Sivukategoria: Vapaa-aika

Oulu on eläväinen kaupunki, josta löytyy tekemistä ja tapahtumia lähes jokaisena vuoden päivänä. Tapahtumakalenterin kautta voit etsiä sinua kiinnostavia tapahtumia Oulun seudulta.

Sivukategoria: Vapaa-aika

Koulujen loma-aikoina (syys-, talvi- ja kesäloma) moni etsii mukavaa tekemistä joko itselleen tai läheiselleen. Lomafiilis kokoaa yhteen mielenkiintoiset kurssit, leirit ja retket. Tekemistä löytyy laidasta laitaan, toivottavasti sinäkin löydät jotakin itseäsi kiinnostavaa!

Kesäfiilis 2021 on julkaistu maanantaina 19.4.2021. Tälle sivulle kokoamme parhaita vinkkejä kesän viettoon ja koko Kesäfiilis-julkaisun voit lukea Oulun kaupungin nettisivuilla. (Linkki avautuu uudelle välilehdelle.)

Tapahtumia voit etsiä myös sivuston tapahtumakalenterista.

Sivukategoria: Vapaa-aika

Vapaaehtoistyötä voi tehdä kuka tahansa

Vapaaehtoistyöntekijöillä ei tarvitse olla ennestään mitään erityistä koulutusta tai kokemusta, vaan he saavat yleensä perehdytyksen tehtäväänsä. Kukin tekee vapaaehtoistyötä omien aikataulujen ja resurssien mukaan.

Vapaaehtoistoiminta on aina palkatonta. Myös vapaaehtoistyöstä saa arvokasta työkokemusta ja sen voi lisätä ansioluetteoon. Jotkin vapaaehtoistyötä organisoivat tahot, esimerkiksi MLL ja Varesverkosto tarjoavat vapaaehtoisille sähköisiä osaamismerkkejä tai todistuksia. Vapaaehtoistyötä tekevä paitsi antaa omastaan, myös saa itselleen. Vapaaehtoistyön kautta voi löytää uusia ystäviä, saada kokemuksia ja tehdä yhteiskunnallisesti merkittävää työtä.

Kolme nuorta poseeraavat Toripolliisi-patsaalla Oulun torinrannassa. Patsaalle on laitettu aurinkolasit ja kaulaan kukkaseppele.
Kuvitus: Jenni Alasimi

Vapaaehtoistyöntekijänä voi olla mukana esimerkiksi ystävätoiminnassa, ensiapuryhmässä tai keskustelukumppanina auttavassa puhelimessa.Vapaaehtoistoiminta voi olla myös vertaistuen antamista henkilöille, jotka painivat samojen ongelmien kanssa, joita vapaaehtoistyötä tekevä on itse käynyt joskus läpi. Myös esimerkiksi urheiluseuroissa tai ympäristönsuojeluun keskittyvissä yhdistyksissä voi toimia vapaaehtoisena.

Vapaaehtoistyötä voi tehdä

Lasten ja nuorten parissa

Lasten ja nuorten parissa voi toimia monipuolisissa vapaaehtoistehtävissä, esimerkiksi puhelimessa, chatissa, kerho-ohjaajana tai vaikkapa juttukaverina. Vapaaehtoiseksi voi lähteä myös omien mielenkiinnon kohteiden tai harrastusten pohjalta. Voimassa olevan lainsäädännön mukaisesti lasten kanssa toimivien vapaaehtoisten rikostausta selvitetään ennen toiminnan alkamista.

Alle on kerätty linkkilista, josta voi tutustua erilaisiin vapaaehtoistyötä koordinoiviin tahoihin ja etsiä itselle mieluista toimintaa.

Mannerheimin Lastensuojeluliitto

Suomen Punainen Risti

VUOLLE

Muita linkkejä

Ystävätoiminnassa

Lähtemällä vapaaehtoiseksi ystävä toimintaan voi auttaa ilman ystävää olevia ja saada samalla itsekin uusia ystäviä. Vapaaehtoinen voi toimia kuuntelijana ja tukena, lievittää yksinäisyyttä tai tehdä yhdessä ystävän kanssa jotakin, mikä molempia kiinnostaa. Ystävän kanssa voi esimerkiksi kyläillä, ulkoilla tai harrastaa yhdessä. Jotkin toiminnan järjestäjät saattavat kustantaa ystäville toiminnasta koituvia pieniä menoja. Asiasta kannattaa tiedustella toiminnan järjestäjältä.

Toimintaa järjestäviä tahoja löytyy alla olevasta linkkilistasta.

Vertaistoiminnassa

Vertaistoiminta tuo yhteen ihmisiä, joilla on samanlaisia kokemuksia. Vertaistoimintaan voi lähteä mukaan, jos on esimerkiksi itse selvinnyt vaikeasta elämäntilanteesta tai sairaudesta ja haluaa tukea toisia samanlaisten asioiden kanssa kamppailevia. Vertaistoimintaa järjestävät useat sairaus- ja potilasyhdistykset ja -järjestöt.

Ensiapu- ja kriisityössä

Ensiapu- ja kriisityössä toimivat vapaaehtoiset ovat korvaamaton lisä viranomaisten toimintaan. Ensiaputaidot ovat myös tärkeä kansalaistaito ja taitojaan voi tarvita milloin vain.

Alla olevaan linkkilistaan on kerätty ensiapu- ja kriisityötä koordinoivia tahoja.

Ikäihmisten parissa

Vapaaehtoinen voi tuoda paljon iloa ja toimintaa ikäihmisen arkeen. Vapaaehtoinen voi toimia esimerkiksi juttu- tai kahvitteluseurana, apuna kauppareissulla tai harrastaa yhdessä ikäihmisen kanssa.

Alla olevasta linkkilistasta voi tutustua erilaisiin ikäihmisten parissa vapaaehtoistyötä organisoiviin tahoihin.

Monikulttuurisuuden parissa

Aina ei tarvitse lähteä ulkomaille saadakseen kokemuksia kansainvälisyydestä. Monikulttuurisen toiminnan kautta pääsee tutustumaan uusiin ihmisiin ja kulttuureihin. Vapaaehtoinen voi esimerkiksi edistää maahanmuuttajien kotoutumista, rohkaista muunkielisiä suomen kielen käyttämiseen tai osallistua tapahtumiin ja leireille.

Alla olevasta linkkilistasta voit etsiä itsellesi mieluista tapaa tehdä vapaaehtoistyötä monikulttuurisuuden parissa.

Ympäristön ja luonnon hyväksi

Jos luonto ja eläimet ovat lähellä sydäntä, voi mieluinen vapaaehtoistyö löytyä aiheen parissa toimivasta yhdistyksestä tai järjestöstä. Vapaaehtoisena voi osallistua vaikkapa vieraslajien poistamiseen luonnosta, suunnitella luontoretkiä tai vaikka nikkaroida linnunpönttöjä. Vapaaehtoisena voi kartuttaa kokemusta myös järjestötyön organisoinnista.

Alla olevasta linkkilistasta pääset tutustumaan erilaisiin yhdistyksiin, joiden kautta on mahdollista tehdä vapaaehtoistyötä luonnon hyväksi.

Muita mahdollisuuksia vapaaehtoistyöhön

Vapaaehtoistöitä on monenlaisia, niin kuin vapaaehtoisiakin. Vapaaehtoistyöpaikan voi myös luoda itse kyselemällä, tarvittaisiinko jossakin apua. Esimerkiksi urheiluseurassa saatetaan ilahtua vapaaehtoisesta somettajasta, naapurille voi lupautua lumitöiden tekijäksi tai nurmen leikkaajaksi ja palvelutalon väkeä voi ilahduttaa musiikkiesityksillä. Mahdollisuuksia vapaaehtoistyöhön voi kysellä esimerkiksi seuroista, järjestöistä ja yhdistyksistä.

Sivukategoria: Vapaa-aika

Koe ikimuistoinen leiri Koppanassa

Opi hienoja selviytymistaitoja, kuten puiden pilkkomista ja nuotion tekoa  Koppanan leirikeskuksessa!

Kesäkäyttöinen Koppanan leirikeskus sijaitsee Pohjanlahden rannalla kauniissa maisemassa noin 25 km:n päässä Oulun keskustasta. Leirikeskuksessa on hyvät tilat ja luonnonkaunis ympäristö leirejä, kursseja, tapahtumia ja harrastustoimintaa varten.

Koppanan leirikeskus on ensisijaisesti oululaisten nuorisojärjestöjen ja nuorisoryhmien käytössä, mutta myös päiväkodit, koulut ja muut järjestöt voivat käyttää sitä. 

Leirikeskuksen käyttövuorojen hakuajat ilmoitetaan Nuorisotilat-sivulla

Leirikeskuksessa on majoitustilaa 30 yöpyjälle, myös telttamajoitus on mahdollinen.

Koppanan leirikeskuksen varusteluun kuuluu sisä- ja ulkokeittiö, runsaasti astioita, rantasauna, pallokenttä ja nuotiopaikka rannalla.


Tarkista Timmistä Koppanan varaustilanne

Koppanan leirikes­kuksen hinnat                                                                               

Oululaiset rekisteröidyt yhdistykset:
vuorokausihinta 125 €
tuntihinta 25 €  
Muut toimijat:
vuorokausihinta 225 €
tuntihinta 30 €

Sivukategoria: Vapaa-aika

Erilaiset järjestöt ja yhdistykset toimivat yhteisen hyvän vuoksi eivätkä ne yleensä tavoittele voittoa. Toiminnan lähtökohtana voi olla harrastuksen, yhteisen hyvän asian tai ajatuksen edistäminen.

Järjestöt ja yhdistykset järjestävät toimintaa jäsenilleen. Toimintaa on mahdollista järjestää myös muille kuin jäsenille, esim. tapahtumien muodossa. Toimintaan osallistuvia yhdistää kiinnostus samaan aihepiiriin. Jäseneksi liittyminen ja toimintaan osallistuminen on vapaaehtoista.

Monelle toimintaan osallistuvalle jo pelkkä yhdessäolo on tärkeää. Toimintaan osallistumalla voi myös tutustua uusiin ihmisiin sekä oppia uusia taitoja esimerkiksi silloin, kun tarttuu tarjolla oleviin tehtäviin. Yhdistyksen/järjestön kautta voi olla myös mahdollista vaikuttaa asioihin.

Esimerkkejä erilaisista järjestöistä ovat mm. urheilu- ja liikuntayhdistykset, kulttuuriyhdistykset, nuorisojärjestöt ja vapaa-aika- ja harrastusyhdistykset.

Näin pääset mukaan toimintaan:

  1. Pohdi mikä aihe sinua kiinnostaa – oletko esimerkiksi kiinnostunut kulttuurista, liikunnasta vai toisten auttamisesta.
  2. Kun olet päättänyt aihepiirin, ota selvää oman alueesi yhdistystarjonnasta. Tietoa toimijoista löydät esimerkiksi verkosta, sosiaalisen median kanavista ja yhdistyksen jäseniltä. Tietoa Oulun alueen toimijoista löydät sivun oikean reunan linkkien takaa.
  3. Mene rohkeasti mukaan yhdistyksen järjestämiin tapahtumiin ja toimintaan. Mikäli yksin meneminen jännittää, pyydä ystävä, tuttava tai vaikkapa sukulainen mukaan ensimmäisille kerroille.
  4. Liity jäseneksi, mikäli toimintaan osallistuminen sitä vaatii.
  5. Voit osallistua voimavarojesi ja halusi mukaan myös yhdistyksessä tarjolla oleviin tehtäviin. Tehtävät voivat olla pieniä tai suuria, mutta kaikki yhtä arvokkaita.

Oulussa toimii paljon eri järjestöjä, joiden toimintaan voi osallistua kuka tahansa. Kiinnostavia järjestöjä voit etsiä esimerkiksi Kumppanuuskeskuksesta, josta löytyy useiden yhdistysten ja järjestöjen tilat.

Jos et löydä itsellesi sopivaa yhdistystä siitä aihepiiristä, josta olet kiinnostunut, voit pohtia oman yhdistyksen perustamista muiden samasta asiasta kiinnostuneiden kanssa. Jos mietit uuden kerhon, yhdistyksen tai järjestön perustamista, kannattaa ottaa selvää avustuksista, joita toimintaan voi saada. Myös tapahtumien järjestämiseen on mahdollista saada avustusta.

Sivukategoria: Vapaa-aika

Tiesithän, että nuorisopalveluilla on tarjolla erilaisia harrastetiloja ympäri Oulua juuri sinulle. Tarjolla on vuokrattavia bänditiloja, ilmaisia ja avoimia bändi-ja pelitiloja nuorisotilojen yhteydessä sekä studio.

Löydät 6 pelitilaa nuorisotalojen yhteydessä, eri puolilla kaupunkia.

Tiloilla pääset kokeilemaan pelaamista, viettämään aikaa ystävien sekä ohjaajien kanssa ja osallistumaan erilaisiin toimintoihin pelien ympärillä. Pelitiloilta saat tarvittaessa tunnukset käyttöön yleisimmille peleille.

Loma-aikoina pääset osallistumaan pelitiloilla suosittuihin laneihin sekä erilaisten turnausten syövereihin.

Toiveet sekä uudet ideat pelitoimintaan ovat aina tervetulleita!

Alta pääset tutustumaan oman alueesi pelitilaan, olet lämpimästi tervetullut tutustumaan pelitiloillemme!

Pelitiloista löytyy myös striimauskone, josta voit striimata Sohovaan yksin tai ohjaajan kanssa. Striimaukseen saa myös opastusta.

Bysiksen peli-ja mediatila

Katso alta esittelyvideo tai katso se oheisesta linkistä: Bysiksen pelitilan esittely (Youtube)

Peli- ja mediatilan esittely

Meiltä löydät 11 tietokoneen peli- ja mediatilan, jossa voit pelien lisäksi kokeilla myös muokkaus- ja editointiohjelmia.

Vapaassa käytössä sinulle 7lk.-20-vuotias KE-PE klo 16-20

Jos sinulta ja kavereiltasi löytyy kiinnostusta on myös mahdollista varata tilaa oman pienryhmän käyttöön mm. laneja varten!

Pelivalmennus: Tulossa Myöhemmin!

Twitch: NuortenBysis

Laitteisto:
11 kappaletta
Prosessori: Intel(R) Core(TM) i5-8400  2.80hz
Näytönohjain: NVIDIA GeForce GTX 1070 8gb
Ram: 16gb DDR4

Haukiputaan pelitila

Katso alta esittelyvideo tai katso se oheisesta linkistä: Haukiputaan pelitilan esittely (Youtube)

Pelitilan esittely

Pelitilasta löydät 6 pelitietokonetta, jotka ovat auki nuorisotalon aukiolojen mukaisesti.
Sinulle 7lk.-17-vuotias avoinna ti-pe klo 16.30-20.00

Pelivalmennusta (PEGI12) nuorisotalolla torstaisin klo 16-18 ja klo 18-20.
Valmennus on sinulle ilmaista ja ilmoittautumaan pääset seuraavasta linkistä: Oulun pelinuokkari: Syksy 21 (typeform.com)

Twitch: haukiputaannuokkari

Laitteisto:
6 kappaletta
Prosessori: Intel® CORE™ i7-8700K CPU @ 3.70GHz 3.70 GHz 
Näytönohjain: NVIDIA GeForce GTX 1080 Ti

Maikkulan pelitila

Katso alta esittelyvideo tai katso se oheisesta linkistä: Maikkulan pelitilan esittely (Youtube)

Pelitilan esittely

Upeasta led-valaistusta pelitilasta löydät 11 pelitietokonetta.

Pelitilamme on auki sinulle 7lk.-17-vuotias TI-PE klo 16.30-20

Pelivalmennusta (PEGI12) nuorisotalolla torstaisin klo 18-20
Valmennus on sinulle ilmaista ja ilmoittautumaan pääset seuraavasta linkistä: Oulun pelinuokkari: Syksy 21 (typeform.com)

Jos olet kiinnostunut striimaamisesta, niin olet tullut oikeaan paikkaan! Meidän nuoristalolta löytyy striimaamiseen tarvittavat laitteet ja opastamme laitteiden käytössä. Ota rohkeasti yhteyttä!

Twitch: maikkulannuorisotalo

Laitteisto:
3 kappaletta 
Prosessori: Core i9-11900K
Näytönohjain: RTX 3080

6 kappaletta                                                     
Prosessori: Core i7-9600K                                       
Näytönohjain: RTX 2080SUPER  
2 kappaletta
Prosessori: Core i7-8700K 
Näytönohjain: NVIDIA GeForce GTX 1080 Ti

Myllyojan pelitila

Katso alta esittelyvideo tai katso se oheisesta linkistä: Myllyojan pelitilan esittely (Youtube)

Pelitilan esittely

Tilalta löydät 10 pelitietokonetta, jotka ovat käytössäsi aukiolojen puitteissa. Avoinna sinulle 7lk.-17-vuotias TI-PE klo 17-20.

Ohjaajista saat myös halutessasi pelikaverin!

Pelivalmennus:

Twitch: mylenuokkari

Laitteisto:

10kpl

Prosessori: i7-8700 3.70GHZ
Näytönohjain: Nvidia GeForce GTX 1080 Ti

Oulunsalon pelitila

Katso alta esittelyvideo tai katso se oheisesta linkistä: Oulunsalon pelitilan esittely (Youtube)

Pelitilan esittely

Vasta uudistetusta pelitilasta löydät 10 pelitietokonetta led-valaistuksen kera.

Pelitilamme on auki sinulle 7lk.-17-vuotias TI-PE klo 17-19.40.

Ohjaajista saat myös loisto pelikaverin, tuleppa nääki pellaamaan!

Pelivalmennusta (PEGI12) nuorisotalolla perjantaisin klo 18-20
Valmennus on sinulle ilmaista ja ilmoittautumaan pääset seuraavasta linkistä: Oulun pelinuokkari: Syksy 21 (typeform.com)

Ohjaajat striimaa ja niitä pääset seuraamaan
Twitch: oulunsalonnuorisotalo

Hei me pelataan!
Epic:
eeltzuu1
milliehoo

Laitteisto:

7 kpl

Prosessori: Intel (R) Xeon (R) CPU E5-1630 v4 @3.70 GHz 3.70 GHz

Näytönohjain: NVIDIA GeForce GTX 1080

3 kpl

Prosessori: 11th Gen Intel (R) Core ( TM ) i9-11900K @3.50 GHz 3.50 GHz

Näytönohjain: NVIDIA GeForce RTX 3080

Pelaajakortit a´la Oulunsalo:

Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on CS_GO-wingman-turnaus-3-300x300.png
Pelaajakortti: käyttäjänimi eeltzuu1
Vahvuuksissa säheltäminen
Heikkoudet: AIMI? mikä se on?
Mottona: voittaminen on turhaa.
Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on milliehoo-300x300.png
Pelaajakortti: Epic käyttäjä milliehoo
Vahvuuksissa lähirähinät
Heikkoukset: uhkarohkeus sekä suunapäänä kohellus
Mottona: kartta kädessäkin voi saada vahinkoa aikaan.

Rajakylän pelitila

Katso alta esittelyvideo tai katso se oheisesta linkistä: Rajakylän pelitilan esittely (Youtube)

Pelitilan esittely

Rajakylän nuokkarilla sijaitsevalta pelitilalta löydät 12 pelitietokonetta sekä striimausvälineistön. Avoinna sinulle 7lk.-17-vuotias TI-PE klo 16.30-19.45.

Viikonloppuisin ja loma-aikoina järjestämme satunnaisia turnauksia, joista infoamme aina erikseen mm. some kanavillamme.

Pelivalmennusta (PEGI12) järjestetään nuokkarilla perjantaisin klo 16 sekä mediakerho klo 18. Toiminta on ilmaista ja ilmoittautumaan pääset oheisesta linkistä: Oulun pelinuokkari

Tuuppa pellaamaan itekseen, kaverin tai ohjaajan kans! Ja mikäli striimaaminen kiinnostaa niin oleppa yhteydessä meihin..

Nuokkarin striimejä pääset seuraamaan
Twitch: rajisnuokkari

Laitteisto:

Näytönohjaimet: NVIDIA GeForce RTX 2080
Prosessorit: Core i7-9700K CPU @ 3.60GHz


Nuorisopalveluilla on vuokrattavia tyhjiä bänditiloja eri puolilla kaupunkia. Tilat vuokrataan seuraavin perustein:

  • bändin jäsenet ovat oululaisia ja 16–26-vuotiaita
  • yhteyshenkilön tulee olla täysi-ikäinen
  • tilat vuokrataan määräajaksi (1–3 v.)

Mikäli edellä mainittuja kriteereitä täyttäviä bändejä on enemmän kuin tiloja, tilavuoro arvotaan.

Bänditiloja on kahdenlaisia, ns. yhteiskäyttötila (useampi bändi harjoittelee samassa tilassa), joiden vuokra on 12,50 €/kk ja omia tiloja 53 €/kk.

Bänditilojen hakuaika on toukokuun loppuun mennessä. Vain täydellisesti täytetyt hakemukset huomioidaan.

Vuokrasopimukset tehdään määräajaksi (1.9.–31.7.). Mikäli tiloja vapautuu kesken kauden, ne vuokrataan edelleen bändeille, joiden hakemus on palautettu nuorisopalveluihin.

Avoimet bänditilat

Nuorisopalveluilla on myös avoimia bänditiloja Oulunsalon, Maikkulan, Haukiputaan,Toppilan ja Kiimingin nuorisotaloilla sekä Nuorten Bysiksen tiloissa.

Tilat on tarkoitettu pääsääntöisesti 7–17-vuotiaiden musiikinharrastajien käyttöön, ja tilojen käyttö on maksutonta.

Tilojen varaus ja lisätiedot suoraan kyseisiltä taloilta.

Maikkulan nuorisotalon yhteydessä sijaitsee äänitysstudio, jota voivat käyttää alle 25-vuotiaat oululaiset.

Studion käytön edelly­tykset

Studion asiakkaiden tulee olla alle 25-vuotiaita ja kirjoilla Oulussa.

Studiolla ei tehdä myyntiin tarkoitettua materiaalia. Studiolla äänitettävä materiaali ei saa olla asiatonta, syrjivää tai loukkaavaa.

Studiolla ovat voimassa Oulun kaupungin nuorisotilojen järjestyssäännöt.

Miten studion asiakkaaksi pääsee?

Voit kysyä lisää studion käytöstä Maikkulan nuorisotalon ohjaajilta.

Hyvä tietää

Pääsääntöisesti asiakkaat käyttävät omia soittimia ja vahvistimia, myös studion soittimien käyttö on mahdollista. Sovi studion soittimien käytöstä ajanvarauksen yhteydessä.

Mikäli haluat käyttää valmista taustamusiikki (biitti), voit käyttää sitä, mikäli tekijä on sallinut sen. Myös omien biittien tekeminen studiolla on mahdollista.

Studioaikaa kannattaa hakea hyvissä ajoin, vähintään muutamaa viikkoa ennen toivottua äänitysajankohtaa.

Muista valmistautua hyvin äänityksiin! Studio ei ole harjoittelutila, vaan paikka, jossa sävelletyt, sanoitetut, sovitetut ja harjoitellut kappaleet taltioidaan.

Oliko tämä sivu hyödyllinen?

1 = Ei lainkaan hyödyllinen, 5 = erittäin hyödyllinen

Sivukategoria: Vapaa-aika


Nuorisotilatoiminta

Sinne ovat tervetulleita kaikki 7-17 vuotiaat.

Nuokkarilla voit turvallisessa ympäristössä harrastaa ja tavata ikätovereitaan. Niissä on tarjolla myös erilaisia kerhoja, kursseja, leirejä, retkiä ja tapahtumia! Kaikille varmasti jotain.

Ei muuta kuin tutustumaan. Mukana menossa loistavat nuoriso-ohjaajat!

Alla on esittelyvideo nuorisotilatoiminnasta . Voit katsoa sen myös tämän linkin kautta: Nuorisotilatoiminnan esittely(YouTube).

Nuorisotilatoiminta


Kaikki nuorisotilat

Swaippaa paneelia oikealle jotta löydät lisää nuorisotiloja!

Nuoli oikealle.