Kesätöissä Byströmin Ohjaamolla: uuden oppimista ja vitsivaraston täydentämistä

Kuva: Heidi Köykkä

Moikka! Olen Suvi-Anna ja opiskelen suomen kieltä Oulun yliopistossa. Olen ollut kesätöissä Byströmin Ohjaamolla kesäkuun ajan. Kuluneen kuukauden aikana olen päässyt tekemään monipuolisesti erilaisia viestinnän tehtäviä, kuten sosiaalisen median sisällöntuotantoa sekä videon kuvaamista ja editoimista.

Vaikka kuukausi on lyhyt aika, mahtui sen sisään paljon erilaisia työtehtäviä. Pääsin esimerkiksi harjoittelemaan opinnoistani tutuiksi tulleita asioita, kuten haastattelujen tekemistä ja artikkelien kirjoittamista. Oli myös ihanaa päästä pitkästä aikaa valokuvaamaan – minua suorastaan puri valokuvaushyttynen, ja nyt mieleni tekeekin hankkia itselleni parempi kamera… Noh, katsotaan sitä sitten myöhemmin.

Kävi myös ilmi, että valokuvaajan tulisi omistaa laaja vitsivarasto kuvaustilanteita varten. Jään murtaminen kuvauskohteen kanssa on nimittäin paljon helpompaa, jos korvan takana on tallessa muutama ratkiriemukas juttu. Sellaista varastoa minulla ei vielä töiden aikana ollut, mutta kiitos kesämuusikoiden, opin ainakin yhden loistovitsin, jota aion käyttää jatkossa. Varokaa vaan kaikki tutut ja tuntemattomat, siltä Prätkähiiri-vitsiltä ette tule säästymään.

Kesätöissä ehdottomasti parasta on ollut uuden oppiminen. Esimerkiksi aiemmin en ole juuri päässyt käyttämään Adoben kuvankäsittely- ja videoneditointiohjelmaa, mutta nyt nekin tulivat tutuiksi. Uskon, että tästä kokemuksesta on varmasti hyötyä tulevaisuudessa, sillä viestinnäntekijöiltä vaaditaan nykyään laajaa kirjoa erilaisia taitoja.

Haasteilta ei tässä työssä tietenkään vältytty. Ensimmäisellä viikolla (ja myöhemmin sen jälkeenkin) meillä oli aika ajoin teknisiä ongelmia, jotka niin sanotusti löivät kapuloita rattaisiin. Onneksi ratkaisut ongelmiin löytyivät nopeasti googlettamalla tai kysymällä aulatyöntekijä Sallalta, joka auttoi meitä monessa kiperässä tilanteessa. Iso kiitos siis Sallalle kaikesta avusta ja neuvomisesta!

Tahdon myös kiittää koko Byströmin Ohjaamon poppoota kivasta kesäkuusta. Vaikka kaikkia en oppinut tuntemaan edes nimeltä, on pakko sanoa, että tämä on ollut ihana työyhteisö. Tuntuu, että alkujännityksestä huolimatta porukan jatkeeksi solahti suhteellisen nopeaa.

Nyt kun pakkaan kimpsuni ja kampsuni, voin todeta, että tästä kesätyöstä olen saanut paljon oppeja tulevaisuuden varalle. Syksyllä suuntaan matkani Oulun yliopiston ylioppilaskunnalle harjoitteluun – viestinnän tehtäviin sinnekin. Kesätyöni Byströmin Ohjaamolla on antanut minulle taitoja, joita voin hyödyntää myös syksyn harjoittelujaksossani.

Kaiken kaikkiaan kesätyöni on ollut sekä opettavainen että uskomattoman hieno kokemus. On ollut ihanaa tehdä työtä, joka ei oikeastaan tunnu työltä, vaan enemmänkin omien mielenkiinnonkohteiden parissa puuhastelulta.