Nuoret pelaavat puistossa jalkapalloa

Pulmakulma: Hyvinvointi ja terveys

Ekat menkat?

Heihh

Moi. Haluisin kysyy menkoista koulussa. Oon 13 eikä mulla o vielä alkanu menkat, mut on valkovuotoo ja kaikki muutki tullu nii alkaa varmaa vuoden säteellä ku äitilki alko 13v ja valkkari ollu 1v jo. Niin, niin miten menkat koulussa? Koska tiedän että koulussa kannattaa pitää mukana siteitä varmuudeksi, ja tietysti kun on menkat. Niin kun meiän koulussa ei saa käyttää sisävessoja ulkovälkillä jos ei käy tosi nopeesti. Ulkovessat on aina lukossa ja pitää pyytää valvojaa avaamaan ne, mutta yleensä ei oo ohjaajaa ulkona ja sinne pääsee vast ku tunti loppuu. Se on ongelma, koska jos meet sisävessaan ja ootat sielä kauan, opettajat tulee huutamaan. Niin mietin mitenköhän selviän sitte menkoista haha. Sitte, mihin siteet vois piilottaa kun menee vessaan jos ei halua näyttävästi ottaa siteitä repusta? Tiedäm ettei niitä pitäisi hävetä mutta yllätys yllätys kouluissa kaikki vaan naurais.., etenki pojat jotks on vähä epäkypsii.. Nojoo oon kuullu semmosii että piilottais esim. Kenkään tai juomapulloon nii mun mielestä kenkä ois hyvä mut niih mitä aattelet?

  • Tietopalveluohjaaja Tuula

   Moikka Heihh. Menkkojen alkaminen on jännittävä asia ja varmasti moni asia niissä mietityttää. Et ole ainoa, joka miettii juuri näitä kouluunkin liittyviä asioita. Siteen voi laittaa vaikka farkkujen tai takin taskuun. Joku saattaa sujauttaa sen paidan hihaan, jos ei halua muiden huomaavan. Jos ulkovälkällä pitää päästä vessaan, niin silloin pyydät rohkeasti opettajaa aukaisemaan vessan oven, jos opettaja on paikalla. Hyvä vaihtoehto on käydä vessassa heti välitunnin alkaessa ennen ulos siirtymistä. Ehdit kyllä sitten uloskin muiden perässä. Jos tämän kanssa tulee koulussa ongelmia, niin voit pyytää vaikka äitiäsi laittamaan asiasta viestin opettajalle.

   Menkat ja niihin liittyvät hygienia-asiat eivät saa muodostua ongelmaksi, sillä nehän ovat aivan luonnollinen asia. Juttele rohkeasti äitisi ja kavereidesi kanssa kaikesta sinua mietityttävästä murrosikään ja menkkoihin liittyvästä. Voit laittaa myös meille kysymyksiä, jos jokin asia jää mietityttämään.

  • Lumikukka

   Moi oon 12 vuotias ja on ollu jo ainakin vuoden valko vuotoo.
   Eilen illalla minuu sattu ala vatsaa ja ala selkään hirveästi ja nyt eilisen ja tämän päivän on tullut sellast ruskehtavaa valko vuotoa. Onko kyseessä menkat sillä olen ostanut jo siteitä

  • ??

   Mulla on alkanu jo menkat mutta mietiskelen että kauan ne yleensä kestää, kun nyt ku oon merkannu kalenteriin niin oon huomannu et ne on tullu nyt parina kuukautena suunnilleen samaan aikaan mut on kestäny vaan pari päivää, et onko normaalia?

  • Tietopalveluohjaaja Tuula

   Hei ??. Kuvailemasi tilanne on ihan tavallinen, sillä yleensä vuodon kesto on 2–8 vuorokautta, keskimäärin 5 päivää. Vuotopäivien määrä ja myös kuukautisvuodon määrä voi vaihdella eri kiertojen välillä. Vuodon määrä voi myös vaihdella peräkkäisinä päivinä. Alussa myös menkkojen säännöllisyys voi vaihdella paljon, joten onkin hyvä, että olet merkannut ne ylös kalenteriin.
   Lisää tietoa murrosiän tuomista muutoksista voit lukea täältä Nuortenoulu.fi -sivustolta, Tietoa nuorille -osiosta.
   Väestöliiton Hyvä kysymys -palvelusta löydät kattavasti tieto kuukautisista. (Linkki aukeaa uuteen välilehteen.)

  • 12v lapsi

   Pls voiko joku kertoo alkaaks mun menkat pian, koska mul on valkovuotoa ollu noin
   1-2v, karvoitust on tullu toosi paljo, kasvupyrähdys on tullu ja välil mun vatsas tuntuu oudolt!!

  • 12v lapsi

   Ja haluun viel kertoo lisäyksenä, et onks be normaalii, ku melkein kaikil muil mun luokkalaisil on alkanu menkat ja sit mul ei oo… ja oon huomannu et kaikil joil on jo alkanut menkat on ns isonkokosii ja sit ku mä oon aina ollu alipainonen nii senkö takii mul ei oo viel menkkoi??

  • 12v lapsi

   Ja haluun viel kertoo lisäyksenä, et onks be normaalii, ku melkein kaikil muil mun luokkalaisil on alkanu menkat ja sit mul ei oo… ja oon huomannu et kaikil joil on jo alkanut menkat on ns isonkokosii ja sit ku mä oon aina ollu alipainonen nii senkö takii mul ei oo viel menkkoi??

   • Tietopalveluohjaaja Tuula

    Hei 12v lapsi!

    Haluisit tietää, alkavatko menkkasi pian. Valitettavasti emme osaa antaa varmaa vastausta. Jokaisen kuukautiset alkavat omalla ajallaan. Tietyt asiat, kuten kasvupyrähdys, valkovuoto ja karvoituksen lisääntyminen ennakoivat kuukautisten alkamista. Kuitenkaan ei voida varmasti sanoa, kuinka kauan näistä menee siihen, että kuukautiset alkavat.

    Mietit myös, onko normaalia, että melkein kaikilla luokkalaisillasi on alkanut menkat, mutta sinulla ei. On toki odotettavissa, että ikäisilläsi tytöillä kuukautiset alkavat, jokaisella vuorollaan. Itsensä vertaileminen toisiin on turhaa, sillä kuukautisten alkamiseen vaikuttaa niin moni asia aina perimästä elintapoihin. Olet pannut merkille, että ne, joilla on menkat ovat isompikokoisia kuin sinä. Ali- tai ylipaino voivat tosiaan vaikuttaa kuukautisten alkamiseen, mutta ei välttämättä. Jos painosi tai jokin asia kuukautisissa mietityttää tai huolettaa sinua, voisit halutessasi käydä juttelemassa koulussa terveydenhoitajan kanssa.

    Voit lukea lisää kuukautisista alla olevista linkeistä. Linkin aukeavat uusiin välilehtiin.

    Tyttö  (Nuortennetti.fi)

    Miksi kuukautiset eivät ala? (Hyväkysymys.fi)

  • Koirakissa

   Mua pelottaa että mun menkan alkaa koulussa ku siis mulla on ollu valkovuodot jo ihan just 3v ja aikalailla kaikki muut murrosiän merkit on tullu nii mua pelottaa. Ja varsinkin se jos ne alkaa kouluuinneissa siellä vedessä😬 aika noloohan se ois!

   • Tietopalveluohjaaja Tuula

    Hei Koirakissa!

    Et varmasti ole huolesi kanssa yksin. Sama asia epäilemättä huolettaa monia muitakin kuukautisiaan odottelevia. Ensimmäisten kuukautisten alkaminen herättää usein monenlaisia ajatuksia, odotuksia ja pelkojakin. Ja joissakin tilanteissa se voi tuntua nololtakin. Se on ihan tavallista. Jokaisella kuukautiset kuitenkin alkavat ajallaan, eikä niiden alkamista voi mitenkään tarkkaan ennustaa.

    Kerrot, että sinulla ollut valkovuotoa jo useamman vuoden ajan ja murrosikäsi on muutenkin edennyt siten, että kuukautisesi voivat alkaa milloin vain. Kannattaa nyt jutella asiasta kotona ja pyytää vanhempia ostamaan sinulle kuukautissuojia, jos et ole sitä vielä tehnyt. Kuukautissuojia, esimerkiksi terveyssiteitä kannattaa laittaa laukkuun tai taskuun ja pitää mukana myös koulussa. Jokin pieni rasia tai pussukka, johon suojat laittaa, auttaa pitämään ne puhtaina. Voit lukea lisää kuukautissuojista Hyvä kysymys -sivustolta. (Linkki aukeaa uuteen välilehteen.)

    Jos kuukautiset alkavat yllättäen ja hankalassa paikassa, esimerkiksi kesken koulutunnin, kannattaa asiasta rohkeasti sanoa opettajalle, ohjaajalle tai avustajalle. Reilu ”mulla alko menkat ja mun pitää nyt lähtä käymään vessassa/kotona” toimii varmasti ja aikuiset kyllä ymmärtävät tilanteen. Kuukautiset on luonnollinen asia ja koskee lähes jokaista tyttöä ja naista.

    Pärjäät kyllä ja löydät itselle sopivan tavan toimia sitten, kun kuukautisesi alkavat. Odottele rauhallisin mielin ja koita olla murehtimatta asiaa liikaa!

  • 13 vuotias

   Siis oon 13, menkat ei oo alkanu, vaikka mun äitillä alko jo 11v!
   Siis oon jo mun äitii pitempi ja kasvupyrähdys on just ollu tai nyt on (?). Aikalailla kaikki murrosiän jutut on tullu, esim karvat, rinnat A kuppi ja valkovuotoo ehkä jo 2,5 tai kolmeki vuotta. Eiks menkkojen pitäs alkaa suht samanikäsenä ku äitil oli?!
   Siis muutama päivä sitte oli iha pari pikku tippaa valkovuodon seassa sellasta ruskeenpunavaaleenpunast, että selvästi oli eriväristä ku valkovuoto muttei kuitenkaa mitää verenpunasta. Sen jälkee onki ollu vaa iha tavallista valkovuotoo! Nii mistäs mahtais johtua toi ja millonkoha mun menkat alkaa

  • Tietopalveluohjaaja Mira

   Haluisit tietää, milloin menkkasi alkavat. Valitettavasti emme osaa antaa varmaa vastausta. Jokaisen kuukautiset alkavat omalla ajallaan. Tietyt asiat, kuten kasvupyrähdys, valkovuoto ja karvoituksen lisääntyminen ennakoivat kuukautisten alkamista. Kuitenkaan ei voida varmasti sanoa, kuinka kauan näistä menee siihen, että kuukautiset alkavat.

   Valkovuoto on emättimen limakalvojen erittämää nestettä, kohdunkaulan rauhasten erittämää limaa ja limakalvojen pinnasta irtoavia kuolleita soluja. Yleensä se on vaaleaa nestemäistä ainetta, joka valuu emättimestä ulos. Se voi olla myös ruskehtavan sävyistä ennen kuukautisia ja niiden jälkeen. Tällöin ruskea väri tulee vanhasta verestä ja on normaalia.

   Normaali valkovuoto on miedon hajuista, lähes hajutonta. Joskus valkovuoto voi muuttua poikkeavaksi. Jos valkovuoto muuttuu pahanhajuiseksi, kokkareiseksi tai aikaisempaa runsaammaksi, voi kyse olla emätintulehduksesta. Myös valkovuodon värissä tapahtuvat muutokset, alavatsakivut ja limakalvojen aristaminen voivat olla merkkejä tulehduksesta. Tällaisessa tilanteessa tulee hakeutua aina lääkärin vastaanotolle oikeanlaisen hoidon saamiseksi.

   Jokainen meistä kasvaa oman perimänsä mukaan, eli sen mukaan, millaiset geenit on vanhemmiltaan saanut. Kasvuun ja kehitykseen, mm menkkojen alkamiseen, vaikuttaa monta perintötekijää, joten omiin vanhempiinsa vertailu on hyödyllistä, mutta ei täysin kaikkea selittävää –  jokainen kehittyy omaan tahtiinsa myös perheen sisällä.

   Yleinen ohje on, että jos menkat eivät ole alkaneet 16 vuoteen mennessä, asiaa tulee selvitellä lääkärin vastaanotolla.

   Voit lukea lisää kuukautisista Väestöliiton Hyvä kysymys -palvelusta. (Linkki aukeaa uuteen välilehteen.) Lisätietoa murrosiästä ja hyviä linkkivinkkejä löydät täältä Nuorten Oulusta, Tietoa nuorille -osioista.

Osallistu keskusteluun

Muita kysymyksiä