei ole tullut enempää, voit odotella rauhassa. Menkat alkavat kyllä, kun kehosi on siihen valmis. Marjamehun juominen ei vaikuta valkovuodon väriin. Valkovuodon määrä ja koostumus voivat vaihdella todella vähäisestä kirkkaasta vuodosta runsaampaan ja paksumpaan vaaleaan vuotoon.

   Kuukautisvuoto voi alussa olla niukkaa, rusehtavaa tai vaaleanpunaista vuotoa. Kun vuotoa tulee runsaammin, se on selvästi veristä. Parin ensimmäisen vuoden ajan menkat voivat tulla epäsäännöllisesti. Laukussa on hyvä pitää mukana kuukautissuojaa, jos menkat tulevatkin yllättäen.

   Menkkojen alkaminen on iso muutos, josta kannattaa jutella kavereiden, vanhempien tai jonkun muun luotettavan aikuisen kanssa. Myös erilaisiin kuukautissuojiin kannattaa tutustua ja kokeilemalla löydät varmasti itsellesi parhaiten sopivat.

   Voit lukea lisätietoa kuukautissuojista Hyvä kysymys -sivustolta. (Linkki aukeaa uuteen välilehteen.)

  • Nimimerkki*

   Moi! Oon siis 11v ja mul on alkanut rinnat kasvaan, karvotusta on jo myös, kasvupyrähdys meni, valkovuotoo on. Jännittää menkkojen alku ihan sikana. (Mun äidil alko mun iässä.) Ent jos ne alkaa koulus tai jos joku huomaa? Oon kyl puhunu mun äidin ja mun parhaan kaverin kans mut silti jännittää. Ja nykyään mul on alkanu helposti ärsyttään. Itken/suutun ja jälkeenpäin en ees tajuu mille asialle. Menkkojen alkuu ei pysty ennustaan, mut voiskone alkaa jo lähiaikoina?

   • Ohjaaja Tuula

    Hei Nimimerkki*!

    Mukava kuulla, että olet voinut jutella menkoista äitisi ja parhaan ystäväsi kanssa. Kirjoitat, että sinua jännittää menkkojen alku. Jännittäminen on täysin luonnollista, onhan kyseessä kehossasi tapahtuvat muutokset. Kehon muutokset voivat aiheuttaa hämmennystä. Äidiltä saamasi perintötekijät vaikuttavat kuukautistesi alkamiseen, mutta niin vaikuttavat myös isältä saamasi. Vaikkei hänellä toki kuukautisia olekaan. Kuukautiset, kuten muutkin murrosiän merkit, alkavat kuitenkin jokaisella yksilöllisesti.

    Kuukautiset alkavat yleisimmin 10-16 -vuotiaana. Kirjoitat itsekin, ettei kuukautisten alkua pysty ennustamaan, ja näinhän se on. Kuukautiset alkavat useimmiten pikkuhiljaa, eivätkä yllättäen suurella vuodolla. Voisit varata laukkuusi mukaan kuukautissiteitä, jolloin side on helposti saatavillasi, jos kuukautiset sattuisivat koulussa alkamaan. Varsinkin alussa tilanteen ollessa uusi ja jännittävä, saatat luulla toisten huomaavan kuukautisesi. Voit olla huoleti, sillä muut eivät tiedä kuukautisistasi. Kuukautisissa ei ole mitään ihmeellistä tai hävettävää, ne kuuluvat elämään.

    Kirjoitat, että sinua on alkanut helposti ärsyttämään, etkä välttämättä tiedä mistä tunteet kumpuavat. Tällaiset tuntemukset ovat varsin yleisiä, sillä nuoruuteen usein kuuluu tunne-elämän kuohuminen. Reaktiot ja niiden voimakkuus saattavat tulla itsellekin yllätyksenä. Tunnemyrskyjä ja mielialan muutoksia selittävät osaltaan hormonaaliset tekijät. Nuoruudessa tytöillä kiihtyy estrogeenituotanto. Estrogeeni voikin pistää tunteet herkille, etenkin kuukautisten aikaan, jolloin itku ja hermostuminen saattaa olla herkemmässä.

    Voit lukea lisää tunteiden kuohunnasta esimerkiksi näistä linkeistä:
    Murrosikä
    Tunteiden kuohuja

    Ole itsellesi armollinen nuoruuden myllerryksessä, kaikki tapahtuu aikanaan.

    Vastaus on laadittu yhdessä sosionomiopiskelija Marin kanssa.

  • >_<

   Moi, oon siis 13v ja mulla tuli noin kuukausi sitten ruskeaa vuotoa 5 päivää, niin mietin oliko ne menkat vai ei (ja siis mulla on tullu jo kasvupyrähdys jne.). Sori epäselvästä viestistä.

   • Tietopalveluohjaaja Liisa

    Heippa!

    Ymmärrän hyvin, mitä kysyt.

    Usein ensimmäiset menkat voivat olla niukat ja vuoto rusehtavaa. Rusehtava väri kertoo siitä, että vuodon seassa on verta. Vuoto kestää tavallisesti 3-7 päivää. Kuukautiset tulevat yleensä noin kerran kuukaudessa, mutta kuukautiskierto voi olla hyvinkin epäsäännöllinen etenkin kahden ensimmäisen vuoden aikana. Toiset kuukautiset voivat tulla useita kuukausia ensimmäisten menkkojen jälkeen, myöskin kuukautisten pituus voi vaihdella.  Kannattaa kirjata kuukautiset ylös kalenteriin, jotta pääset kärryille kuukautiskierrostasi.

    Mukavaa talven jatkoa sinulle!

    Vastaus on laadittu yhdessä sosionomiopiskelija Marin kanssa.

  • 12v

   Moi mä täytin siis pari kuukaut sitte 12 ja odotan menkkoi mut pelkään et ne alkaa kouluinneis tai koulussa ja mul on jo repussa sellane ”menkkapussi” eli siis siel on uuet alushousut ja sit vessapaperii pikkase kosk en oo viel ostanu siteit tai mitää tälläst nii mitä teen jos ne alkaa kouluinneissa siel altaas ja mul ei oo mitää suojii tai siis sit ku ne tulee ni sit altaas on sellane punane kohta

   • 12v

    … jos koulus menkat alkaa ni sit mä vaa meen vessaa ja puhistan mun tuolin menkasta mut ei sitä allast oikee voi puhistaa menkast ni meenks mä vaa pois paikalt😂

    • Tietopalveluohjaaja Hanna

     Moi 12v.
     Kuulostaapa hyvältä idealta tuo menkkapussi, joka sinulla on repussa mukana. Sen avulla selviät kyllä sitten, jos menkat sattuvat alkamaan kesken koulupäivän. Sinun ei tarvitse olla huolissasi siitä, että menkat alkavat uidessa. Yleensä menkat alkavat vähäisenä vuotona, eikä huomattavaa vuotoa ehdi tulla altaaseen. Menkkoja ei missään tilanteessa tarvitse nolostella sillä ne ovat täysin luonnollinen asia. Joskus niiden kanssa voi tulla yllätyksiä, jolloin housut ja tuolikin voi tahriintua, mutta ne voi puhdistaa. Vaatteista veritahrojen puhdistamiseen yksi hyvä keino on laittaa tahrakohta mahdollisimman pian likoamaan kylmään veteen. Sen jälkeen vaatteen voi pestä normaalisti pesukoneessa muun pyykin kanssa.
     Kun menkat alkavat, voit harjoitella erilaisten kuukautissuojien käyttöä. Siteillä on helppo aloittaa. Myös tamponien tai kuukautiskupin käyttöä voit harjoitella, jos haluat. Niiden avulla voi käydä huoletta uimahallissa myös menkkojen aikana.

     Jos et ole vielä jutellut äitisi tai jonkun muun luotettavan aikuisen kanssa menkoista, niin voisit ottaa ne rohkeasti puheeksi sinulle sopivaan aikaan. Voit lukea lisätietoa menkkoihin liittyen Hyvä kysymys -sivustolta.

     Mukavaa joululomaa sinulle!

  • >_<

   Mulla tuli ruskeaa vuotoa 5 päivää yhessä vaiheessa ja sen jälkeen ei oo tullu mitään ja jos ne oli ekat menkat nii ne toiset ois jo 5 viikkoo (vähä yli 1kk) myöhässä, niin mietin oliko ne mun ekat menkat vai ei.
   Mua välillä ahdistaa/stressaa se että mulla ois joku syöpä (luin netistä et se on joku syövän oire).
   Sori epäselvästä viestistä.

   • Tietopalveluohjaaja Hanna

    Moikka >_<

    Sinun ei tarvitse olla ollenkaan huolissasi. Voit odotella seuraavia menkkoja rauhassa. Menkat voivat tulla varsinkin parin ensimmäisen vuoden ajan epäsäännöllisesti. Niiden välillä voi olla useitakin kuukausia.

    Ensimmäiset menkat alkavat usein rusehtavana vuotona, niinkuin sinulla. Jos vuoto on runsaampaa, se voi olla punaista, eli selvästi veristä. Menkat kannattaa merkata kalenteriin tai puhelimeen ladattavaan kuukautissovellukseen. Näin voit seurata omaa kuukautiskiertoasi. Kuukautiskierron pituus lasketaan kuukautisvuodon ensimmäisen päivän ja viimeisen vuodottoman päivän ennen seuraavien kuukautisvuodon alkamista välisestä ajasta. Kun kuukautiset säännöllistyvät, kierron pituus on yleensä 23-35 päivää.

    Voit lukea lisätietoa menkoista ja  kuukautiskierrosta Hyvä kysymys -sivustolta (hyväkysymys.fi).

    Jos sinua huolettaa omaan terveyteesi liittyvät asiat, juttele niistä vanhempiesi tai jonkun muun luotettavan aikuisen kanssa. Älä jää murehtimaan yksin, sillä yleensä aikuiselle puhuminen helpottaa. Jos ahdistuksesi ei helpota, voit käydä myös kouluterveydenhoitajan luona puhumassa. Hän voi tarvittaessa tehdä terveystarkastuksen ja varmistaa, että sinun ei tarvitse olla huolissasi terveydestäsi.

    Netissä on todella paljon tietoa tarjolla ja sitä voi tuottaa sinne kuka vain. On siis tärkeää, että tarkistaa aina, kuka tiedon on sinne kirjoittanut ja milloin. Usein tarkoituksena voi olla markkinoida jotain palvelua tai tuotetta. Kaikkea lukemaansa ei siis kannata uskoa. Luotettavia tietolähteitä ovat yleensä jonkin virallisen tahon tuottamat ja ajantasaiset sisällöt. Esimerkiksi Hyvä kysymys -sivusto on luotettava Väestöliiton ylläpitämä palvelu. Myös tämä Nuorten Oulu -sivusto on luotettava Oulun kaupungin tuottama palvelu.

    Mukavaa joululoman jatkoa!

  • Vihainen Vilma

   Olen 11 vuotias nimeni on VihainenVilma mitä teen jos menkat alkaa kesken oppitunnin

   • Tietopalveluohjaaja Liisa

    Hei VihainenVilma!

    Kiitos viestistäsi. Jos menkat alkavat kesken oppitunnin, voit kertoa opettajalle, että sinun täytyy käydä vessassa. Voit kuljettaa repussasi mukana terveyssidettä tai tamponia, jota voit käyttää tarpeen tullen. Jos menkkavuotoa on pikkuhousuissasi, voit yrittää imeyttää sitä vessapaperiin painelemalla. Mukavaa päivää sulle!

Osallistu keskusteluun