Kesätyöharjoittelijana Byströmin Ohjaamossa

Olen sosiaalityön opiskelija Lapin yliopistosta ja olin kuukauden ajan kesätyöharjoittelussa Byströmin Ohjaamossa. Keväällä selasin Oulun kaupungin kesätyöharjoittelupaikkoja ja ilokseni huomasin, että Byströmin Ohjaamon tieto- ja neuvontapalveluun olisi mahdollista päästä kesätyöharjoitteluun. Ohjaamo oli minulle jo ennestään tuttu, mutta olin kiinnostunut tutustumaan ohjaamon toimintaan lähemmin ja syvemmin. Siispä laitoin hakemuksen, pääsin haastatteluun ja kohta olikin jo ensimmäinen työpäivä!

Byströmin Ohjaamo valikoitui lukuisista muista Oulun kaupungin kesätyöharjoittelupaikoista oman kiinnostuneisuuteni ja mahdollisten tulevaisuuden ammatinvalintojen myötä. Olen opinnoissani perehtynyt nuorten ja nuorten aikuisten asioihin, heitä koskeviin yhteiskunnallisiin ilmiöihin sekä heidän tukemiseensa. Erityisesti minua kiinnostavat erilaiset sosiaaliset ongelmat ja mielenterveyteen liittyvät asiat nuorten ja nuorten aikuisten näkökulmasta. Haluaisin tulevaisuudessa tehdä töitä nuorten ja nuorten aikuisten hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseksi.

Olenkin kesätyöharjoitteluni aikana Byströmin Ohjaamossa päässyt tutustumaan käytännössä nuorten ja nuorten aikuisten kanssa tehtävään ohjaus- ja neuvontatyöhön. Byströmin Ohjaamossa työskentelee tietopalveluohjaajia, joiden työhön olen pääasiallisesti tutustunut ja ollut osallisena. Olen päässyt tutustumaan Byströmin Ohjaamon asiakastyöhön osallistumalla asiakastapaamisiin, vastaamalla asiakkaiden puheluihin ja viesteihin sekä vastaanottamalla heitä asiakasvastaanotossa. Asiakastyöhön osallistuminen on ollut toisinaan jännittävää, mutta äärimmäisen opettavaista. Asiakastyön kautta olen saanut kattavasti käytännön tuntumaa tulevaisuuden työn kuvaani ajatellen. Kesätyöharjoittelussa olen myös päässyt muun muassa kokoamaan erilaisia tietomateriaaleja, kokoamaan ja analysoimaan kyselyvastauksia ja osallistumaan erilaisiin Byströmin Ohjaamon tapahtumiin.

Monipuoliset ja mielenkiintoiset työtehtävät ovat saaneet työpäivät kulumaan vauhdilla ja neljä viikkoa on toden totta mennyt kuin siivillä. Työpäiviä ovat keventäneet myös mukavat ja helposti lähestyttävät Byströmin Ohjaamon työyhteisön jäsenet. Tarpeen vaatiessa olen aina saanut tukea ja apua, eikä kynnys avun kysymiseen ole todellakaan ollut korkea. Byströmin Ohjaamossa työskentelee monia eri alojen ammattilaisia, kuten etsiviä nuorisotyöntekijöitä ja omavalmentajia. Keskustelut heidän kanssaan ovat avartaneet myös muiden Byströmin Ohjaamossa työskentelevien toimenkuvia ja käytännön työtä. Byströmin Ohjaamon työyhteisö on näyttäytynyt minulle rentona, lämminhenkisenä ja hyvin ammattimaisena. Oli helppoa ja mukavaa lähteä aamuisin töihin, kun tiesi, että vastassa oli iloista porukkaa ja työpäivän aikana voi tapahtua käytännössä mitä vain.

Minä jatkan kesääni ensin hieman lomaillen ja lähden sitten opintoihini kuuluvaan harjoitteluun. Ihanaa ja aurinkoista kesää kaikille!