Kaikkien Kesäfestari tarjosi kaikille avoimen festivaalielämyksen Kuusisaaressa

Kaikkien Kesäfestari-tapahtumaa juhlittiin keskiviikkona 8.6. Oulun Kuusisaaressa kolmen vuoden koronan pakottaman tauon jälkeen. Tahkokankaan palvelukeskuksen kesäjuhlista vuonna 2005 alkunsa saanut Kaikkien Kesäfestari on koko perheen maksuton, päihteetön ja esteetön kesän aloitustapahtuma.

Festivaalien järjestämisestä vastaavat yhteistyössä Oulun kaupungin nuorisopalvelut, Caritas-säätiö, Caritas Palvelut, Oulun Kehitysvammaisten Tuki Ry, Nuorten Ystävät sekä ammattiopisto Luovi. Mukana tapahtumassa oli kymmenittäin eri toimijoita esittelemässä toimintaansa ja tarjoamassa aktiviteetteja festivaalin vieraille.

Läpi päivän aurinkoiseen Kuusisaareen kerääntyi festivaalipäivän aikana yhteensä yli 6000 ihmistä. Festarin ohjelmisto viihdytti laajasti eri ikäryhmiä, sekä tarjosi esteettömän mahdollisuuden nauttia musiikista ja hyvästä tunnelmasta kaikille tasavertaisesti.

”Kävijämäärä ylitti odotuksemme reilusti, joten olemme erittäin tyytyväisiä. Oli hienoa, että saimme myös niin paljon toimijoita mukaan”

Oulun kaupungin kulttuurisen nuorisotyön koordinaattori Tarja Rönkkö iloitsee. Rönkkö kertoo tapahtuman olleen todella onnistunut. Järjestelyt sujuivat hyvin, eikä mitään isompia ongelmia ollut järjestäjän näkökulmasta.

”Tarjolla oli monenlaista tekemistä, joten uskon, että yleisö viihtyi hyvin. Tapahtuman ilmapiiri oli iloinen ja rento.”

Tasa-arvoinen mahdollisuus nauttia festaritunnelmasta

Festivaalin tähtinä loistivat tänä vuonna lauluyhtye Liikkuva Laulureppu, musiikkiryhmä Estottomat, oululaisartisti Sana sekä Vaalasta lähtöisin oleva duo Maustetytöt. Lavalle nousi myös tuoreita jääkiekon maailmanmestareita, sekä yllätysesiintyjänä Maamme-laulun esittänyt Suvi Teräsniska.

Suvi Teräsniska otti lavan haltuun yllätysesiintyjänä, ja esitti festariyleisölle Maamme-laulun.

Nuorten näkökulmasta tapahtuma oli loistava kohtaamispaikka turvallisessa, esteettömässä ja päihteettömässä ympäristössä. Monipuoliset yhteistyötoimijoiden esittelypisteet vetivät puoleensa ihmisiä läpi päivän. Iloisen ja helposti lähestyttävän tunnelman siivittämänä nuoret saivat tietoa tärkeistä tuki-, vapaa-ajanvietto- ja järjestötoimintamahdollisuuksista.

Rönkön mielestä vastaaville tapahtumille on tilausta ja hän pitää tärkeänä sitä, että Oulun nuorisopalvelut tarjoavat vaihtoehtoja perinteisemmän festarikulttuurin rinnalle. ”Maksuton, päihteetön ja esteetön tapahtuma luo tasa-arvoisemmat mahdollisuudet osallistua ja päästä nauttimaan festaritunnelmasta”, Rönkkö toteaa.

Nuorille suunnatusta toiminnasta kiinnostuneita olivat myös kouluikäisten lasten vanhemmat sekä eri ammattikunnissa työskentelevät aikuiset. Monille tapahtuman vieraille oululaiset nuorison parissa toimivat tahot olivat jo entuudestaan tuttuja, mutta kävijätavoitteet ylittäneessä tapahtumassa moni sai ensikosketuksen paikalla olleisiin toimijoihin.

Oulun kaupungin viestintäjohtaja Mikko Salmi haastatteli olympia- ja mm-kultaa pokannutta Atte Ohtamaata.

Tavoitteissaan vuosi toisensa jälkeen onnistunut tapahtuma

Oulun nuorisopalveluiden Tarja Rönkkö toivottaa ihmiset tutustumaan tapahtumaan myös tulevaisuudessa.

”Kaikkien Kesäfestari on iloinen, hyvän mielen tapahtuma, jossa on tarjolla monenlaista tekemistä. Tapahtuma on hyvä tapa aloittaa kesä.”

Toista kertaa Kuusisaaressa järjestetyn Kaikkien Kesäfestarin tarina alkoi vuodesta 2005, kun Tahkokankaan palvelukeskuksessa työskennellyt, nykyisin Liikkuva Laulureppu-yhtyeessä esiintyvä Timo Rautio halusi järjestää musiikkifestivaalin Tahkokankaalla. Silloin tapahtuma kantoi nimeä Tahkokankaan kesäjuhlat.

Tapahtuman päätavoitteena on ollut alusta alkaen tuoda yhteen ihmiset heidän taustoistaan tai rajoitteistaan huolimatta. Tavoitteessaan tapahtuma on onnistunut vuosi toisensa jälkeen niin Tahkokankaalla, kuin myös kahtena vuotena Kuusisaaressa.

Kuvat: Toni Keränen