Nuorisotyö poikkeusaikana -Me ollaan täällä teitä varten edelleen!

Covid-19 on mullistanut myös nuorisotyötä. Aloimme ajattelemaan laatikon ulkopuolelta uusia näkökulmia, kuinka kohdata ja tavoittaa nuoria näinä poikkeusaikoina. Niin kutsuttuna ”normiaikana” taloilla tavoitetaan kymmenittäin nuoria päivittäin. Poikkeusaikana on huomattu, että nuorisotalon vakikävijöitä ei kohdata yhtä paljon verkossa. Toisaalta verkossa on tavattu uusia nuoria, joita emme tavoita talolla. Verkossa tapahtuva nuorisotyö mahdollistaa sen, että nuoria voi kohdata ympäri Suomen maan. Verkkotyö kun ei tunne aluerajoja. On ollut mukava huomata, että oululainen nuorisotyö on levinnyt ympäri maan etelästä aina pohjoiseen asti.

Mitä kaikkea on tehty verkossa ja tehdään edelleen?

Vuosi sitten kun poikkeusaika alkoi, itse ideointi oli helpompaa, koska kaikki oli tavallaan uutta. Aloimme pitämään Instagramissa mm. kilpailuja ja ihan vaan jutustelu livejä. Suosituimpia ovat olleet kilpailut, joista voittaja saa pienen palkinnon. Palkintoja onkin lähetelty Rovaniemeltä aina Taavettiin asti. Snapchatissa nuoret ovat tykänneet lähetellä kuvia ja kysellä kuulumisia, unohtamatta pelejä. Uusin tapa kohdata nuoria on striimaus sekä nuorten kanssa verkkopelaaminen. Verkkonuorisotyö on tullut jäädäkseen osaksi nuorisotyötä, myös poikkeusajan loputtua.

Haasteena työntekijän näkökulmasta on se, että alkaa niin sanotusti ideat loppumaan. Sen vuoksi usein kysellään nuorilta, mitä kaikkea he haluaisivat meidän järjestävän verkossa. Uudet ideat ja toiveet ovat meille kultaakin tärkeämpiä ja otamme niitä jatkuvasti vastaan.

Tule sinäkin rohkeasti mukaan nuorisotalojen toimintoihin somekanavilla, nähdään verkossa ja toivottavasti pian ”livenäkin”! Nuorisotalojen somekanavat löydät Nuorten Oulu- verkkosivuilta.

Oulunsalon nuoriso-ohjaajat